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PROPRIETY OF A CANDIDATE FOR 
JUDICIAL OFFICE ACCEPTING AN 
INVITATION TO SPEAK AT AN EVENT 
SPONSORED BY A POLITICAL 
ORGANIZATION WHEN THE 
INVITATION DOES NOT EXPRESSLY 
STATE THAT ONLY JUDICIAL 
CANDIDATES WHO ARE REGISTERED 
MEMBERS OF A GIVEN POLITICAL 
PARTY WILL BE ALLOWED TO SPEAK. 

May a candidate for election to 
judicial office accept an invitation to speak 
at an event that is sponsored by a political 
organization when the invitation does not 
expressly state that only judicial candidates 
who are registered members of a given 
political party will be allowed to speak? 

ANSWER 

Yes, but the candidates may not 
identify themselves as a candidate of a 
political organization and may need to take 
certain actions to clarify that they are 
running for a non-partisan office. 
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ADVISORY OPINION: JE12-001 

FACTS 

A candidate for election to judicial 
office asks whether the candidate may 
accept an invitation to speak at an event that 
is sponsored by a political organization. 
Although the invitation does not expressly 
state that only candidates of a particular 
political party will be allowed to speak, it 
indicates that only candidates who are 
registered members of that party have been 
invited. 

DISCUSSION 

A. Introduction 

This is not the first time this 
Committee has been asked to address the 
propriety of a judicial candidate appearing at 
an event that is sponsored by a political 
organization or party. In 2008, the 
Committee, following a 7-6 vote, issued an 
opinion advising that a judicial candidate 
could not accept an invitation to speak at an 
event where the invitation stated that only 
candidates who were registered members of 
a particular party would be allowed to speak, 
Standing Committee on Judicial Ethics and 



Election Practices Opinion JE08-009, 
August 2008. 

Although the present request raises a 
question similar to that addressed in the 
Committee's 2008 opinion, we are presented 
with different facts along with recent 
revisions to the Code of Judicial Conduct. 
These changes compel a different 
conclusion in this matter 

B. Analysis 

In 2009, the Nevada Supreme Court 
created a Commission on the Amendment to 
the Nevada Code of Judicial Conduct 
("Revised Code"). That Commission's 
report resulted in the Court's adoption of the 
Revised Nevada Code of Judicial Conduct, 
effective January 19,2010. 

Canon 4 of the Revised Code 
provides that a "judge or candidate for 
judicial office shall not engage in political or 
campaign activity that is inconsistent with 
the independence, integrity, or impartiality 
of the judiciary." As was the case in 2008 
when this Committee addressed a similar 
question under the prior version of the code, 
however, the Revised Code does not contain 
a specific rule that gives a clear answer to 
the question before the Committee. 
Accordingly, the Committee must look not 
only to the language of Canon 4, but to those 
rules that, although not directly applicable, 
relate to the question, and to the comments 
to those rules. 

Rule 4.1 (A) of the Revised Code 
governs political and campaign activities of 
judges and judicial candidates. The relevant 
portions of that rule provide: 

Except as permitted by law, or by 
Rules 4.2, 4.3, and 4.4, a judge or 
judicial candidate shall not: 
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* * * 
(2) make speeches on behalf of a 
political organization; 

* * * 
( 6) publicly identify himself or 
herself as a candidate of a 
political organization; [or] 
(7) seek, accept, or use 
endorsements or publicly stated 
support from a political 
organization; 

The comments to that section, 
however, expressly provide that nothing in 
the rule prohibits a judge or candidate from 
speaking to a political organization. 
Moreover, Rule 4.1 (C) provides: 

Except as prohibited by law, a 
judge or judicial candidate subject 
to public election may at any 
time: 

* * * 
( 1) attend political 

gatherings ... sponsored by a 
political organization or a 
candidate for public office; 

(2) upon request, identify 
himself or herself as a member of 
a political party; 

* * * 
(5) make a public speech or 
appearance or speak to gatherings 
on his or her own behalf; 

Reading these provisions together, 
and taking into consideration the United 
States Supreme Court's decision in 
Republican Party of Minnesota v. White, 
536 U.S. 765 (2002), a substantial majority 
of the Committee is of the opinion that 
appearing to speak at an event where the 
invitation to speak does not expressly 



or judicial carJtatCJtate 
a particular an 

not, without more, 
a public identification as a 

candidate a 

Notwithstanding the majority's 
opinion, the Committee is mindful of the 
need to balance the public interest in 
preserving judicial elections as non-partisan 
contests with the free speech rights of 
judicial candidates by allowing them 
appropriate opportunities to state their case 
for election. 

With this in mind, the Committee 
cautions that this decision is based only on 
the facts before it. Should a statement be 
made during the event that the candidate is 
running for a judicial position as 
representative of a particular political party, 
the candidate should take action to clarify to 
the attendees of the event that he or she is 
running for a nonpartisan position. 
Likewise, if the organization sponsoring the 
event publishes or otherwise disseminates 
marketing or other materials stating that the 
candidate is running as a representative of a 
particular party, such materials may create a 
situation in which appearing at the event 
does equate to public identification as a 
candidate of, or alignment with, a political 
party. The candidate should consider 
cautioning the organization from making 
such representations. Should such a 
situation arise, however, the candidate 
should reevaluate the propriety of appearing 
at the event. 

CONCLUSION 

It is the opinion of the Committee 
that, under the facts presented, a candidate 
for election to judicial office may speak at 
an event sponsored by a political 
organization so long as the invitation does 
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not require, as a condition to participation, 
that the candidate his or her 
affiliation to a specific If, nn'Wf"'Vf"r 

circumstances arise which create the 
appearance that a candidate is running on 
behalf of a political party, the candidate 
must take action to clarify that the position 
for which he or she is running is non­
partisan. 
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This opzmon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 

~theop· ion. 

Pa ric G. Byrne 
Vice-Chairman 

1The Committee's search of relevant 
authorities did not reveal any other cases or 
prior opinions of this or any other standing 
committee on judicial ethics directly 
addressing the issues presented by this 
request. 


