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PROPRIETY OF A DISTRICT JUDGE 
BECOMING A CANDIDATE FOR RE­
ELECTION OR ELECTION TO 
BOARD OF GOVERNORS OF THE 
STATE BAR OF NEVADA AND 
SERVING IN SUCH POSITION IF 
ELECTED. 

May a district judge be a candidate 
for election or re-election to the Board of 
Governors of the State Bar ofNevada, and if 
elected may the judge serve on such Board? 

ANSWER 

A district judge may not be a 
candidate for election to the Board of 
Governors of the State Bar of Nevada. A 
district judge who, prior to election as a 
judicial officer, was a duly elected and 
serving attorney member of the Board of 
Governors of the State Bar of Nevada may 
complete his or her term of office consistent 
with the jurist's obligation to avoid 
situations that would cause doubt about the 
judge's capacity to act impartially or that 
interfere with the proper performance of 
judicial duties. 

FACTS 

A district judge who, prior to 
election as a judicial officer, was a duly 
elected and serving attorney member of the 
Board of Governors of the State Bar of 

"Board"), has inquired whether 
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he or she may seek re-election at the 
expiration of his or her term. Another 
district judge has asked whether he or she 
may become a candidate for election to the 
Board, and if elected, serve in that position. 

The Committee is aware that on a number of 
occasions former district judges have 
completed their terms as attorney members 
of the Board following appointment or 
election to state judicial office and that in at 
least one instance, one such individual 
sought and won reelection to the Board. 

DISCUSSION 

The Committee's opinion evaluates 
the question presented only as relates to 
compliance with the requirements of the 
Nevada Code of Judicial Conduct. Rule 5 
Governing Standing Committee On Judicial 
Ethics & Election Practices. Accordingly, 
this opinion is limited by the authority 
granted by Rule 5. 

The Committee vtews the issue 
presented here as arising under Canon 3, 
which states, "[a] judge shall conduct the 
judge's personal and extrajudicial activities 
to minimize the risk of conflict with the 
obligations of judicial office." Nevada Code 
of Judicial Conduct, Canon 3. NCJC Rule 
3.7 states: 

(A) Subject to the requirements of 
Rule 3.1, a judge may participate in 
activities sponsored by organizations 
or governmental entities concerned 



administration 
sponsored by or on behalf of 
educational, charitable, 
fraternal, or civic organizations not 
conducted for profit, including but 
not limited to the following 
activities: 

(6) serving as an officer, 
director, trustee, or nonlegal advisor 
of such an organization or entity, 
unless it is likely that the 
organization or entity; 

(a) will be engaged in 
proceedings that would ordinarily 
come before the judge; or 

(b) will frequently be 
engaged in adversary proceedings in 
the court of which the judge is a 
member, or in any court subject to 
the appellate jurisdiction of the court 
of which the judge is a member. 

Nevada Code of Judicial Conduct, Canon 3, 
Rule 3.7(A)(6). 

The Board is a public corporation 
concerned with the law and the 
administration of justice. See Nev. Sup. Ct. 
R. 76, 85 & 86. In the initial analysis, 
therefore, Rule 3.7(A)(6) would permit a 
district judge to serve as a member of the 
Board unless the Board would ordinarily 
engage in proceedings before the judge or 
frequently be involved in litigation before 
the court of which the judge is a member. 
/d. 3.7(A)(6)(a)-(b). Unlike the Supreme 
Court of Nevada, which directly supervises 
the Board and reviews its administrative 
processes such as attorney discipline, see 
Nev. Sup. Ct. R. 76 & 99-117, the 
Committee would expect the Board to be 
neither a frequent district court litigant nor 
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as to Board's actions routinely the 
subject matter of district court proceedings. 

The observes that the 
Rules of the Supreme Court of Nevada 
governing eligibility for election and service 
to the Board do not contain a disability for 
district judges. See Nev. Sup. Ct. R. 80-84. 
We conclude from NCJC Rule 3.7 and 
S.C.R. 80-84, that there is nothing inherently 
inconsistent with a district court judge 
serving on the Board. Rule 3.7, however, 
requires that we must also evaluate the 
requirements ofNCJC Rule 3.1. 

That rule provides: 

A judge may engage in extrajudicial 
activities, except as prohibited by 
law or this Code. However, when 
engaging in extrajudicial activities, a 
judge shall not; , 

(A) participate in activities 
that will interfere with the proper 
performance of the judge's judicial 
duties; 

(B) participate in activities 
that will lead to frequent 
disqualification of the judge; 

(C) participate in activities 
that would appear to a reasonable 
person to undermine the judge's 
independence, integrity, or 
impartiality; 

(D) engage in conduct that 
would appear to a reasonable person 
to be coercive, or 

(E) make use of court 
premises, staff, stationery, 
equipment, or other resources, except 
for incidental use for activities that 
concern the law, the legal system, or 
the administration of justice, or 
unless such additional use is 
permitted by law. 



