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PROPRIETY OF A JUDGE OR 
JUDICIAL CANDIDATE PLACING HIS 
OR HER NAME ON THE WEBSITE OF 
A POLITICAL PARTY FOR THE 
PURPOSE OF PROVIDING A LINK TO 
THE WEBSITE OF THE JUDGE OR 
JUDICIAL CANDIDATE AT WHICH 
THE CAMPAIGN MATERIALS OF THE 
JUDGE OR JUDICIAL CANDIDATE 
ARE LOCATED. 

May a judge or a judicial candidate 
place his or her name on the website of a 
political party for the purpose of providing 
a link to the website of the judge or 
judicial candidate, at which site the 
campaign materials of the judge or judicial 
candidate are located? 

ANSWER 

Answer: Yes. 

FACTS 

A judge asks whether a judge or 
judicial candidate may place his or her 
name on the website of a political party. 
Initially, the Committee considered 
whether it should decline to act on the 
request based upon the provisions of 
Standing Committee Rule 5, 4 (f), which 
allows the Committee by majority vote to 
determine that "it would be inadvisable to 

" and to "specify in 
the person who 

OPINION: JE06-006 
requested the opinion. 11 panel of the 
Committee was initially concerned that the 
mquuy did not provide enough 
information. Ultimately, after consulting 
all sixteen members of the Committee who 
sit on panels for advisory opinions, it was 
determined that the Committee should 
respond to the request. 

As noted above, the inquiry does 
not provide enough information to provide 
a meaningful response. As a result, this 
panel made certain factual assumptions. 
For purposes of this advisory opinion, the 
panel first assumed that the name was 
placed on the website of the political party 
by the affirmative act of the judge or 
judicial candidate. Second, the panel 
assumed that there was no express 
statement which identified the judge or 
judicial candidate as a member of the 
particular political party. Third, the panel 
assumed that included with the name of the 
judge or judicial candidate was a link to the 
website of the judge or judicial candidate at 
which were located the campaign materials 
of the judge or candidate. Finally, the 
panel assumed that the campaign material 
at the website of the judge or judicial 
candidate conformed in all respects to the 
Nevada Code of Judicial Conduct. In 
summary, the panel assumed that 
placement of the name of the judge or 
judicial candidate on the website of the 
political party was for the purpose of 
distributing campaign materials of the 
judge or judicial candidate. 



The Nevada Code Judicial 
Conduct sets forth the applicable 
standards from which judges are provided 
guidance for ethical conduct In relevant 
part, Canon 5 C(l)(a)(ii) provides: 

A judge or a candidate 
subject to public election 
may, except as prohibited 
bylaw: 

(a) At any time: 

*** (ii) 
Upon request, 

identify himself or herself 
as a member of a political 
party .... 

In applicable part, the commentary 
to that Canon provides: 

Even though judges m 
Nevada are chosen by 
means of non-partisan 
election, judges and 
candidates for judicial 
office are occasionally 
asked at candidates' forums 
to identifY their political 
party affiliations. An 
interpretation of the rule in 
effect prior to the 2000 
amendment prohibits a 
public response to such 
inquiries. Adherence to 
that interpretation creates 
the appearance that judges 
and candidates are being 
evasive or secretive. The 

to 
permits a 

or candidate to 
identify his or her political 
party membership upon 
request. While judges and 
candidates may now 
properly respond to 
questions regarding their 
party affiliation, it is 
impermissible for them to 
align themselves with a 
political party or to affiliate 
themselves with a political 
party and campaign 
literature, mailings, 
billboards, yard signs, radio 
and television advertising, 
and the like. Nonetheless, 
judges and candidates may 
place their campaign 
materials on a table 
designated for the 
distribution of literature at 
any gathering regardless of 
whether the table is 
sponsored by a political 
party. 

As the commentary indicates, the 
Canon was amended in 2000 in response to 
an interpretation of the Canon in effect 
prior to that time. In fact, there were two 
prior relevant actions by the Committee. 
One involved a published decision based 
upon an unfair election practices complaint, 
and the other involved an advisory opinion. 

On August 18, 1998, after a 
hearing, the Standing Committee, issued a 
published decision based upon unfair 
election practice complaints against two 
candidates for judicial office who stated 



candidacies. 
Canon allowed a judge or candidate only 
to "privately identify himself or herself as 
a member of a political party." In its 
published decision, the Committee found a 
violation of Canon 5 C(l )(a)(ii). 
Published Decision 98-1. In 2000, partly 
in response to that published decision, the 
Nevada Supreme Court amended Canon 5 
C(l )(a)(ii) to read as it reads today, and at 
the same time added the commentary 
quoted above. 

On October 20, 1998, the 
Committee also issued Opinion JE98-005. 
In that opinion, the Committee found that 
it was improper and a violation of the 
Canon for a judicial candidate to place 
campaign literature at a booth purchased 
by a political party at the Nevada State 
Fair. In that opinion, the Committee 
found the Canon violated because "placing 
brochures at the booth of a particular 
political party creates a danger that 
members of the public will associate the 
judge with the philosophy of that political 
party, and assume that the judge is 
publicly identifying himself or herself as a 
member of that political organization. 
This danger exists even if the judge or 
candidate supplies the same written 
materials to all political parties." 
Advisory Opinion: JE98-005, p. 2. 

When the Nevada Supreme Court 
amended Canon 5 (C)(l)(a)(ii) in 2000, it 
also added commentary which "v''"'"'""" 
overrules that Ethics Advisory Opinion. 
That commentary states: "Nonetheless, 
judges and candidates may place their 

with the hypothetical facts 
which the Committee has included as a 
necessary part of this opinion, this was a 
very difficult and close question for the 
Committee. However, in finding that the 
Canon was not violated, the Committee 
reasoned as follows. First, by simply 
placing his or her name on the website of a 
political party, a judge or a judicial 
candidate is not directly identifying himself 
or herself as a member of that party. Just 
like placing campaign materials on a table 
designated for such materials sponsored by 
a political party, placing one's name on the 
website of a political party for purposes of 
a link to the campaign materials of a judge 
or judicial candidate, creates a danger that 
members of the public will assume that the 
judge or judicial candidate is a member of 
that party. 

However, in light of the language 
added to the commentary by the Nevada 
Supreme Court in 2000 which overrules 
Advisory Opinion 98-005, along with the 
fact that Canon 5 C(l)(b)(iii) expressly 
allows a candidate for election to 
"distribute pamphlets and other 
promotional campaign literature supporting 
his or her candidacy," the Committee found 
no meaningful distinction between what is 
being done through a political party's 
website and what the commentary 
expressly allows to be done through a table 
sponsored by a political party. In both 
cases, the judge or judicial candidate is 
distributing campaign materials through a 
medium provided by a political party. 



It therefore, the opinion of the 
Committee that under the hypothetical 
facts assumed in this opinion, a judge or a 
judicial candidate may place his or her 
name on the website of a political party 
for the purpose of distributing the judge's 
or judicial candidate's campaign materials 
through a link to the website of the judge 
or judicial candidate. 
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This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on 
Judicial Discipline, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, 
any member of the Nevada judiciary, or 
any person or entity which requested the 
opinion. 
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