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PROPRIETY OF A 

A District Court judge has inquired 
\'>hether judges of this state may become 
involved in fund raising events to raise funds 
for legal service organizations providing pro 
bono services in Nevada. The judges would 
like to know if they can be listed on an 
invitation directed to local attorneys asking 
them to appear at a reception hosted by the 
listed judges and thereafter attend the event. 

Answer: The Committee believes the judges 
can participate in such fmid raising activities 
to a limited extent. 

Facts 
This advisory opinion concerns the 

authority of judges to become involved in 
fund raising activities on behalf of 
organizations providing pro bono services in 
Nevada in an attempt to make lawyers more 
aware of the aspirational goals of Supreme 
Court Rule I 91. This rule provides that a 
lawyer should render public interest legal 
service and that a lawyer may discharge that 
responsibility by providing a minimum of 20 
hours yearly of professional services at no fee, 
60 professional services at reduced 

or contributing a minimum of 
"'"JlUL.auv11 or group providing 

services. 

A has asked whether 

OPINION: JE00-004 
NOTE: Reversal of decisions 

lend 
event to 

understanding SCR 
funds to distribute to 

four currently providing legal 
services in Clark County. The language of the 
proposed invitation to the event is important 
to the Committee's decision and is therefore 
quoted in its entirety as follows: 

Hear Ye Hear Ye 

You are hereby invited 
to attend a reception hosted by 

the below named jurists 
to informally discuss 

SCR 191 
and your commitment thereto 

Date: September 2 I, 2000 
Place: to be determined 

The judge requesting this opmwn 
specifies that only the jurists who agree to 
have their names included would be printed 
on the invitation. She states that every judge 
would be extended the option of participating. 
She also states that the RSVP would be 
returned to the judicial district pro bono 
foundation and not to the inviting judges. 

The Committee has previously 
addressed a similar subject in Opinion JE98-
002 issued on June 15, 1998. At that time the 
Committee concluded that a judge may not 
permit his name to be listed as a member of an 



m 
stated that when acting as an 
trustee or non-legal advisor or as a or 
otherwise of such organization that a 
judge: 

''(iv) shall not use or permit the use of 
the prestige ofjudicial office for fund 
raising or membership solicitation". 

The Committee concluded in JE98-
002 that a judge was entitled to solicit 
membership as long as such solicitation was 
not essentially a fund raising mechanism and 
the judge "must not engage in direct 
individual solicitation of funds". For that 
reason, a judge was not allowed to permit his 
name to appear on promotional material for a 
fund raising charitable event. 

The Committee then directly addressed 
the current request in JE99-00 1 issued on 
February 9, 1999. A judge serving as an 
officer of a judicial district pro bono 
foundation asked whether the judge could sign 
a letter to attorneys soliciting them to 
contribute to the foundation as a means of 
fulfilling their voluntary goal of providing pro 
bono legal services or monetary donations in 
lieu thereof. The Committee answered that 
request "no" based upon Canon 4C(3)(b)(i) as 
then written which stated: 

"(b) a judge as an officer, director, 
trustee or non-legal advisor, or as a 
member or otherwise: 

"(i) may assist such an organization in 
planning fund raising and may 

authority." 

In JE99-00 l, the Committee also noted 
that the foundation's proposed letterhead 
conl1icted with the commentary to Canon 
4C(3) \Vhich listed the judge trustees of the 
foundation by the designation "Hon. ",thereby 
indicating their judicial office but not 
providing comparable designations for the 
other members such as "Esq." for attorney 
trustees or the other professional or 
occupational designations for the other 
trustees. The Committee concluded that to 
comply with the Canon "it is recommended 
that the 'Bon.' designations for the judge 
trustees be eliminated or, if feasible, that the 
other trustees' designations also be listed". 
Amended Opinion JE99-00 1, p. 2. 

On January 27, 2000 the Nevada 
Supreme Court entered an order amending the 
Code of Judicial Conduct. This order was the 
product of work by a study committee 
established to review the Code of Judicial 
Conduct and to make recommendations 
regarding possible amendments to the Code. 
As noted in the Court's order: 

"The study committee identified one 
area which is of particular concern to 
this Court, that is, the apparent 
conflict between the Code· 
provisions governing extrajudicial 
conduct, and the provisiOns of 
Supreme Court Rule 191 requiring 
judges to address the unmet legal 

of the poor in their respective 



judicial districts" . 

Order, p. 1. Following public hearings and an 
extensive revi ew of judicial canons of forty­
nine other states the Court looked with favor 
upon those states that allowed judges to 
participate in civic. charitable and Jaw-related 
activities but which maintained prohibitions 
against direct solicitations on behalf of such 
organizations. The Court concluded that it 
would follow the lead of various other states 
in dividing Canon 4 into two sections: one 
governing a judge ' s law-related activities and 
one governing a judge' s civic and charitable 
activities. Order, pp. 2-3. 

