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PROPRIETY 
AS WITNESS 

May a Justice of the Peace pro 
tempore testify as an expert witness based 
on the judge's background in law 
enforcement and corporate security? 

ANSWER 

Yes. The Nevada Code of Judicial 
Conduct excludes pro tempore judges from 
the limitations on testifYing as a character 
witness in Rule 3.3, which exclusion the 
Committee believes extends equally to 
testifying as an expert. However, the 
Committee concludes that the ·judge's 
position as a pro tempore judge should not 
be used to establish credentials or 
qualifications to testifY as an expert. 

FACTS 

A Justice of the Pease pro tempore 
has inquired whether the Code permits a pro 
tern judge to testify as an expert in federal 
court based on his background in law 
enforcement and corporate security. In the 
hypothetical presented, the judge has 

experience as a former law 
enforcement and director of 

a 
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to applicability of 
Judicial (the "NCJC"). 

The Committee notes that it does not on 
the admissibility evidence in a judicial 
proceeding, and is constrained not to act on 
a request for an opinion when there is 
litigation concerning the subject of the 
request. Rule 5 Governing the Standing 
Committee On Judicial Ethics & Election 
Practices. 

A judge's ability to testifY is 
governed by Canons 1 and Rule 3.3 of the 
NCJC. Canon 1 provides that a judge shall 
avoid impropriety and the appearance of 
impropriety in all of the judge's activities. 
Specifically, Rule 1.2 provides that a judge 
shall "act at all times in a manner that 
promotes public confidence in the 
independence, integrity, and impartiality of 
the judiciary ... " NCJC Rule 1.2. Rule 1.3 
further provides that a "judge shall not lend 
the prestige of judicial office to advance the 
private interest of the judge or others ... " 
NCJC Rule 1.3. Finally, Rule 3.3 
specifically prohibits a judge from testifying 
as a character witness except when duly 
summoned. NCJC Rule 3. 3; see also 
Advisory Opinion 11-008. 

In previous opinions, the Committee 
has recognized that the foregoing limitations 
in the NCJC prohibit a judge from testifying 
as an expert witness in a malpractice 

a 
to comments on the 

of a prisoner based on the 
experience as the prosecuting attorney 
Advisory Opinion 06-01; Advisory 

1 



canons similar to Canon 1 and Rule 3.3 of 
the Washington, 

Opinion 
Committee on Judicial Ethics. Opinion 139 
(1991); Florida Judicial Ethics Advisory 
Committee, Opinion 2005-10. 

While the outcome from the 
foregoing limitations appears clear for most 
judges, it is not as clear for pro tempore 
judges. Nevada's Code of Judicial Conduct 
applies to all judges except as otherwise 
provided in Parts II through IV of the 
Application section of the Code. NCJC 
Application Part I. Application Part 
IV(B)(l)(d) specifically provides that, 
except while serving as a judge, a pro 
tempore judge is not required to comply 
with the limitations in Rule 3.3. 
Application Part IV further exempts pro 
tempore judges from numerous other 
provisions of the Canons, including several 
related to testifying. See Application Part 
IV(B){3). 

Rule 3.3 expressly prohibits a judge 
from testifying as a character witness 
voluntarily. The commentary with respect to 
Rule 3.3 recognizes the rationale underlying 
the prohibition against a judge providing 
character testimony is that in doing so a 
judge "abuses the prestige of judicial office 
to advance the interests of another~' by 
testifying voluntarily, conduct otherwise 
proscribed by Canon 1. Comment [ 1 ], Rule 
3.3. This Committee has previously 

that rationale applies with 

Given that the Supreme Court 
specifically exempted pro tempore judges 
from the limitations in Rule 3 and that 

the Supreme 
limitations 
preclude a pro tempore from testifying 
as an so long as the pro 
tempore judge is not serving as a judge at 
the time of the testimony. While the 
Committee concludes that a pro tempore 
judge may testify as an expert in another 
court, a pro tempore judge must not use or 
allow others to use his position as a pro 
tempore judge as a foundation for his 
qualifications or expertise to provide 
testimony, or otherwise refer to the fact that 
the judge serves as a pro tempore judge, as 
such would constitute abuse the prestige of 
judicial office to advance the interests of 
others. 

CONCLUSION 

A pro tempore judge may testify as 
an expert witness in a matter pending before 
another court provided that the judge's 
position as a pro tempore judge is not used 
to establish credentials or qualifications of 
the judge to testify as an expert. 
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