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PROPRIETY OF AN ENDORSEMENT 
OF A REMAINING CANDIDATE 
COMING FROM AN INDIVIDUAL 
WHO LOST IN THE PRIMARY FOR 
THE SAME RACE. 

May a person who lost in the 
primary election move on to endorse one 
of the candidates from the same race who 
made it through the primary? 

ANSWER 

Yes. 

FACTS 

This inquiry comes from a judicial 
candidate who was successful in the 
primary election. He/she asks: "When is 
a candidate for judicial office no longer a 
candidate?" He/she contends that a losing 
participant in the primary is no longer a 
candidate upon posting of final official 
results of the race. The candidate goes on 
to ask whether others formerly in his/her 
race may support him/her now that the 
primary is over. 

DISCUSSION 

Canon 5A of the Nevada Code of 

OPINION: JE06-017 

A judge or judicial candidate shall 
refrain from inappropriate political 
activities. 

A .... . 
(1) ... a judge or a candidate for 
election ... shall not: 

(b) publicly endorse or 
publicly oppose another 
candidate for public office; 

After the official primary results are 
posted, it is clear as to which two (2) 
judicial candidates will go on to the general 
election. The other contestants are no 
longer candidates. They no longer fall 
under the restrictions of Canon 5A and may 
now endorse or oppose the two (2) 
individuals who remain as candidates. 

CONCLUSION 

The candidate's inquiry focused on 
the propriety of those who lost in the 
primary now endorsing one (1) of the two 
(2) candidates who survived the primary. 
For purposes of Canon 5A, those who did 
not make it through the primary are no 
longer candidates and are free to endorse or 
oppose those remaining candidates for the 
seat. However, these individuals are still 
governed by the financial reporting 
requirements and restrictions on accepting 
campaign contributions. 



REFERENCES 

Court Rules, Code of 
Judicial Conduct, Canon 5A(l )(b). 

This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on 
Judicial Discipline, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, 
any member of the Nevada judiciary, or 
any person or entity which requested the 
opinion. 
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