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PROPRIETY OF A JUDGE USING 
lJNCOMMIITED CAMPAIGN FlJNDS 
AFTER CONCLUSION OF AN 
ELECTION TO PURCHASE FLAGS FOR 
DISTRIBUTION AT A PARADE OR TO 
SPONSOR A CHILDREN'S SPORTS 
TEAM 

May a judge use excess campaign 
funds after successful election to office to 
(1) purchase flags with the judge's name 
printed on them as "donor" for distribution 
during a parade; or (2) sponsor a children's 
sports team? 

ANSWER 

Nevada jurists may expend excess 
campaign funds for bona fide expenses 
related to the judge's office and next 
election cycle. While the Committee 
expresses some concern whether the funding 
activities at issue promote confidence in the 
integrity of the judiciary, the Committee can 
find no specific prohibition in the Code 
against using excess campaign funds to 
purchase and distribute campaign 
advertisements at a parade or sponsor a 
youth sports team operated by a tax exempt 
nonprofit entity. 

FACTS 

A Nevada Justice of the Peace has 
inquired concerning the scope of appropriate 
use of the uncommitted balance of his or her 

1 

ADVISORY OPINION: JEll-004 

election to judicial office. Specifically, the 
judge inquires whether the Code prohibits 
use of campaign funds during an interim 
period between elections to 1) purchase 
flags for distribution at a public parade; or 2) 
sponsor a youth sports team operated by a 
501 ( c )(3) organization. 

DISCUSSION 

A judge's use of excess campaign 
funds is governed by NRS 294A.l60 and 
Canon 4 of the Nevada Code of Judicial 
Conduct (the "NCJC"). The Committee has 
no jurisdiction to construe NRS 294A.160, 
and is authorized only to render an opinion 
evaluating the scope of the NCJC. Rule 5 
Governing the Standing Committee On 
Judicial Ethics & Election Practices. 

The preliminary question presented in 
this matter is whether the NCJC restricts use 
of campaign funds after conclusion of an 
election, or. during interim periods between 
elections. _ Canon 4 states "[a] judge or 
candidate for judicial office shall not engage 
in political or campaign activity that is 
inconsistent with the independence, 
integrity, or impartiality of the judiciary." 
See Nevada Code of Judicial Conduct, 
Canon 4. No time limitation on 
expenditures appears on the face of Canon 4. 

Rule 4.2 further governs expenditure of 
campaign funds, and states in pertinent part: 

(A) A judicial candidate in a public 
election shall: 



(6) to judicial a 
candidate who received contributions 
that were not or "r.•n,..., .. ff.~f1 
expenditure as a result of 
campaign dispose of the "'"'"""'" 
in any combination as provided in 
subsections (aHd). Any other 
disposition of the money is 
prohibited. 

(a) return the unspent money 
to contributors; 

(b) donate the money to the 
general fund of the state, county or 
city relating to the judge's office; 

(c) use the money in the 
judge's next election or for the 
payment of other expenses related to 
the judge's public office or the 
judge's previous campaigns for 
judicial office; 

(d) donate the money to any 
tax-exempt nonprofit entity, 
including a nonprofit state or local 
bar association, the Administrative 
Office of the Courts or any 
foundation entrusted with the 
distribution of Interest on Lawyer's 
Trust Accounts (IOLTA) funds. 

Nevada Code of Judicial Conduct, Canon 4, 
Rule 4.2(A)(6)( emphasis added). 

Paragraph (c) of Rule 4.2(A)(6) thus 
allows uncommitted campaign funds to be 
used in the "next election or for the payment 
of other expenses related to the judge's 
public office." Although the Code does not 
define when the "next election" cycle begins, 
Rule 4.1 is instructive in this respect as it 
authorizes a judge to engage in a variety of 
political activities "at any time." Read in 
conjunction with Rule 4.1, the Code implies 
the next election for purposes of Rule 
4.2(A)(6) may commence immediately 
following the conclusion of the prior 
election. 
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Accordingly, Committee has 
that the Code 

not preclude expenditures of campaign 
funds the interim periods between 

so long as the of 
expenditures are not otherwise prohibited. 
See Advisory Opinion JEJ0-011. In that 
prior opinion, the Committee recognized a 
public ofJicial must keep current with 
various matters and stay in touch with the 
voters, conduding "that unspent campaign 
funds rna; be used by a judicial officer to 
pay bona fide costs incurred to attend 
conferences, correspond with voters, travel 
in connection with conferences or meetings 
that are not reimbursable, attend meetings 
with various groups, and attend charitable 
events." The Committee affirms the 
conclusion in Advisory Opinion JE 10-011 
as it relate~ to the timing of campaign fund 
expenditures. 

' 

There being no issue with the timing 
of the expenditures, the question becomes 
whether the Code otherwise prohibits the 
two types of expenditures at issue. 

While construing NRS 294A.l60 is 
beyond the scope of the Standing 
Committee's jurisdiction, we have 
previously observed that "the provisions of 
Paragraphs.(a), (c) and (d) of Rule 4.2(A)(6) 
are identical or substantially similar to 
Paragraphs (a), (b) and (d) of NRS 
294A. 160(2). Thus, as the Supreme Court 
of Nevada has indicated in Commentary 5, a 
judge must comply with both Rule 4.2(A)(6) 
and NRS 294A.160(2) by adhering to the 
more restncttve provisiOns of Rule 
4.2(A)(6)." See Advisory Opinion JE 10-
011; see al.w Comment [5] to Nevada Code 
of Judicial Conduct, Canon 4, Rule 
42(A)(6). 

Rule 4.2(A)(6) must be read in 
conjunction with the fundamental restriction 



.,.,_..,..,,,.. l.;ona11ct, Canon 
explained in Advisory 

11, Rule 4.l(A){9) is a 
restatement the prohibition against using 
campaign contributions for personal use, 
while permitting "the use of funds for "real" 
costs associated with the holding of a public 
office for which the use of political 
contributions is "fitting and proper."" See 
Advisory Opinion JEJ0-011 (citing Hearing 
on S.B. 166 Before the Senate Comm. On 
Gov't Affairs, 66th Sess., Nev. Legis., at 31-
32 (March 12, 1991) {statement of Senator 
Cook)). 

The Committee has previously 
recognized that the realm of permissible 
spending of campaign funds could include 
costs incurred by public officials to attend 
conferences, correspond with voters, travel 
in connection with conferences or meetings 
that are not reimbursable, attend meetings 
with various groups, and attend charitable 
events and town meetings. See Hearing on 
S.B. 166 Before the Senate Comm. On 
Gov't. Affairs, 66th Sess., Nev. Legis., at 30 
(Feb. 7, 1991) {statement of Senator Cook). 
Moreover, Rule 4.2{A)(6){d) specifically 
authorizes donations to tax exempt 
organizations, as to which the youth sports 
league at would qualify. 

While the Committee 

at 
integrity or promotes confidence in the 
judiciary, and while the Committee 
exr>res>ses some concerns about whether the 
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public 
Opinion J1-58 {expenditure of camprugn 
funds to sponsor youth soccer team 
permissible). 

CONCLUSION 

A Nevada judge may use the 
uncommitted balance of his or her campaign 
finance account to pay bona fide expenses 
related to the judge's office in the next 
election cycle, such as attending public 
events and distributing campaign materials 
or sponsoring a youth sports team operated 
by a tax exempt entity. 
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This opinion is the Standing 
Committee on Judicial and 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, any person or tribunal charged 
with regulatory responsibilities, any member 
of the Nevada judiciary, or any person or 
entity which requested the opinion. 

Micllad'agni 
Vice-Chairman 
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