Nevada Code of Judicial Conduct, 
Canon Rule 3.1. The Supreme Court 
Nevada has explained in connection with 
Rule 3.1 that: 

Judges are uniquely qualified to 
engage in extrajudicial activities that 
concern the law, the legal system, 
and the administration of justice, 
such as by speaking, wntmg, 
teaching, or participating in scholarly 
research projects. 

See Nevada Code of Judicial Conduct, 
Canon 3, Rule 3.1, Comment [1} to Rule 
3.1. 

The Committee previously opined 
under former NCJC Canon 5A, 5B and 5C 
that a candidate for judicial office may 
during an election campaign continue to 
serve as an officer of a bar association. We 
reserved there any opinion on the question 
of whether the attorney bar association 
officer could continue in such office if 
elected a judge. See Advisory Opinion, No. 
JE08-003 (March 8, 2008). 

That question and the question of 
whether a judge may serve as an officer of a 
bar association has been addressed by other 
state judicial ethics advisory panels in the 
same and similar contexts. While many of 
these opinions were rendered under the 
former Judicial Canons, we note that the 
relevant provisions have not materially 
changed in the current NCJC or comparable 
codes of the other states. Compare NCJC 
Rule 3.7 with [Former] Nevada Code of 
Judicial Conduct, Canon 4C; see generally, 
American Bar Ass'n, Model Code of 
Judicial Conduct 124 (2007 ed. ). 

The Washington State Ethics 
Advisory Committee concluded that under 
former Canon 4C a judge could serve on the 
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board of trustees of a voluntary local county 
bar association. Wash. Advisory 
Comm., Opinion No. 86-03 (April 4, 1986). 
Likewise, in a predicate statement in a 1991 
optmon, the Arizona Judicial Ethics 
Advisory Committee stated "Canon 4C 
permits a judge to serve as president of a 
[voluntary] bar association." Ariz. Sup. Ct., 
Jud. Ethics Advisory Comm., Advisory Op. 
No. 91-02 (April29, 1991). 

Illinois' Judicial Ethics Committee 
has stated "Judges are encouraged to 
participate in the activities of the organized 
bar. They themselves are frequently 
candidates for bar association office." Ill. 
Jud. Ethics Comm., Op. No. 93-8 
(September 21, 1998). Thus, it was 
determined that a judge was not lending the 
prestige of his office when he or she joined a 
committee to support the election of a 
particular lawyer to bar association office. 
Id 

The New York Advisory Committee 
on Judicial Ethics has repeatedly endorsed 
the view that judges may serve on the board 
of directors of bar associations, and that 
committee has expansively viewed the term 
bar association as any legal organization 
comprising bar members formed to promote 
and improve the legal system. See, e.g. N.Y. 
Advisory Comm on Jud. Ethics, Op. 08-156 
(October 23, 2008). The New York 
committee, however, has moderated its own 
views, indicated that judge's may not recruit 
non-judge membership or funds or 
participate in bar surveys that rank jurists, 
because these activities may be viewed as a 
coercive use of judicial office or raise an 
appearance of impropriety. See id.; N.Y. 
Advisory Comm on Jud. Ethics, Op. No. I 0-
68 (April 22, 2010); N.Y. Advisory Comm 
on Jud. Ethics, Op. No. 88-100 (September 
19, 1988). 



is not, however, unanimity on 
these questions among state judicial 
advisory panels. Both the Florida Supreme 
Court's Judicial Ethics Advisory 
Committee and the Massachusetts Supreme 
Judicial Court Committee on Judicial Ethics 
have determined that jurist membership on 
the governing boards of bar associations is 
inconsistent with the Canons. 

The Massachusetts committee 
repeatedly found that a judge's 
"membership on the Council of the Boston 
Bar Association . . . would not be consistent 
with the requirements of Canons 2 and 4 of 
the Code of Judicial Conduct." Mass. Sup. 
Jud. Ct. Comm on Jud. Ethics, Op. No. 
2003-12 (September 19, 2003). The central 
tenet of this opinion was that although Bar 
Associations are organizations devoted to 
improvement of the law within the 
intendment of Rule 3.7(A), state and local 
bar organizations modernly take positions 
on controversial issues and administer 
programs and services with broad legal, 
political and social implications. 
Consequently, a judge who takes a 
leadership role in the association places 
himself or herself in a position more 
frequently at odds with the restrictions on 
jurist's conduct under the Canons. The 
committee explained that as with many other 
extrajudicial activities, a bar association 
leadership position could be no less 
inconsistent with judicial office; that the 
association was a law-related organization 
was not, therefore, dispositive. See id. 

