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PROPRIETY OF A JUDGE HEARING 
CRIMINAL OR CIVIL CASES WHICH 
INVOLVE THE FIRM IN WHICH THE 
JUDGE'S CHILD IS AN ASSOCIATE 
ATTORNEY 

May a judge preside over criminal or 
civil matters when one party is represented 
by an attorney from the local law firm 
where a child of the judge is working as an 
attorney? 

ANSWER 

Under certain limited circumstances, yes. 

FACTS 

This written request from a justice 
of the peace asks if he/she is precluded 
from hearing contested criminal and civil 
cases presented before his/her court by an 
attorney from a law firm where his/her 
child works as an associate. The judge 
asked about the propriety of colleagues of 
his/her child appearing before him/her. 
He/she knows he/she is required to 
disqualify if his/her child appeared in 
his/her court on behalf of a party. The law 

has five ( 5) partners. 

OPINION: JE07-004 
DISCUSSION 

The Canon of Judicial Conduct 3E, 
"Disqualification", subsection ( 1 )(c) 
instructs a judge to disqualify himself or 
herself when: 

the judge knows that ... the 
judge's ... child ... has an 
economic interest in ... a 
party to the proceeding or 
has other more than de 
minimis interest that could 
be substantially affected by 
the proceeding; 

Plus, Canon 3E(l)(d)(iii) requires 
disqualification when a judge knows that a 
relative has more than a de minimis 
interest in the outcome of the proceeding. 

Weighing the concern that a judge 
preside over his or her calendar whenever 
appropriate against the concerns raised by 
the Code of Judicial Conduct, the 
Committee looked to the Commentary of 
E(l )(d), which states the judge may be 
required to disqualifY himself or herself if 
the judge's impartiality might reasonably 
be questioned under Section 3E(l) or in the 
event the relative knovvn to have an interest 
in the law firm could be "substantially 
affected by the outcome of the 
proceeding." 

Applying this analysis, the 
Committee decided the better practice 
would be for a judge in such a 



event the 
not voluntarily remove himself 

from the case, he or she must 
first to the de minimis standard 

defined in the Code as " .. an insignificant 
interest that could not raise reasonable 
question as to a judge's impartiality." 
While this standard needs to be applied on 
a case by case basis, the Committee is 
concerned that the focus not be 
exclusively on the potential monetary 
benefit to the relative's firm. In evaluating 
this issue, the judge must look at the 
totality of the circumstances, including the 
possibility that future litigants may be 
dra\\rn to the firm if they believe the judge 
would sit on cases involving his/her 
child's place of employment. 

If the judge decides to move 
forward even after evaluating any potential 
benefit to the law firm, there is clearly an 
obligation to disclose his/her child's 
employment at the beginning of any 
proceeding involving the tirm in question. 
It is then left to the attorneys involved to 
make the decision as to whether to 
continue or to ask for reassignment to 
another judge in the jurisdiction. 

CONCLUSION 

While the Committee supports the 
obligation of judges to preside when 
appropriate, the Code of Judicial Conduct, 
Canon 3E(l )(c) and ( d)(iii) reqmre 
voluntary disqualification when a son or 
daughter of the judge has more than a de 
minimis interest in the matter at bar. In 
this case, the judge's child is a new 
associate at a law firm which regularly 
appears in front of this justice of the peace 
on criminal and civil matters. The judge 

to 
v~~·J·F,u the cases. In the event judge 

decides to continue, must first look 
at Canon 3E and decide whether the 
interest of his/her child's firm and his/her 
child is of a significant enough level that it 
could rmse questions of his/her 
impartiality. If the judge decides the 
interest is de minimus, he/she still has an 
obligation to disclose the interest to the 
parties and their attorneys and allow the 
attorneys to move for reassignment to 
another jurist. 
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