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PROPRIETY OF A CANDIDATE FOR 
JUDICIAL ELECTION, WHO IS NOT 
SERVING IN A JUDICIAL CAP A CITY 
ON A FULL OR PART-TIME BASIS, 
TO CONTINUE TO PUBLISH A 
NEWSPAPER COLUMN AND TO 
APPEAR IN MEDIA 
ADVERTISEMENTS, NEITHER OF 
WHICH DIRECTLY SUPPORT HIS OR 
HER CANDIDACY. 

May a candidate in a judicial 
election who is not serving in a judicial 
capacity on a full or part-time basis: (1) 
continue to publish a weekly newspaper 
column, and (2) appear in media 
advertisements, neither of which directly 
support his or her candidacy? 

ANSWER 

Yes. 

FACTS 

A judge asks whether a candidate 
in a judicial election, who is not serving in 
a judicial capacity on a full or part-time 
basis, may continue to publish a weekly 
newspaper column, and appear in 
newspaper and other media 
advertisements, none of which directly 
support his or her candidacy. 

OPINION: JE06-008 
DISCUSSION 

The Nevada Code of Judicial 
Conduct sets forth the applicable standards 
from which judges and candidates for 
judicial election are provided guidance for 
ethical conduct. The Code of Judicial 
Conduct applies in its entirety to persons 
who serve in a judicial capacity on a full­
time basis. See, Application of Code of 
Judicial Conduct. It also applies to officers 
of a judicial system who perform judicial 
functions, including a magistrate, court 
commissioner, special master, or referee. 
ld. There are also four categories of 
judicial service in other than a full-time 
capacity which are defined generally, and 
to which certain Code provisions do not 
apply. See, Application of Code of 
Judicial Conduct, B., Retired Judge Subject 
to Recall; C., Continuing Part-time Judge; 
D., Periodic Part-time Judge; and E., Pro 
Tempore Part-time Judge. For purposes of 
this opinion, the Committee has assumed 
that the candidate here also does not 
perform judicial functions in any of those 
capacities. 

Canon 5 of the Code of Judicial 
Conduct does apply to a candidate for 
election to judicial office even though the 
candidate is not serving in a judicial 
capacity on a full-time basis and does not 
perform any judicial function on a part­
time basis. 

Canon SC( 1 )(b )(ii) provides: 



C. J u d g e s a n d 
Candidates Subject to 
Public Election. 

(1) A judge or a 
candidate subject to public 
election may, except as 
prohibited by law:* 

* * * 

(b) when a 
candidate for election and 
only when a candidate for 
election: 

* * * 

(ii) appear in 
newspaper, television and 
other media advertisements 
supporting his or her 
candidacy; 

* * * 

[Emphasis added]. Under a very 
strained interpretation of Canon 
5C(l)(b)(ii), one might contend that when 
a candidate, a person may not appear in a 
newspaper or other media, except to 
support his or her candidacy. It is the 
Committee's opinion, however, that that 
provision does not and was not intended to 
be a limitation on activities which do not 
directly involve supporting one's 
candidacy. Such activities are governed 
by other parts of the Code. See, ~, 
Canons 4, 1 and 2. 

In this situation, where the 
candidate is not serving in a judicial 
capacity on a full-time basis and does not 

any judicial function on a part­
time one must consider other 
portions of Canon 5. Those other 
provisions of Canon 5 do not prohibit such 
a candidate from continuing to publish a 
newspaper column in a local newspaper 
which is not intended to directly support 
his or her candidacy. However, in 
publishing that newspaper column, the 
candidate for judicial election should 
consider, examine and evaluate the other 
provisions of Canon 5. 

For example, Canon 5A(l)(b) 
prohibits a candidate from publicly 
endorsing or opposing another candidate 
for public office. In addition, Canon 
5A(3)(d)(i) prohibits a candidate from 
making "pledges, promises, or 
commitments that are inconsistent with the 
impartial performance of the adjudicative 
duties of the office" with respect to "cases, 
controversies or issues that are likely to 
come before the court." Those provisions 
could well bear on the content of the 
weekly newspaper column. 

It is also the Committee's view that 
Canon 5 does not prohibit such a candidate 
from appearing in media advertisements 
which do not directly support his or her 
candidacy. Again, in engaging in such 
activities, such a candidate should consider, 
examine and evaluate the other provisions 
of Canon 5, including those mentioned 
above. There is another part of Canon 5 
which is also applicable to the weekly 
newspaper column, and which the 
Committee believes is of particular 
importance with respect to media 
advertisements. In applicable part, Canon 
5A(3)(a) provides: 



candidate* 
judicial 

(a) shall 
maintain the dignity 
appropriate to judicial 
office and act in a manner 
consistent vvith the integrity 
and independence of the 
judiciary ... 

In writing a weekly newspaper 
column, and especially in appearing in 
media advertisements, a candidate should 
comply with Canon 5A(3)(a). It is the 
Committee's opinion that guidance 
concerning compliance with Canon 
5A(3)(a) is provided by the provisions of, 
and the commentary on, Canon 1, Canon 2 
and Canon 4 which apply to persons 
acting in a judicial capacity and which 
cover issues similar to those referenced in 
Canon 5A(3)(a). 

CONCLUSION 

A candidate for judicial election, 
who is not serving in a judicial capacity on 
a full or a part-time basis, may continue to 
publish a weekly newspaper column and 
may appear in media advertisements, 
neither of which directly support his or her 
candidacy. However, such candidates 
should consider the specific requirements 
of the Canons referenced above, and the 
provisions of Canons 1, 2 and 4 for 
guidance on compliance with Canon 
5A(3)(a). 

Nevada Code of Judicial Conduct, Canon 
1; Canon 2; Canon Canon 5A(l)(b); 
Canon 5A(3)(a); Canon 5A(3)(d); Canon 
5A(3)(d)(i); Canon 5C(l)(b); Canon 
5C(l )(b )(ii); Application of Code of 
Judicial Conduct, A, B, C and D. 

This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on 
Judicial Discipline, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, 
any member of the Nevada judiciary, or 
any person or entity which requested the 
opinion. 
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