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PROPRIETY OF AN ELECTED LIMITED 
JURISDICTION JUDGE SERVING 
CONCURRENTLY AS A PRO TEMPORE 
illDGE IN ANOTHER COURT 

May an elected limited jurisdiction 
judge serve as a special master or pro 
tempore judge in another court? 

ANSWER 

Yes. The Committee found no rule 
which explicitly prohibits a limited 
jurisdiction judge from serving as a pro 
tempore judge, but cautions both the 
appointing and nominee judge that the 
performance of the nominee judge's limited 
jurisdiction judicial duties must at all times 
remain paramount, and to avoid any 
appointment which will reasonably lead to 
frequent disqualification in either role, or 
involve a time commitment which will 
interfere with the proper performance of the 
judge's judicial duties contrary to Rule 3.1. 

FACTS 

A Judge has inquired whether it 
would be a violation of the Nevada Code of 
Judicial Conduct ("NCJC") for a judge to 
appoint a limited jurisdiction judge to serve 
as a pro tempore judge in a district court, or 
whether it would be a violation of the NCJC 
for an elected limited jurisdiction judge to 
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serve as a pro tempore judge in another 
court. As described in the hypothetical, the 
appointed position would act as a special 
master in the district court as authorized by 
NRS 3.405. The requesting judge has 
indicated that while it may be theoretically 
possible, it is extremely unlikely the pro 
tempore special master would ever be asked 
to hear any matter in an appellate capacity 
that was first heard in the limited 
jurisdiction court and that such situations 
could be avoided if necessary. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope of the NCJC. Rule 5 Governing the 
Standing Committee On Judicial Ethics. 
Accordingly, this opinion is limited by the 
authority granted in Rule 5. 

A continuing part-time judge is a 
judge who serves repeatedly on a part-time 
basis by election or under a continuing 
appointment, including a retired judge 
subject to recall for service. See NCJC, 
Application III (A). A pro tempore part-time 
judge is a judge who serves or expects to 
serve sporadically on a part-time basis under 
a separate appointment for each period of 
service or for each case heard. See NCJC, 
Application IV (A) . With various 
exceptions, the Canons also apply to the 
conduct of pro tempore judges. See NCJC, 
Application IV (A). As described in this 
hypothetical, the special master position at 



issue would be considered a pro tempore 
part-time judge for purposes of the NCJC. 

The hypothetical presents two issues 
for consideration: whether it is permissible 
for the appointing judge to make such an 
appointment, and whether it is permissible 
for an elected judge to accept such an 
appointment. The Committee notes that this 
opinion is limited to whether an appointment 
is permitted under the Canons - whether an 
actual appointment is prudent in a given 
circumstance is within the sound discretion 
of the appointing judge to determine. 

Canon 2 of the NCJC states "[a] 
judge shall uphold and promote the 
independence, integrity, and impartiality of 
the judiciary and shall avoid impropriety and 
the appearance of impropriety." Rule 1.2 
imposes upon judges the obligation to act at 
all times in such a manner. See Nev. Code 
Jud. Conduct Rule 1.2. The Commentary 
states that "the test for appearance of 
impropriety is whether the conduct would 
create in reasonable minds a perception that 
the judge violated this Code or engaged in 
other conduct that reflects adversely on the 
judge's ... impartiality .... " See Rule 1.2, 
Comment [5]. This obligation applies 
equally to an appointing jurist and to a jurist 
who serves as a pro tempore part-time judge. 
See NCJC, Application III (B)(3)(d). 

Under Rule 2.13, an appointing 
judge "shall exercise the power of 
appointment impartially and on the basis of 
merit, and shall avoid nepotism, favoritism, 
and unnecessary appointments." See Nev. 
Code Jud Conduct Rule 2.13. With respect 
to both the exercise of that appointing power 
and the performance of functions as a 
special master by an elected judge, the 
Committee also finds Rules 3.1 and 3.9 
instructive. Rule 3.1 prohibits a judge from 
engaging in extra judicial activities which 
interfere with the proper performance of the 
judge's judicial duties, that will lead to 
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frequent disqualification, or that would 
appear to a reasonable person to undermine 
the judge's independence, integrity or 
impartiality. See Nev. Code Jud. Conduct 
Rule 3.1 Rule 3.9 provides that a judge shall 
not act as a mediator, arbitrator "or perform 
other judicial functions apart from the 
judge's official duties unless expressly 
authorized by law." See Nev. Code Jud 
Conduct Rule 3. 9. 

