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May a Nevada district judge speak or 
teach at a continuing professional education 
seminar or program and prepare written 
materials related to such presentation, for 
which the judge will be compensated, where 
the program is sponsored and conducted by 
a nonprofit organization that imposes and 
collects fees from program attendees? 

ANSWER 

Yes. 

FACTS 

Several district judges have been 
asked to participate in a "judicial forum" 
sponsored by a nonprofit organization that 
provides continuing professional education 
for a fee to members of bar associations and 
the public. The organization has received a 
ruling from the Internal Revenue Service 
that the organization has qualified as a 
nonprofit organization pursuant to 501C(3). 

ADVISORY OPINION: JEl0-002 

In connection with the judicial 
forum, the judges are being asked to speak 
or teach on various topics related to civil 
trial practice and procedure. The 
participating judges may also be writing or 
compiling course materials that will be 
distributed to the attendees. The nonprofit 
organization sponsor of the judicial forum 
may compensate the participating judges. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized only to 
render an opinion that evaluates compliance 
with the requirements of the Nevada Code 
of Judicial Conduct. Rule 5 Governing 
Standing Committee On Judicial Ethics & 
Election Practices. Accordingly, this 
opinion is limited by the authority granted 
by Rule 5. 

Canon 3 declares that "[a] judge shall 
conduct the judge's personal and 
extrajudicial activities to minimize the risk 
of conflict with the obligations of judicial 
office." Nev. Code Jud. Conduct, Canon 3. 
Rule 3.1 provides: 

A judge may engage in extrajudicial 
activities, except as prohibited by 
law or this Code. However, when 
engaging in extrajudicial activities, a 
judge shall not; 

(A) participate in activities 
that will interfere with the proper 



perfonnance of the judge's judicial 
duties; 

(B) participate m activities 
that will lead to frequent 
disqualification of the judge; 

(C) participate in activities 
that would appear to a reasonable 
person to undennine the judge's 
independence, integrity, or 
impartiality; 

(D) engage in conduct that 
would appear to a reasonable person 
to be coercive, or 

(E) make use of court 
premises, staff, stationery, 
equipment, or other resources, except 
for incidental use for activities that 
concern the law, the legal system, or 
the administration of justice, or 
unless such additional use is 
pennitted by law. 

Nevada Code of Judicial Conduct, Canon 3, 
Rule 3.1. The Commentary to Rule 3.1 
further elaborates: 

To the extent that time permits, and 
judicial independence and 
impartiality are not compromised, 
judges are encouraged to engage in 
appropriate extrajudicial activities. 
Judges are uniquely qualified to 
engage in extrajudicial activities that 
concern the law, the legal system, 
and the administration of justice, 
such as by speaking, wntmg, 
teaching, or participating in scholarly 
research projects. 

See Nevada Code of Judicial Conduct, 
Canon 3, Rule 3.1, Commentary [I] to Rule 
3.1. 

Rule 3.7 explains that "a judge may 
participate in activities ... sponsored by or 
on behalf of educational, religious, 
charitable, fraternal, or civic organizations 
not conducted for profit " Nevada 
Code of Judicial Conduct, Canon 3, Rule 
3.7(A)(emphasis added). 

Rule 3.12 states that judges may -
subject to the reporting requirements of Rule 
3.15 - be compensated for permitted 
extrajudicial activities provided the 
compensation is "reasonable" and unless 
accepting compensation would "appear to a 
reasonable person to undermine the judge's 
independence, integrity, or impartiality." 
Nevada Code of Judicial Conduct, Canon 3, 
Rule 3 .12. The Commentary for Rule 3.12 
explains: 

A judge ts permitted to accept 
compensation for extrajudicial 
activities, provided the compensation 
is reasonable and commensurate with 
the task performed and the 
acceptance of the compensation does 
not violate NRS 281A.510 
prohibiting honoraria. A judge may, 
however, accept reimbursement for 
expenses incurred in connection with 
speaking engagements as provided in 
Rule 3.14. The judge should be 
mindful, however, that judicial duties 
must take precedence over other 
activities. See Rule 2.1. 

See Nevada Code of Judicial Conduct, 
Canon 3, Rule 3.12, Commentary [1} to 
Rule 3.12. 



Subject to the specific requirements 
of the NCJC, the Committee views a judge's 
participation as a speaker or instructor at 
continuing legal education programs as an 
important extrajudicial activity. As noted in 
the Commentary to Rule 3.1, jurists are 
"uniquely qualified" to speak, teach and 
write on the legal system and judicial 
process as is the case in this situation. Here 
the sponsor is a nonprofit educational 
organization and thus consistent with the 
mandates of Rule 3. 7(A). Nothing about the 
subject matter of the educational program 
suggests that judicial independence, 
integrity or impartiality is at risk from the 
judges' participation in the judicial forum. 

The NCJC acknowledges that judges 
may be compensated for their participation 
in this type of extrajudicial activity. 
Accordingly, the judges may, consistent 
with the standards and requirements 
enumerated in Rules 3 .12, 3.14 and 3.15, 
accept reasonable compensation for their 
participation in the educational program. In 
particular, the Committee calls to the 
attention of the participating jurists that the 
amount of compensation must be reasonable 
given the tasks performed; consistent with 
other state statutes and the criteria identified 
in Rule 3.14 as applicable; and, be reported 
to the extent mandated by Rule 3.15. 

CONCLUSION 

A Nevada district judge may speak 
or teach at a continuing professional 
education seminar or program and prepare 
written materials related to such 
presentation, provided the program is 
sponsored and conducted by a nonprofit 
organization. The judge may accept 
reasonable compensation commensurate 
with the tasks involved for participating in 

the program and consistent with the 
standards and requirements enumerated m 
the NCJC. 
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This opm10n is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding on the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, any person or tribunal charged 
with regulatory responsibilities, any member 
of the Nevada judiciary, or any person or 
entity requesting the opinion. 
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