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PROPRIETY OF CANDIDATE FOR 
JUDICIAL ELECTION, WHO IS NOT 
SERVING IN A JUDICIAL CAPACITY 
ON A FULL- OR PART- TIME BASIS, 
SPONSORING, IN THE NAME OF THE 
CANDIDATE'S CAMPAIGN, A FUND­
RAISER FOR A NON-PROFIT 
ORGANIZATION WHICH WOULD 
RECEIVE ALL OF THE PROCEEDS 
RAISED. 

May a candidate in a judicial 
election, who is not serving in a judicial 
capacity on a full-or part-time basis, 
sponsor, in the name of the candidate's 
campaign, a fund-raiser for a non-profit 
organization, which organization would 
receive all of the proceeds raised? 

ANSWER 

No. 

FACTS 

A candidate in a judicial election, 
who is not serving in a judicial capacity on 
a full- or part-time basis, asks whether 
such a candidate may sponsor, in the name 
of the candidate's campaign, a fund-raiser 
for a non-profit organization which would 
receive all of the proceeds raised. As part 
of his/her campaign tor judicial election, a 
candidate proposes to have his/her 

a fund­
non-profit 
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organization. The local non-profit 
organization would receive all of the 
proceeds from the event. 

DISCUSSION 

The Nevada Code of Judicial 
Conduct sets forth the applicable standards 
from which judges and candidates for 
judicial election are provided guidance for 
ethical conduct. As the Committee noted in 
a recent Advisory Opinion (JE06-008), the 
Code applies in its entirety to persons who 
serve in a judicial capacity on a full-time 
basis. For purposes of this Opinion, the 
Committee has assumed that the candidate 
here does not perform judicial functions in 
any capacity. 

Canon 5 is the only Canon of the 
Code of Judicial Conduct which expressly 
and directly applies to candidates for 
election to judicial office who are not 
serving in a judicial capacity on a full-time 
basis, and do not perform any judicial 
function on a part-time basis. Canon 5 
does not expressly prohibit such a 
candidate from sponsoring, in the name of 
the candidate's campaign, a fund-raiser for 
a non-profit organization which would 
receive all of the proceeds raised. 
However, Canon 5, includes several 
provisiOns concerning the fund-raising 
activities of a candidate, and the use of 
campaign contributions by a candidate. 
First, Canon 5A(l)(d) prohibits a candidate 
from soliciting funds for a political 
organization or candidate. Second, Canon 
5C(2) in applicable part provides: 



or contributions 
in accordance with law.... A 
candidate shall not use or permit 
the use of campaign contributions 
for the private benefit of. .. others. 

Finally, candidates who are elected to 
judicial office are allowed by Canon 
5C(3)(d) to donate unspent and 
uncommitted campaign contributions to 
"any tax-exempt non-profit entity." 

The Committee recognizes that, 
under the facts presented here, the 
candidate is not directly soliciting 
campaign contributions for the benefit of 
another. It could be inferred from Canon 
5A(l)(d) that a candidate may solicit 
contributions for any organization as long 
as the organization is not a political 
organization. On the other hand, it could 
be inferred from Canon 5C(2) that a 
candidate may only solicit contributions 
for the candidate's campaign. The 
Committee declines to draw either 
inference from those provisions. 

A portion of the Commentary to 
Canon 5C(2) is, however, important to the 
Committee's conclusion on this question. 
That portion of the Commentary to Canon 
5C(2) states as follows: 

A candidate* and members 
of the candidate's campaign 
committees must exercise a high 
degree of ethical behavior in the 
solicitation and acceptance of 
campaign contributions, and must 

especially care in 
coercion or the appearance 

coercion in the solicitation and 
acceptance of such contributions. 

That provision recognizes that there is the 
potential for coercion, or the appearance of 
coercion, in the solicitation and acceptance 
of campaign contributions by candidates 
for judicial election. That recognition 
applies with respect to candidates who are 
incumbents and candidates who serve in no 
judicial capacity, but who may become 
judges. The Commentary makes no 
distinction between candidates who are 
judges and those who are "potential" 
judges. 

