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STATE OF NEVADA 

STANDING COMMITTEE ON 
JUDICIAL ETHICS AND ELECTION PRACTICES 

PROPRIETY OF A JUDGE DISPLAYING 
A CANDIDATE SUPPORT SIGN FOR 
ANOTHER CANDIDATE FOR PUBLIC 
OFFICE 

May a judge display a candidate 
support sign for another candidate for public 

office on his or her residential property or 

other property readily identified in the 
community as being owned by the judge? 

ANSWER 

No. Displaying a candidate support 

sign under these circumstances would run 
afoul of Rules 1.3 and 4.1, which prohibit a 

judge from endorsing candidates for public 

office. 

FACTS 

A justice of the peace asks whether a 

judge may display a candidate support sign 

for another candidate for public office on 

property owned by the judge. For purposes 

of opinion, the Committee has assumed 

that the property upon which the candidate 

would displayed is either the 

or is other 

the community 

judge. 

DJSCL'SSION 

Canon 4 states that "A judge or 

candidate for judicial office shall not 
in political or campaign activity that 1s 
inconsistent with the independence, integrity 
or impartiality of the judiciary." More 
specifically. Rule 4.1 (A)(3) provides that '·a 

judge or judicial candidate shall not: .... (3) 

publicly endorse or oppose a candidate for 

public office." The Committee's opinion on 
this issue turns on whether, under the facts 

presented here, a judge would be considered 
as implicitly or explicitly '·publicly 

endorsing" a candidate by displaying a 
candidate support sign at the judge· s 

personal residence or on other property 

readily identified as owned solely by the 
judge. 

In Advisory Opinion JEl0-005, the 
Committee recently discussed the scope of 

the endorsement clause in Rule 4.1. As 
recognized in that opinion, 

Rule 4.1 specifically 

prohibits a judge from 

publicly endorsing or 

publicly opposing a candidate 
for public 

prohibition to all 

whether 

action or words, and 1s 



tailored 

upon the 

campaign activities of all 

judges and judicial 

candidates" the purpose 

of "prevent[ing] them from 

abusing the prestige of 

judicial office to advance the 

interests of others." Rule 4.1, 

Comment 1 and 3; see also 

Rule 1.3. The Committee 

notes that nothing in this 

opinion implicates a judge's 

ability "to participate in the 

political process as a voter .. 

. and contribute personal 

funds to a candidate or 

political organization." See 
comment 3, Rule 4.1. 

Advisory Opinion JEJ 0-005 

The Committee finds that displaying 

candidate support signs on a judge's 

residential property or property readily 

identified as being solely owned by a judge 

constitutes an impermissible endorsement of 

candidates for public office contrary to Rule 

4.l(A)(3). The Committee notes that this 

opinion is limited to the facts presented and 

display of other candidate signs at either the 

personal residence of the judge or other 

property owned solely by the judge and 

which is readily identified in the community 

as being owned by the judge. The 

Committee renders no optmon on 

as by 

Committee notes 

conclusion would not apply to 

own campatgn supporting 

election or re-election. 

Finally, the Committee notes 
there is an ongoing debate in other 

jurisdictions regarding the constitutionality 

of the endorsement clause contained in Rule 

4.1 (A)(3). See Wersal v. Sexton. et. aL --­
F.3d ----, 2010 WL 2945171, (8th Cir.. 

201 0). To the extent such issues may arise in 

the future under Nevada's Revised Code of 

Judicial Conduct, the Committee believes 

such constitutional questions are best 

addressed by courts of appropriate 

jurisdiction. 

CONCLUSION 

It is the opinion of the Committee 

that Canons 1 and 4, specifically Rule 1.3 

and 4.1 (A)(3), prohibit a judge from 

displaying a candidate support sign for 

another candidate at the judge's personal 

residence or on other property owned soldy 

by the judge which is readily identitied in 

the community as being owned by the judge. 
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This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding on the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on 
Judicial Discipline, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, 
any member of the Nevadajudiciary, or any 
person or entity requesting the opinion. 
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