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PROPRIETY OF A RETIRING NEVADA 
JUSTICE OF THE PEACE SERVING ON 
A SCREENING PANEL FORMED BY 
AN APPOINTING AUTHORITY TO 
IDENTIFY CANDIDATES TO 
REPLACE THE JURIST FOR THE 
REMAINDER OF HIS OR HER 
UNEXPIRED TERM. 

May an incumbent Justice of the 
Peace who is retiring from his or her 
judicial office prior to the expiration of 
the term of such office accept an 
appointment to serve on a committee or 
panel that will evaluate and recommend 
to the appointing authority a list of 
candidates for appointment to replace 
the retiring justice of the peace? 

ANSWER 

Yes. 

FACTS 

An incumbent Justice of the Peace 
has announced his or her intent to retire 
prior to the expiration of the term of the 
judicial office. The incumbent judge has 
been asked to serve on a panel with two 
county employees. The purpose of this 

a list of 
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recommended candidates to the Board 
of County Commissioners from which 
the Board will appoint a person to 
replace the retiring judge for the 
remaining term of the office. 

The panel will screen resumes, 
manage the process of collecting 
information from candidates through a 
questionnaire procedure and conduct 
private candidate interviews. From this 
process, the panel will prepare a priority 
list of candidates that will be submitted 
to the Board for consideration in 
appointing the retiring judge's 
replacement. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized only to 
render an opm10n that evaluates 
compliance with the requirements of the 
Nevada Code of Judicial Conduct (the 
"NCJC"). Rule 5 Governing Standing 
Comm. On Judicial Ethics & Elect. Prac. 
Accordingly, this opinion is limited by 
the authority granted by Rule 5. 

The question presented here requires 
our review of Canon 1 and Canon 3. 
Canon 1 states "[a] judge shall uphold 
and promote the independence, 
integrity, and impartiality of the 
judiciary and shall avoid impropriety 



If 

furtherance of the Canon, 
provides "[a] judge abuse 
prestige of judicial office to advance the 
personal or economic interests of the 
judge or others, or allow others to do 
so." Nev. Code Jud. Conduct, Canon I, 
Rule 1.3. Under Rule 1.3, the subject of 
a judge participating in the judicial 
selection process has been addressed in 
a comment provided by the Supreme 
Court of Nevada. That comment 
explains: 

Judges may participate in the 
process of judicial selection by 
cooperating with appointing 
authorities and screening 
committees, and by responding 
to inquiries from such entities 
concerning the professional 
qualifications of a person being 
considered for judicial office or 
by submitting on official 
letterhead letters to such 
entities endorsing or opposing 
the person. 

See Comment [3] to Nev. Code Jud. 
Conduct, Canon I, Rule 1.3 (emphasis 
added). In this regard, the Committee 
notes that Comment 3 to Rule I.3 could 
be interpreted narrowly to permit 
judges to only cooperate with a 
screening committee by responding to 
professional qualification inquiries on 
prospective candidates. We conclude 
that such a reading of that Comment 
omits consideration of the interaction 
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1 and Canon 3 this 
context. 

Under Canon judges must conduct 
"personal and extrajudicial activities to 
minimize the risk of conflict with the 
obligations of judicial office." Nev. 
Code Jud. Conduct, Canon 3. Rule 3.2 
and Rule 3.4 of the NCJC are implicated 
by the question here presented. The 
pertinent part of Rule 3.2 states "[a] 
judge shall not . . . otherwise consult 
with . . . an executive or a legislative 
body or official, except ... in connection 
with matters concerning the law, the 
legal system, or the administration of 
justice." Nev. Code Jud. Conduct, 
Canon, Rule 3.2(A). As to the question 
presented here, Rule 3.4 provides "[a] 
judge shall not accept appointment to a 
governmental committee, board, 
commission, or other governmental 
position, unless it is one that concerns 
the law, the legal system, or the 
administration of justice." Nev. Code 
Jud. Conduct, Canon 3, Rule 3.4. 