Canon 5A(3)(a) does apply here. In 
applicable part, it provides: 

A candidate* for judicial office: 

(a) shall maintain the dignity 
appropriate to judicial office, and 
act in a manner consistent with the 
integrity and independence of the 
judiciary .... 

Previously, the Committee has concluded 
that guidance concerning compliance with 
Canon 5A(3)(a), is provided by the 
provisions of, and the Commentary on, 
Canons 1, 2 and 4, which apply to persons 
acting in a judicial capacity and which 
relate to issues similar to those referenced 
in Canon 5A(3)(a). Ethics Advisory 
Opinion No. JE06-008 (July 21, 2006). 



Canon 1 A states that the entire 
Code is to be "construed and applied to 
further the objective" upholding the 
independence and integrity of the 
judiciary. Canon 4C(4) relates to the civic 
and charitable activities of a judge with 
respect to non-law related organizations. 
In applicable part, Canon 4C(4)(b)(i) 
provides that a "judge ... shall not 
personally participate in the solicitation of 
funds, or other fund-raising activities" of a 
charitable or civic organization. The 
Commentary to Canon 4C(4)(b), in part, 
states: 

A judge may solicit membership or 
endorse or encourage membership 
efforts for a nonprofit educational, 
religious, charitable, fraternal or 
civic organization as long as the 
solicitation cannot reasonably be 
perceived as coercive and is not 
essentially a fund-raising 
mechanism. Solicitation of funds 
for an organization and solicitation 
of memberships similarly involve 
the danger that the person solicited 
will feel obligated to respond 
favorably to the solicitor if the 
solicitor is in a pos1t10n of 
influence or control. A judge must 
not engage in direct, individual 
solicitation of funds or 
memberships in person, in writing 
or by telephone .... 

In addition, a judge must also make 
reasonable efforts to ensure that the 
judge's stat!, court officials and 
others subject to the judge's 

direction and control do not solicit 
funds on the judge's behalf for any 
purpose, charitable or otherwise. 

That Commentary makes it clear 
that the limitations on a judge's fund­
raising activity for non-law related 
organizations, including charitable 
organizations, are based on concerns over 
coercion, or the appearance of coercion. 
As noted above, the Commentary to Canon 
5C(2) expresses a similar concern with 
respect to a candidate's solicitation of 
campaign contributions. It recognizes that 
there is potential for coercion or the 
appearance of coercion from the mere fact 
that one who is not presently a judge may, 
in the future, be elected a judge. It is the 
opinion of the Committee that the potential 
for coercion or the appearance of coercion 
is the same whether the non-judge 
candidate is soliciting funds for his or her 
campaign or for a charitable organization. 
Therefore, in order to act in a manner 
consistent with the integrity and 
independence of the judiciary as required 
by Canon 5A(3)(a), a candidate for judicial 
election, who is not serving in a judicial 
capacity on a full- or part-time basis, may 
not sponsor in the name of his or her 
campaign a fund-raiser for a non-profit 
organization. 

CONCLUSION 

A candidate for judicial election, 
who is not serving in a judicial capacity on 
a full- or part-time basis, may not sponsor, 
in the name of his campaign, a fund-raiser 
for a non-profit organization. Canon 



5A(3)(a), and the provided by 
Canon 4C(4)(b)(i), prohibit such an 
activity because the potential for 
coercion or the appearance of coercion. 

REFERENCES 

Nevada Code of Judicial Conduct, Canon 
1; Canon lA; Canon Canon 4C(4); 
Canon 4C(4)(b)(i); Canon 5A(l)(d); 
Canon 5A(3)(a); Canon 5C(2); Canon 
5C(3)(d); Ethics Advisory Opinion No. 
JE06-008 (July 21, 2006). 

This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on 
Judicial Discipline, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, 
any member of the Nevada judiciary, or 
any person or entity which requested the 
opinion. 
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