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PROPRIETY OF A NON-
INCUMBENT JUDICIAL CANDIDATE 
USING THE TITLE OF ALTERNATE 
MUNICIPAL JUDGE AND WEARING 
A JUDICIAL ROBE IN CAMPAIGN 
ADVERTISING. 

1 . May a candidate for a 
district court seat refer to 
service as an alternate 
municipal judge m 
campaign materials? 

2. May a candidate who has 
served as an alternate 
municipal court judge wear 
a judicial robe in campaign 
materials? 

ANSWERS 

Yes to the first question, no to the 
second question. 

FACTS 

This written request came from a 
practicing attorney who is running for 
district court and has served as a periodic 
part-time Las Vegas Alternate Municipal 
Court Judge. The candidate asks whether 
he can use the title of "Judge" or 
"Alternate Judge" in campaign materials 
and whether he can wear a judicial robe 
for campaign advertising purposes. 

ADVISORY OPINION: JE08-006 
DISCUSSION 

Bearing in mind any judicial 
candidate's obligation under Nevada 
Code of Judicial Conduct, Canon 
5A(3)(d)(ii) to avoid misleading the 
public, the Committee found a 
candidate may reference service as a 
municipal alternate judge in campaign 
advertising, so long as there is no 
reference to "retain" or "retention" or 
to "re-elect" or "re-election". 

As to the second question, in 
September, 2006, Opinion JE06-0 14, 
this Committee found a continuing part 
time judge could wear a judicial robe 
m campaign advertising. The 
Committee found that situation 
distinguishable from the current 
question in that the earlier issue 
involved a continuing part time 
position, while the current inquiry 
comes from a periodic part-time jurist 
who is appointed for a one year term 
limit pursuant to Las Vegas Municipal 
Code § 2.26.040. Given the facts of the 
current request, the Committee found 
the use of a judicial robe may be 
misleading to the voting public. 

CONCLUSION 

The Committee f(mnd the district 
court candidate may reference his service 
as an alternate municipal judge in campaign 
materials, but may not be pictured wearing 
a judicial robe in such materials. 



REFERENCES 

Nevada Code of Judicial Conduct, Canon 
5 and Standing Committee Opinion JE06-
014. 

This opmwn is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding on the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on 
Judicial Discipline, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, 
any member of the Nevada judiciary, or 
any person or entity requesting the 
opinion. 
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