In a split decision, the Committee 
concludes that nothing in the Canons 
expressly prohibit an appointment of a 
limited jurisdiction judge as a special master 
for another court. A dissenting panel 
member believed that absent explicit 
statutory authority authorizing such dual 
positions, this type of appointment 
constitutes an extra judicial function not 
authorized by law which is prohibited by 
Rule 3.9. However, the majority of the 
Committee concluded that appointments of a 
master are authorized by statute, and found a 
2007 opinion on similar dual service 
persuasive. 

In 2007, the Committee evaluated 
the propriety of circumstances which are 
nearly opposite to those posed in this 
hypothetical. In that opinion, the Committee 
examined whether a full time district court 
special master appointed pursuant to NRS 
3.045 may also serve as a continuing part­
time justice of the peace. See Advisory 
Opinion JE07-006. Evaluating former 
Canon 3A, the Committee found nothing in 
the Code which made such dual service 
impermissible, but cautioned that the 
master's primary judicial duties should take 
a precedence over all other activities and 
that the master should be cognizant of 
possibilities of acquiring information as a 
master that may relate to a proceeding 
arising in district court. 

The majority of the Committee 
found the reasoning in that decision 



persuasive, and believes nothing in the 
revised Canons prohibit this type of judicial 
activity. The majority of the Committee 
also believed Rule 3.9 was not implicated 
because the extra judicial activity here 
involves the performance of a court 
appointed judicial function in furtherance of 
the administration of the court system, as 
opposed to independent or private mediation 
or arbitration services. See JEJ 0-006 Gudge 
may act as mediator in case pending before 
another court when assigned to do so by 
presiding judge). 

While no express prohibition exists, 
the Committee expressed concerns under 
Rule 3.1 regarding the potential impact this 
type of extrajudicial activity may have on 
the appointed judge's time and ability to 
perform his or her primary duties as an 
elected limited jurisdiction judge. The 
Committee cautions both the appointing 
judge and the nominee judge that the 
performance of the elected judge's duties as 
a limited jurisdiction judge must at all times 
remain paramount, and any appointment 
which will reasonably lead to frequent 
disqualification in either role, or which 
involves a time commitment which will 
interfere with the proper performance of the 
judge's judicial duties would be contrary to 
Rule 3 .1. Both the appointing judge and the 
nominee judge should be cognizant of these 
limitations when considering any such 
appointment. 

Finally, the Committee instructs that 
the appointing judge should insure that any 
appointment is consistent with Rule 1.2. In 
2006, the Committee concluded it was not 
appropriate for a judge to appoint a District 
Court staff attorney as a temporary Family 
Court Master where his or her findings 
would be reviewed by the judge who 
supervises the attorney in a staff capacity. 
See Advisory Opinion JE06-018. Evaluating 

3 

former Canon 2A, the Committee opined 
that the working relationship of the staff 
attorney and judge "would, in reasonable 
minds, create a perception that the ability of 
each to carry out their judicial 
responsibilities impartially is impaired .... " 
Id The Committee expressed concern that 
the close working relationship in the 
employment context placed a strain on their 
judicial functions and independence which 
created a perception that the judge's 
independence, integrity or impartiality was 
impaired. 

While expressing similar concerns, 
the Committee reached a different 
conclusion in 2013 with respect to the 
appointment of a court administrative 
employee as a pro tempore judge. See 
Advisory Opinion JE13-004. The 
Committee found no rule which explicitly 
prohibits a judge from appointing a court 
employee as a pro tempore judge; however, 
the Committee cautioned that given the 
obligations under Rule 1.2 to insure 
appointments promote public confidence in 
the independence, integrity and impartiality 
of the judiciary, judges should avoid such 
appointments in accordance with Rule 2.13 
where possible and where the number of 
qualified candidates makes appointments of 
court personnel unnecessary. 

The Committee believes the same 
concerns recognized in JE 13-004 apply to 
the appointing judge in this hypothetical, 
and concludes that an appointing judge 
should always be cognizant that any 
appointment promote public confidence in 
the independence, integrity and impartiality 
of the judiciary and be consistent with the 
limitations set forth in Rule 2.13. 

CONCLUSION 

The Committee does not believe the 
appointment of a limited jurisdiction judge 
as a special master in another court is 



prohibited by the Canons; however, the 
Committee cautions both the appointing and 
nominee judge that the performance of the 
nominee judge's limited jurisdiction judicial 
duties must at all times remain paramount, 
and to be cognizant that any appointment 
will not reasonably lead to frequent 
disqualification in either role, or involve a 
time commitment which will interfere with 
the proper performance of the judge's 
judicial duties contrary to Rule 3 .1. 
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This opmzon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 
requested the opinion. 
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