The Nevada Supreme Court's 
guidance on NCJC Rules 3.2 and 3.4 
notes that judges are uniquely qualified 
to share their expertise and experience 
in matters related to the legal system 
and judicial administration. See 
Comment [lJ & [2] to Nev. Code Jud. 
Conduct, Canon 3, Rule 3.2; Comment 
[1] to Nev. Code Jud. Conduct, Canon 3, 
Rule 3.4. Thus, jurists may accept 
appointments to a governmental 
committee, consult with government 
officials and support governmental 



and provided the 
subject matter limited to "the law, the 

the administration of 
Code Jud. Conduct 

Canon 3, Rule In doing so, 
however, judges must be sensitive to the 
requirements of Rule 1.3 and "assess the 
appropriateness of accepting an 
appointment, paying particular 
attention to the subject matter of the 
appointment and the availability and 
allocation of judicial resources, 
including the judge's time 
commitments, and giving due regard to 
the requirements of the independence 
and impartiality of the judiciary." See 
Comment [1] to Nev. Code Jud. 
Conduct, Canon 3, Rule 3.4. 

The Committee views as important 
that the Nevada Supreme Court 
comments specifically recognize as 
permissible a judge's participation in 
and cooperation with appointing 
authorities and screening committees in 

the judicial selection process. Likewise 
helpful in our interpretation is the 
Court's cross-reference in the comment 
between Rule 1.3 and Rule 3.4 of the 
NCJC. The Committee, therefore, 
concludes that a retiring judge may 
properly serve on a screening committee 
formed by an appointing authority to 
identify candidates to replace the jurist 
for the remainder of his or her 
unexpired term. 

observes, however, 
was vigorously 

The Committee 
that our opinion 
debated in another respect. vVe 
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that the 
of NCJC Rule 4.l(A)(3) can be 
interpreted to proscribe this type of 
activity. Rule states judge or a 
judicial candidate shall not ... publicly 
endorse ... a candidate for any public 
office" Nev. Code Jud. Conduct, Canon 
4, Rule 4.1(A)(3). The phrase "candidate 
for any public office" in Rule 4.1(A)(3) 
necessarily includes a judicial candidate. 
The NCJC defines in relevant part 
"judicial candidate" to mean "any person 
... who is seeking selection for judicial 
office . . . by election. A person becomes 
a candidate for judicial office as soon as 
he or she ... files as a candidate with the 
. .. appointment authority .... " Nev. 
Code Jud. Conduct, Terminology, 
"Judicial candidate." This definition 
suggests that a person that applies for 
appointment to the unexpired term of 
an elective judicial office may be 
considered a "judicial candidate." If this 
is correct, then the endorsement clause 
could be seen as a bar to a jurist 
participating as the member of a panel 
that recommends the appointment of 
prospective "candidates." 

On balance, the Committee rejects 
that interpretation of the endorsement 
clause for two reasons. First, given the 
potential to interfere with political 
speech, the Committee concludes that in 
cases of ambiguity, the endorsement 
clause generally should be narrowly 
interpreted. Second, Comment 3 to Rule 
1.3 allows a judge to submit "on official 
letterhead letters to [appointing 
authorities and screening committees J 



or opposing 
considered judicial office]. 

Comment [3] to Code Jud. 
Conduct, Canon 1, Rule 1.3. Because the 
Nevada Supreme 
Comment 3 to 

Court views in 

Rule 1.3 formal 
endorsement letters as permissible, the 
Committee likewise concludes that Rule 
4.1(A)(3) may not be interpreted 
inconsistently to prevent a judge from 
participating in an act of "endorsement" 
by serving on a screening or selection 
panel. The Committee also observes 
that the Nevada Constitution provides 
for the direct involvement of certain 
judges in the selection of persons to fill 
term vacancies in the Nevada Supreme 
Court and the district courts. See NEV. 
CONST. Art. 6, § 20. 

CONCLUSION 

An incumbent Justice of the Peace 
who is retiring from office before the 
expiration of the term of such office may 
accept an appointment to serve on a 
screening panel that will evaluate and 
recommend to the appointing authority 
a list of candidates for appointment to 
replace the retiring justice of the peace 
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This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, any person or tribunal charged 
with regulatory responsibilities, any 
member of the Nevada judiciary, or any 
person or entity which requested the 
opinion. 

Dan R. Reaser, Chairperson 