A 2004 opmwn of Florida's 
Advisory Committee touched on the same 
issue as had the Massachusetts panel the 
preceding year. The Florida opinion, 
however, addressed the very facts with 
which we are now presented. There, the 
committee was asked by a judge-elect who 
was a current attorney member of the Board 
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of Governors of the Florida State Bar 
whether he or she could complete their term 
and if so then run for re-election. Like 
Nevada, the Florida Bar Association is a 
mandatory bar association, a fact ultimately 
found irrelevant given the conclusion of the 
opinion. The Florida Committee opined that 
the judge-elect could after becoming a 
judicial officer complete his or her term on 
the Board of Governors "so long as 
participation on the board does not cast 
reasonable doubt on the judge's capacity to 
act impartially or interfere with the proper 
performance of judicial duties." See Fla. 
Sup. Ct. Jud. Ethics Advisory Comm., Op. 
No. 2004-34 (September 24, 2004). The 
Opinion concluded though that the judge 
could not seek reelection to the Board of 
Governors. The committee there stated: 

Although the foregoing Canons 
encourage bar activity ... there is a 
distinction between continued 
service on the board until the 
expiration of the term and the judge 
seeking re-election for another term . 
. . . This committee has addressed 
this issue in a number of opinions. 
In [1979], the Committee 
unanimously held that a judge could 
not run for president of a bar 
association stating "that a judge 
places himself in a position where he 
must ask for votes or support from 
lawyers. The question will inevitably 
be raised whether the judge is 
exerting pressures on lawyers who 
must litigate before him. This gives 
the appearance of impropriety." In 
[1994], the Committee unanimously 
opined that "in any bar election, 
especially against a lawyer opponent, 
the question would be raised whether 
the judge was exerting "subtle 
pressure" on lawyers who must 
litigate before him or her. 



Additionally, conflicts may 
between the and demands of 
the bar and the that may 

a judge 
purporting to act in an elected, 
representative capacity for members 
of the bar. Because Canon 4 
encourages judges to engage in 
activities to "improve the law, the 
legal system and the administration 
of justice," the Committee believes 
that a judge may ethically serve as an 
appointed chair of a local bar 
association committee. However, a 
host of potential ethical dilemmas 
may arise when judges run for office 
in local bar associations." Although 
the instant inquiry deals with The 
Florida Bar, rather than a local bar 
association, the committee finds no 
relevant distinction between the two. 

See id. 

In evaluating the question presented 
here, the Committee's assessment is that the 
opinions of the other state judicial ethics 
advisory panels concluding a judge may 
serve in bar association office, and thus by 
implication seek election to that office, did 
not complete the analysis required by the 
NCJC. Rule 3.7(A) begins with the 
admonition, "[ s ]ubject to the requirements 
of Rule 3.1" and in so citing Rule 3.1 
requires more than a recital that a bar 
association is a organization "concerned 
with the law, the legal system, or the 
administration of justice." When examining 
Subsections (A) through (D) of NCJC Rule 
3.1, the Committee finds persuasive the 
concerns raised by the Massachusetts and 
Florida advisory panels. In particular, the 
2004 Florida optmon exhibited the 
sensitivities we believe appropriate under 
NCJC Rule 3.1(A). 3.1(C) and 3.l(D). 
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We are also mindful that Nevada 
judges have on Board and 
Nevada's state court judiciary is elected. 
The former fact indicates that perhaps these 

are unwarranted despite the 
requirements of the Rule and the latter 
presents a circumstance where the same 
concerns between bench and bar under 
Rules 3 .1 and 3 7 might be said to exist. 
The Committee concludes that 
notwithstanding these considerations, the 
better reasoned interpretation of NCJC Rule 
3. 7 is that reached in the 2004 Florida 
opinion which we choose here to follow. If 
our Supreme Court disagrees, amending the 
rules to allow judges to seek election or 
reelection to Board is fully within the 
Court's purview. 

CONCLUSION 

A district judge who is a duly elected 
and serving attorney member of the Board 
of Governors of the State Bar of Nevada 
may complete his or her term of office 
consistent with the jurist's obligation to 
avoid situations that would reasonably 
create doubt as to the judge's capacity to act 
impartially or that interfere with the proper 
performance of judicial duties. A district 
judge may not be a candidate for election or 
re-election to the Board of Governors of the 
State Bar ofNevada. 
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This opmzon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, any person or tribunal charged 
with regulatory responsibilities, any member 
of the Nevada judiciary, or any person or 
entity which requested the opinion. 

~th1~.~ 
Dan R. Reaser, Chairman 
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