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PROPRIETY OF A JUDGE 
CONDUCTING A MEET AND GREET 
EVENT FOR ANOTHER JUDICIAL 
CANDIDATE IN THE PRIVACY OF HIS 
HOME 

May a judge conduct a "'meet and 
greet" event in the privacy of his home for 
the benefit of a fellow judge who is seeking 
re-election? 

ANSWER 

No. A "meet and greet" event 
hosted by a judge would run afoul of Rules 
1.3 and 4.1, which prohibit a judge from 
endorsing candidates for public office. 

FACTS 

A judge asks whether a sitting judge 
may host a "meet and greet" event in his 
private residence, for the benefit of a fellow 
judge who is campaigning for reelection. 
For purposes of this opinion, the Committee 
has assumed that the "meet and greet" event 
is being conducted for the benefit of 
introducing the judicial candidate to 
prospective voters and members of the 
public and soliciting their support of the 
candidate. 

ADVISORY OPINION: JEI0-005 

DISCUSSION 

Canon 4 states that "A judge or 
candidate for judicial office shall not engage 
in political or campaign activity that is 
inconsistent with the independence, integrity 
or impartiality of the judiciary." More 
specifically, Rule 4.1(A)(3) provides that "a 
judge or judicial candidate shall not: .... (3) 
publicly endorse or oppose a candidate for 
public office." The Committee's opinion on 
this issue turns on whether, under the facts 
presented here, a judge would be considered 
as implicitly or explicitly "'publicly 
endorsing" a judicial candidate by 
conducting a meet and greet event for the 
judicial candidate in the privacy of the 
judge's horne. 

Rule 4.1 specifically prohibits a 
judge from publicly endorsing or publicly 
opposing a candidate for public office. The 
prohibition applies to all endorsements, 
whether by action or words, and is absolute 
in application. As recognized in the 
Comments to Rule 4. 1, "this Canon 
imposes narrowly tailored restrictions upon 
the political and campaign activities of all 
judges and judicial candidates" for the 
purpose of "prevent[ing] them from abusing 
the prestige of judicial office to advance the 
interests of others." Rule 4.1, Comment 1 
and 3; see also Rule 1 The Committee 
notes that nothing in this opinion implicates 
a judge's ability "to participate in the 
political process as a voter . . . and 
contribute personal funds to a candidate or 



political organization." 
Rule 4.1. 

comment 3, 

The Committee finds that '"meet and 
greet" events are campaign related events 
whose purpose is to further the campaign of 
candidates for public office and solicit 
public support of candidates. These 
campaign events provide a forum for 
candidates to meet and seek support, 
whether financial or otherwise, from 
prospective voters. While not the sole 
purpose, such functions often involve 
solicitations for campaign contributions or 
endorsements through placement of yard 
signs, etc., implicating additional issues 
under Rule 4.1 (A)( 4) (prohibiting judges 
from soliciting funds for a candidate). The 
Committee concludes that hosting a meet 
and greet event for a candidate would appear 
to reasonable minds as an explicit 
endorsement (if not an implicit 
endorsement) of the candidate on whose 
behalf the event is held, contrary to Rule 
4.l(A)(3). 

The Committee finds the act of 
hosting the event of particular note. Hosting 
a campaign related event at a judge's home 
for another candidate may have an inherent, 
coercive tendency creating pressure on 
attendees to support or contribute funds to 
the judicial candidate supported by the 
judge, and in so doing arguably lend "the 
prestige of judicial office to advance the 
personal or economic interests of ... others", 
in violation of Rule 1.3 ("A judge shall not 
abuse the prestige of judicial office to 
advance the personal or economic interests 
of the judge or others, or allow others to do 
so"). The fact the judge would act as the 
host and would conduct the event in his 
home also distinguishes this conduct from 
that permitted under Rule 4.1(C), which 
Rule allows a judge to "attend political 
gatherings . . . sponsored by a political 

public 

Finally, the Committee notes that it 
has issued prior opinions which addressed 
what might be perceived as implicit public 
endorsement under former Canon 5A(l)(b) 
(which contained nearly identical 
prohibitions as Rule 4.1 ). See Opinion 
JE07-013. In Opinion JE07-0l3, the 
Committee discussed at some length when 
an implied violation should be found despite 
the absence of a direct violation of the 
relevant Canon. The Committee noted that 
in the past where the Committee has been 
concerned with whether a judge's conduct 
might create in reasonable minds a 
perception that an activity is in violation of 
an express provision of the Canons, the 
Committee has considered Canon 1 
(formerly Canon 2) which requires a judge 
to promote the independence and integrity of 
the judiciary and "avoid impropriety and the 
appearance of impropriety." The Committee 
has also cited comments to the Canons 
(currently set forth in comments to Rule 
1.2), that state a judge "should expect to be 
the subject of public scrutiny" and therefore 
must accept the restrictions that might be 
viewed as burdensome if applied to other 
citizens. 

Opinion JE 07-013 concluded that 
under the facts presented in that case, the 
Committee was reluctant to find an implied 
violation where no direct violation existed. 
The Committee believes the present facts are 
distinguishable, as hosting a campaign event 
in a judge's residence for the purpose of 
soliciting public support of another 
candidate directly implicates the 
endorsement prohibitions in Rule 4.1. The 
Committee notes that the Canons do, 
nonetheless, impose upon judges more 
burdensome restrictions than other citizens 
m the endorsement arena, and that 



appearances, perception and promotion of 
public confidence in the judiciary remain 
matters of significant concern in the Revised 
Code of Judicial Conduct adopted in 2009. 

Canon 1. 

Finally, the Committee notes that 
there is an ongoing debate in jurisdictions 
regarding the constitutionality of the 
endorsement clause contained in Rule 
4.1(A)(3). See Wersal v. Sexton, et. al., --­
F.3d---, 2010 WL 2945171, (8th Cir., 2010). 
To the extent such issues may arise in the 
future under Nevada's Revised Code of 
Judicial Conduct, the Committee believes 
such constitutional questions are best 
addressed by courts of appropriate 
jurisdiction. 

CONCLUSION 

It is the opinion of the Committee 
that Canons I and 4, specifically Rule 1.3 
and 4.l(A)(3), prohibit a judge from hosting 
and conducting a "meet and greet" campaign 
event for another candidate in the judge's 
private residence, as such a campaign 
function would appear to reasonable minds 
as an endorsement by the judge in support of 
the candidate. 
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This opznwn is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 

binding on the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, any person or tribunal charged 
with regulatory responsibilities, any member 
of the Nevada judiciary, or any person or 
entity requesting the opinion. 
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