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PROPRIETY OF A JUDGE OR 
CANDIDATE FOR JUDICIAL OFFICE 
SERVING AS A DELEGATE TO A 
COUNTY, STATE, OR NATIONAL 
POLITICAL CONVENTION 

May a judge or candidate for election 
to judicial office serve as a delegate to a 
county, state, or national political 
convention? 

ANSWER 

No. Service as a delegate to a 
county, state, or national political 
convention would violate Rule 4.1(A){3) of 
the Nevada Code of Judicial Conduct 
("NCJC"). 

FACTS 

A judicial officer presents the 
hypothetical question whether serving as a 
delegate to a county, state, or national 
political convention would violate the 
NCJC. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope and applicability of the NCJC. Rule 5 
of the Rules Governing the Standing 
Committee on Judicial Ethics. 

Jr states "[a] 
candidate for office shall 

enga~;~ joJit~~or campf!ign activity 
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that is inconsistent with the independence, 
integrity, or impartiality of the judiciary." 
Nev. Code Jud. Conduct, Canon 4. Rule 
4.l{A)(3) further provides that "[e]xcept as 
permitted by law, or by Rules 4.2 and 4.4, a 
judge or judicial candidate shall 
not ... publicly endorse or oppose a candidate 
for any public office. Nev. Code Jud. 
Conduct, Canon 4, Rule 4.l(A)(3). In 
addition to this restriction, Rule 4.l(A){l) 
prohibits judges and judicial candidates 
from "act[ing] as a leader in, or hold[ing] an 
office in, a political organization." 

The comments to the rule are also 
instructive. Comment [4] to Rule 4.1 
explains that this limitation is intended to 
"prevent [judges and candidates for judicial 
office] from abusing the prestige of judicial 
office to advance the interests of others." 
Comment [3] to the Rule further provides 
that while "a judge or candidate for judicial 
office retains the right to participate as a 
voter, be a member of a political 
organization and contribute personal funds 
to a candidate or political 
organization ... they are prohibited ... from 
assuming leadership roles." 

The primary purpose of a delegate to 
a political convention is to select their 
respective party's candidate for office. 
Consequently, acceptance of a position as a 
delegate at a county, state, or national 
convention necessarily requires public 
endorsement of, and opposition to, political 
candidates for that office. Further, as 
delegates are selected by voters to represent 
them at their respective party's convention, 



acting as a delegate also constitutes 
acceptance of a leadership position in a 
political party. 

Thus, the Committee concludes that 
while judges and judicial candidates may 
participate in the political process, including 
participation in a "caucus-type election 
procedure," acceptance of a position as a 
delegate at a county, state, or national 
political convention runs afoul of both Rule 
4.l(A)(l) and Rule 4.l(A)(3). 

CONCLUSION 

Judges and candidates for judicial 
election may not serve as delegates to 
county, state, or national political 
conventions because such activity would 
violate Rules 4.l(A)(l) and Rule 4.l(A)(3) 
of the NCJC. 
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This opmwn is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 

~·the opinion. ~ .·~ 
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