The Court then adopted several 
amendments to the Code of Judicial Conduct 
which are directly relevant to the present 
request: 

1. Canon 4C(3)(b)(i) has been 
amended to allow a judge to assist a law­
related organization in fund raising. While the 
Court has specifically now amended the rules 
to state that "a judge may join a general appeal 
on behalf of a law-related organization", this 
Canon remains unchanged in its prohibition of 
personal participation in the solicitation of 
funds or other fund raising activities. This 
amendment reverses JE98-002 and JE99-00J 
only as to the conclusion that judges may not 
participate in such general appeals. 

2. Canon 4C(3)(b)(iii) remams 
unchanged in its prohibition of membership 
solicitation "if the solicitation might 
reasonably be perceived as coercive" or "if the 
membership solicitation is essentially a fund 
raising mechanism '' . 

3. The commentary to Canon 4C(3 )(b) 
has been supplemented to provide that "a 
judge may be listed as a host or member of an 
honorary dinner committee fo r an 

organization 's fund ratsmg event" . This 
addition to the commentary and the rule 
changes discussed above reverse Advisory 
Opinion JE98-002 but only insofar as the 
judge is now allowed to be a member of an 
honorary dinner committee for a law-related 
organization. 

4. The commentary to Canon4C(3)(b) 
has also been amended to add thi s language 
which deserves quotation in its entirety: 

"The recruitment of attorneys or law 
firms to provide pro bono legal 
services pursuant to Supreme Court 
Rule 191 is not membership 
solicitation. A judge may assist an 
organization in recruiting attorneys so 
long as the recruitment effort cannot 
reasonably be perceived as coercive. 
A judge must not engage in direct, 
individual recruitment of attorneys in 
person, in writing, or by telephone. A 
judge may provide an organization 
with general endorsement or 
solicitation materials for use in the 
organization ' s recruitment materials. 
Similarly, this section does not 
preclude a judge from requesting an 
attorney to accept pro bono 
representation of a party in a 
proceeding pending before the judge." 

5. The commentary to Canon 4C(3 )(b) 
remains unchanged in its prohibition of 
organization letterheads which identify only 
the judge by his or her title "Hon." unless 
others are designated by their title. 

6. The commentary to Canon 
4C(3)(b)has been amended to state that "a 
judge may be a speaker or guest of honor at 
such an organization 's fund raising event". 

These are far-reaching changes 



it is permissible for judges of the 
to lend · names as hosts 

proposed law-related reception to 
encourage membership in and the donation of 
funds to support designated legal service 
organizations in Clark County. The addition 
of judges' names to the proposed invitation 
quoted above constitutes a "general appeal on 
behalf of a law-related organization". Canon 
4C(3)(b)(i). 

However, the Committee disapproves 
of that portion of the invitation which asks 
attorneys to attend this reception "to 
informally discuss SCR 191 and your 
commitment thereto". The language "and 
your commitment thereto" might "reasonably 
be perceived as coercive''. Canon 
4C(3 )(b )(iii) and commentary. The invitation 
may not refer to the judges by their official 
designation "Hon." or Judge unless others are 
also given a title. If only judges are extending 
the invitation, they may use their title. JE99-
001. 

The Committee approves of the plan to 
have the RSVP returned to the pro bono 
foundation and not to the inviting judges. The 
Committee cautions judges who attend such 
an event to be sensitive to the letter and spirit 
of these Canons as amended. Direct, 
individual solicitation of attorneys to commit 
either dollars or volunteer hours to pro bono 
would be in violation of the Canons. Canon 
4C(3)(b)(i), (iii) and the commentary thereto. 

m 
"'17''rt" as a service to communities 

solve the enormous for legal 
representation of By 
amendments to the Code of Judicial Conduct, 
the Supreme Court that need 
and allowed for first time limited 
involvement all judges in fund raising and 
membership solicitation on behalf of law­
related organizations. While judges play an 
invaluable role in education of the bar as to 
the beneficial purposes of supporting SCR 
191 and while general appeals to the bar 
encouraging the donation of funds and pro 
bono hours are allowed, no attorney should 
feel any direct pressure exerted by a judicial 
officer while the decision whether to support 
pro bono is being made. 

References 
Nevada Code of Judicial Conduct, Canon 
4C(3)(b)(i)-(iv) and Commentary. 

This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, any person or tribunal charged 
with regulatory responsibilities, any member 
of the Nevada judiciary, or any person or 
entity which requested the opinion. 

Committee Chairman 


