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PROPRIETY OF A JUDGE CO-HOSTING A 
TELEVISION PROGRAM ON 
COMMERCIAL TELEVISION NETWORK 

May a judge act as a co-host of a 
television program on a commercial 
television network with a practicing lawyer 
as his co-host? 

ANSWER 

No. 

FACTS 

A district court judge asks whether 
he may continue to act as a co-host of a 
television show. The television show in 
question airs weekly on a commercial, for­
profit television station, has an interview 
format and features notable personalities in 
the legal, cultural and charitable 
commumttes. His co-host is a practicing 
lawyer who used to be the judge's partner in 
private practice. The last five minutes of the 
commercial broadcast will be used as a 
promotion to discuss the judge's retention 
election and campaign. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope and applicability of the Nevada Code 
of Judicial Conduct ("NCJC'). Rule 5 of the 
R anding Committee on 

ADVISORY OPINION: JE12-007 

A judge's regular appearance on a 
television or radio show raises a host of 
potential ethical issues. For instance, a 
judge's perceived impartiality might be 
jeopardized if the judge is placed in a 
position to comment on issues related to 
pending cases or charged political or social 
issues which might at some point in the 
future come before the judge. Likewise, a 
judge hosting a talk show with an interview 
format must use care to avoid creating the 
impression that an invitation to appear on 
the show equates to an endorsement of a 
political candidate. Finally, regular 
appearances on a television program create 
the danger that a judge will lend the prestige 
of office to a third party. A judge may take 
steps to mitigate these risks. Under the facts 
presented here, particularly as to the risk of 
lending the prestige of office to a third party, 
we do not believe the risks can be 
adequately mitigated. 

Canon I of the NCJC states "[a] 
judge shall uphold and promote the 
independence, integrity and impartiality of 
the judiciary and shall avoid impropriety and 
the appearance of impropriety." This 
includes an obligation not to use "the 
prestige of judicial office to advance the 
personal or economic interests of the judge 
or others." NCJC Rule 1.3. Thus, although 
judges are allowed, and indeed encouraged, 
to participate in extrajudicial activities in 
their communities, judges have an obligation 
to avoid those extracurricular activities that 
lend the prestige of judicial office to the 
private interests of others. See Rule 3.1 and 
Comment [2] to Rule 3.1. The purpose of 
this limitation is to prevent a judge's name 
from being directly or indirectly used to 



attract public attention to a sponsor, or that 
sponsor's business or product. California 
Judges Association Opinion No. 

television show in this case airs 
on a commercial television station. The co­
host of the program is a lawyer with a 
private practice in Nevada. Under these 
circumstances, the Committee unanimously 
concludes that the judge's continued 
participation as the host of the television 
show lends the prestige of judicial office to 
both the commercial television station and 
the co-host lawyer. As such, it is the 
Committee's opinion that this activity 
violates Rule 1.3. 

This conclusion is consistent with 
this Committee's prior opinion JE08-016. 
While that opinion also addressed the 
question of whether a judge could host a 
television program, the television show in 
that instance aired on a public access 
channel. This is a critical distinction, and 
one that the Committee observed in that 
opinion, noting "that regular appearances by 
judges under arrangement with commercial 
television and radio stations have been 
found to violate [judicial Canons]" because 
they "lend the prestige of judicial office to 
advance the private interests of the station." 

The Committee finds the opinions 
from other jurisdictions that have addressed 
this issue persuasive. In considering this 
request, the Committee considered opinions 
and case decisions from a number of other 
jurisdictions, including the opm10ns 
referenced in Opinion JE08-0 16. The vast 
majority of those opinions and cases support 
the view that hosting or making regular 
appearances on a commercial television 
network improperly lends the prestige of 
judicial office to the television network. See 
e.g. Alabama Advisory Op. 07-890 (part­
time municipal judge could not enter into 
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arrangement to appear periodically on 
morning news show to explain legal 
Florida Advisory Op. (judge's 
appearance as a regular commentator on 
commercial airwaves would lend prestige to 
the commercial interests of the station); In 
re Broadbelt, 683 A.2d 543, 550 (N.J. 1996) 
(judge's regular appearances on commercial 
television violated judicial Canons); South 
Carolina Advisory Opinion 14-1991 (by 
associating himself with a talk show on a 
regular basis, the judge would lend the 
prestige of his office to the radio station); 
Virginia Advisory Op. 99-7 (regular 
appearances by judge on talk show 
concerning legal issues could create 
appearance that judge is advancing the 
private interests of others). 

Admittedly, committees in other 
jurisdictions have suggested that a judge's 
participation on a television show might be 
allowable so long as the judge is not 
identified as a judge. See e.g., New Mexico 
Advisory Op. 07- I 1 (judge not prohibited 
from hosting weekly bilingual radio music 
program with restriction that neither the 
judge nor station employees refer to him as 
judge in any manner relating to the 
program). In this instance, however, the last 
five minutes of the show have been 
dedicated to discussing the judge's retention 
election and campaign. But even if this 
portion of the program were removed, other 
jurisdictions still find a violation. See 
Virginia Advisory Op. 99-7 ("[I]t is of no 
significance that the judge would not be 
identified as a judge."); Florida Advisory 
Op. 96-25 ("A judge is a public official, and 
it would strain credulity to conclude that the 
audience, or a part of the audience, would 
not be aware of his position."). Thus, under 
the present circumstances, the judge's 
continued participation as a host of the 
television program violates Rule 1.3 of the 
NCJC. 



Committee is that the 
question presented this request 
First Amendment that are beyond the 
scope ofthe Committee's advisory role with 
respect to the scope of the NCJC. 
Therefore, the Committee has not 
considered those First Amendment issues, 
instead limiting this advisory opinion to the 
applicability of the NCJC Canons and Rules. 

CONCLUSION 

Rule 1.3 of the NCJC prohibits 
judges from engaging in activities that lend 
the prestige of the judicial office to the 
personal or economic interests of others. By 
hosting a television show on a commercial 
network with a practicing lawyer as the co­
host, a judge lends the prestige of office to 
the television network and the co-host. As 
such, it is the opinion of the Committee that 
the judge's participation as co-host of the 
television show would violate Rule 1.3 of 
the NCJC. 
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This opmwn is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
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