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PROPRIETY OF A JUDGE SERVING AS 
A MEMBER OF THE BOARD OF A 
HOMEOWNERS' ASSOCIATION 

May a judge serve as a member of 
the board of a homeowners' association? 

ANSWER 

The Committee believes it is 
permissible under the judicial canons for a 
judge to serve on the board of a 
homeowners' association provided it is not 
likely the association will be engaged in 
litigation that would ordinarily come before 
his court and that he not act as the 
association's legal advisor. 

FACTS 

A Justice of the Peace has inquired 
whether it would be a violation of the 
Nevada Code of Judicial Conduct ("NCJC") 
for a judge to serve as a member of the 
board of a homeowners' association. Under 
the hypothetical presented, the judge is 
already a member of the homeo\\'ners' 
association by virtue of O\\'ning a residential 
property within the association. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope of the NCJC. Rule 5 Governing the 

ADVISORY 

Standing Committee On Judicial Ethics. 
Accordingly, this opinion is limited by the 
authority granted in Rule 5. 

Canon 3 of the NCJC states "[a] 
judge shall conduct the judge's personal and 
extrajudicial activities to minimize the risk 
of conflict with the obligations of judicial 
office." Subject to certain restrictions, a 
judge may participate in activities sponsored 
by or on behalf of charitable or civic 
organizations that are not conducted for 
profit. See Nev. Code Jud. Conduct Rule 
3.1. Rule 3.1 recognizes that when 
engaging in extrajudicial activities, a judge 
shall not: 

(A) Participate in activities that will 
interfere with the proper 
performance of the judge's 
judicial duties; 

(B) Participate in activities that will 
lead to frequent disqualification 
of the judge; 

(C) Participate in activities that 
would appear to a reasonable 
person to undermine the judge's 
independence, integrity, or 
impartiality; 

(D) Engage in conduct that would 
appear to a reasonable person to 
be coercive, or 

(E) Make use of court premises, 
staff, stationery, equipment, or 
other resources except for 
incidental use for activities that 
concern the law, the legal 
system, or the administration of 



u.::nll"-'-· or unless such additional 
use is permitted law. 

Judges are encouraged to engage in 
appropriate extrajudicial acttvtttes, as 
"participation in both law-related and other 
extrajudicial activities helps integrate judges 
into their communities and furthers public 
understanding of and respect for courts and 
the judicial system." See Nev. Code Jud. 
Conduct Rule 3.1. Comments [1} and [2}. 
Such permitted participation specifically 
includes serving as an officer, director, 
trustee or non-legal advisor of a civic 
organization, unless it is likely that the 
organization "will be engaged in 
proceedings that would ordinarily come 
before the judge or will frequently be 
engaged in adversary proceedings in the 
court of which the judge is a member." See 
Nev. Code Jud. Conduct Rule 3. 7(A)(6). 

The Committee believes that service 
by a judge as a member of the board of a 
homeowners' association is consistent with 
permitted extrajudicial activities encouraged 
under Rules 3.1 and 3.7, so long as it is not 
likely the association will be engaged in 
litigation that would ordinarily come before 
the judge and that he does not act as the 
association's legal advisor. Such service 
does not create additional disqualification 
issues, as a judge is automatically a member 
of the association by virtue of owning a 
home within its boundaries, and would be 
disqualified from adjudicating matters 
involving the HOA even if no other position 
was held. Finally, the Committee notes that 
several other jurisdictions have addressed 
similar questions under the model code of 
judicial conduct, and have concluded that it 
is permissible for a judge to serve as a 
member of a homeowners' association 
unless it is likely that the association will be 
engaged in litigation that would ordinarily 
come before his court. See Florida Judicial 
Ethics Advisory Committee Op. 04-1 0; 
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Committee 
Commission Op. 

Judicial 
Committee Op. 95-01. 

CONCLUSION 

Advisory 

The Committee believes it is 
permissible under the judicial canons for a 
judge to serve on the board of a 
homeowners' association provided it is not 
likely the association will be engaged in 
litigation that would ordinarily come before 
his court and that he not act as the 
association's legal advisor. 
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This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 
requested the opinion. ~ 
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