
May district court employees work as 
election polling center 
to a from 

Answer: Yes, as qualified herein. 

In advance of the upcoming primary and 
general elections, the county manager has 
distributed a memorandum asking all 
department heads to provide employees to 
work as team leaders and assistants at polling 
places. The chief judge of the district has 
asked whether supplying court employees is in 
violation of the Canons of Judicial Ethics, 
considering that many of the district judges 
may have opponents and be participating in 
the campaign process. 

The use of court employees to assist with 
elections apparently is a long-standing 
practice in this district. The district court 
employees are paid by the county general 
fund. County employee benefits are extended 
to court employees. Under the doctrine of 
separation of powers, court staff are not 
employees of county government, but rather 
are "court employees". See ~=__.:_:._~""'-'-::::..;..' 
117 Adv. Op. 64 (October 10, 2001). 
District court are state employees and 
set policy for all ofthe court. Thus 
while district court employees are paid out of 

fund are ultimately 
to the district court 

it would not be appropriate to 
who report to 

pleasure of the judge such as 
and judicial 

working at election centers. The judges would 
like to know if other court employees \Vho do 
not work as closely with the judges may be 
assigned to polling centers. 

Discussion 
Canon 2 of the Nevada Code of Judicial 

Conduct states: 

"A judge shall avoid impropriety and 
the appearance of impropriety in all of 
the judge's activities. 

"A. A judge shall respect and 
comply with the law and shall act at 
all times in a manner that promotes 
public confidence in the integrity and 
impartiality of the judiciary." 

Canon 3C(2) states: 

"A judge shall require staff court 
officials and others subject to the 
judge's direction and control to 
observe the standards of fidelity and 
diligence that apply to the judge and to 
refrain from or 
prejudice in the of their 
official duties." 

The further provide that a 
shall not accept appointment to a 
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court not to provide 
directly to and at 
judge, such as bailiffs, 

"'~''H"'"' assistants and law clerks to 
center positions as such employees 

have continuous, close daily contact with the 
judge. It would create an appearance of 
impropriety if such individuals, working 
directly for a judge seeking reelection, were to 
greet members of the public as they arrive to 
cast their votes at polling centers. The 
presence of such employees could reflect 
negatively on the judiciary as a whole. 

With these pronouncements in mind, the 
committee believes that the district court may 
supply employees to staff polling centers if 
those employees are not subject to the judge's 
direction and control as those employees are 
required to observe the same standards of 
fidelity and diligence that apply to the judge. 
Canon 3C(2). 

Those district court employees serving in 
clerical or support positions with insignificant 
and infrequent contact with the judges, who 
are not subject to the judges' direction and 
controL may serve as polling center 
supervisors. However, the committee is not 
mindful of all job duties of district court 
employees and cannot provide any more 

guidelines as to which employees are 
and are not subject to the judges' direction and 
control. 

The Code of Judicial Conduct does not 

Nevada Code of Judicial Conduct, Canon 2A, 
3C(2), 4C(2) and Commentary; 
~"-'-"'.l-' 117 Nev. Op. 64 (October 10, 
2001) 

This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, any person or tribunal charged 
with regulatory responsibilities, any member 
of the Nevada judiciary, or any person or 
entity which requested the opinion. 

Phillip W. Bartlett 
Committee Chairman 


