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PROPRIETY OF A FAMILY COURT 
MASTER CAMPAIGNING IN 
JUDICIAL ROBE 

May a full time court master 
campaign for the position of state district 
judge while weanng a judicial robe. 

Answer: No. 

FACTS 

A full time court master has declared 
his/her candidacy for district judge in an 
upcoming election. The master is not 
elected, but rather appointed pursuant to 
NRCP 53 and serves at the pleasure of the 
district judges. The master on occasion will 
serve in the place of an absent district judge. 
However, normally the master sitting as a 
master does not sign orders; the master 
makes recommendations for approval by the 
district judge. 

The master wears a robe on the 
bench and is depleted wearing this robe in a 
photograph all the members ofthe family 
court in the 

OPINION: JE03-004 

The Nevada Code of Judicial 
Conduct sets the applicable standards from 
which our judges are provided guidance for 
ethical conduct A full time master is 
subject to all of the Canons of the Code of 
Judicial Conduct. See Application of the 
Code of Judicial Conduct, paragraph A. 

Canon 5A(3)(d)(iii) states that a 
candidate for judicial office shall not 
''knowingly misrepresent the identity, 
qualifications, present position or other facts 
concerning a candidate or an opponent." 

This committee has previously ruled 
in Opinion JE02-004 that it is not 
appropriate for a lawyer serving as a part 
time judge in the short trial program to wear 
a judicial robe in campaign advertising. The 
master seeking this advisory decision 
believes the present situation is distinct as 
the master works as a full time court master 
\Vho wears a judicial robe as part of his or 
her daily job duties. Court masters serve an 
mvaluable function in the support of the 
district courts in Nevada. However, they are 
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Opinion NRS 294A.340; 

This opinion is issued bv the 
Standing Committee on Judicial Ethics and 
Election Practices. It is advisOty only. It is 
not binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, an}' person or tribunal charged 
~vith regulatory responsibilities. any member 
of the Nevada judiciarv. or any person or 
enrity which requested the opinion. 

Philip W. Bartlett 
Cummilfee Chairman 


