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PROPRIETY OF A CANDIDATE FOR 
ELECTION TO JUDICIAL OFFICE 
WHO IS NOT PRESENTLY SERVING 
IN A JUDICIAL CAPACITY ON A 
FULL- OR PART- TIME BASIS 
CONTINUING TO SERVE AS AN 
OFFICER IN A BAR ASSOCIATION. 

May a candidate for election to 
judicial office who is not presently serving 
in a judicial capacity on a full- or part­
time basis continue to serve as an officer 
of a Bar Association? 

ANSWER 

Yes. 

FACTS 

A candidate for election to judicial 
office asks whether the candidate may 
continue to serve as an officer of a Bar 
Association. The candidate is not 
presently serving in a judicial capacity on 
a full- or part-time basis. 

DISCUSSION 

The Nevada Code of Judicial 
Conduct sets forth the applicable standards 
from which judges and candidates for 
judicial election are provided guidance for 
ethical conduct. The Code of Judicial 

OPINION: JE08-003 
Conduct applies in its entirety to persons 
who serve in a judicial capacity on a fuii­
time basis. Application of Code of 
Judicial Conduct. It also applies to officers 
of a judicial system who perform judicial 
functions, including a magistrate, court 
commissioner, special master or referee. 
Id. There are also four categories of 
judicial service in other than a full-time 
capacity, which are defined and to which 
certain portions of the Code do not apply. 
See, Application of Code of Judicial 
Conduct, B., Retired Judge Subject to 
Recall; C., Continuing Part-Time Judge; 
D., Periodic Part-Time Judge; and, E., Pro­
Tempore Part-Time Judge. 

Canon 5 of the Code of Judicial 
Conduct does apply to a candidate for 
election to judicial office even though the 
candidate is not serving in a judicial 
capacity on a full-time basis and does not 
perform any judicial function on a part­
time basis. In the judgment of the 
Committee, there is nothing in Canon 5 
which would prohibit a candidate for 
election to judicial office from continuing 
to serve as an officer of a Bar Association. 
Indeed, the Commentary to Canon 5A(l)(a) 
specifically notes that a candidate for 
elective judicial office may retain during 
candidacy "a public office, such as county 
prosecutor." Canon 5B(2)(b )(i) expressly 
allows a candidate for appointment to 
judicial office to retain an office m a 
political organization during that 
candidacy. 



and act in a manner consistent with 
and of 

judiciary .... " In the past, the Committee 
has concluded that guidance concerning 
compliance with Canon 5A(3)(a) is 
provided by the provisions of and the 
commentary on Canon 1, Canon, 2 and 
Canon 4, which apply to persons acting in 
a judicial capacity and which cover issues 
similar to those referenced in Canon 
5A(3)(a). See, Nevada Advisory Opinion 
JE06-008 (July 21, 2006). The Committee 
finds nothing in those Canons to suggest 
that a candidate's continuation as an 
officer of a Bar Association constitutes 
actions inconsistent with the dignity 
appropriate to judicial office or with the 
impartiality, integrity, and independence 
of the judiciary. 

CONCLUSION 

A candidate for judicial election 
who is not serving in a judicial capacity on 
a full- or a part-time basis may continue as 
an officer of a Bar Association. This 
advisory opinion is not intended to imply 
that a person who is serving in a judicial 
capacity on a full- or part-time basis may 
or may not be an officer of a Bar 
Association. That question is not before 
the Committee at this time. 
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binding upon the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on 
Judicial Discipline, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, 
any member of the Nevada judiciary, or 
any person or entity which requested the 
opinion. 

Gordon H. DePaoli, Esq. 
Committee Chairman 


