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PROPRIETY OF A JUDGE 
PARTICIPATING IN FUND RAISING 
ACTIVITIES FOR HER CHILD'S 
SPORTS TEAM 

May a judge volunteer to work in a 
concession stand at various public events 
where a percentage of the proceeds from 
sales are used to raise funds for a nonprofit 
organization for a child's sports team? 

ANSWER 

In the narrow circumstances 
presented, a judge may volunteer to work in 
a concession booth where the proceeds from 
sales are used as a fundraising activity for a 
non-law related organization. The judge is 
cautioned to remain cognizant of the 
limitations in Rule 3.1 regarding personally 
soliciting funds and to avoid conduct which 
would appear to a reasonable person to be 
coercive or an abuse of the prestige of 
judicial office. 

FACTS 

A judge has inquired whether it 
would be a violation of the Nevada Code of 
Judicial Conduct ("NCJC") for a judge to 
volunteer to work at a concession booth with 
other parents, to raise money for a nonprofit 
organization which supports a local 
children's sports team on which the judge's 
child plays. The concession booth sells food 
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and drinks at various public events 
throughout the year, and a percentage of the 
profits from the sales are donated back to the 
children's sports team. Parents working at 
the booth are not listed or otherwise 
identified by name to the general public, and 
all parents are invited to participate in the 
fundraising activity. Funds are used to 
reduce operating costs of the sports team, 
including registration fees, equipment and 
travel expenses. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope of the NCJC. Rule 5 Governing the 
Standing Committee On Judicial Ethics. 
Accordingly, this opinion is limited by the 
authority granted in Rule 5. 

Canon 3 of the NCJC states "[a] 
judge shall conduct the judge's personal and 
extrajudicial activities to minimize the risk 
of conflict with the obligations of judicial 
office." Nevada Code of Judicial Conduct, 
Canon 3. Rules 3.1 and 3. 7 provide specific 
direction regarding a jurist's participation in 
extrajudicial activities in furtherance of 
fund-raising activities of civic organizations. 

Rule 3.1 provides that when 
engaging in extrajudicial activities, a judge 
shall not participate in activities that would 
appear to a reasonable person to undermine 
the judge's independence, integrity, or 
impartiality, or engage in conduct that 
would appear to a reasonable person to be 



coercive. Comment 4 instructs that 
"depending upon the circumstances, a 
judge's solicitation of contributions or 
memberships for an organization, even as 
permitted by Rule 3.7(A), might create the 
risk that the person solicited would feel 
obligated to respond favorably or would do 
so to curry favor with the judge." 

Rule 3.7(A) provides specific 
guidance with respect to fund raising 
activities. Rule 3.7(A) states that a jurist's 
participation in the activities of nonprofit 
organizations must be consistent with the 
mandates of Rule 3.1, which provides that 
when engaging in extrajudicial activities, a 
judge shall not ... participate in activities that 
would appear to a reasonable person to 
undermine the judge's independence, 
integrity, or impartiality .... " The 
Committee has previously opined that Rule 
3.7(A) also distinguishes between fund 
raising activities for organizations concerned 
with the law, the legal system or the 
administration of justice, on one hand, and 
other types of nonprofit organizations on the 
other hand. 1 

The Committee has addressed the 
propriety of a judge participating in fund 
raising activities in prior opinions. See 

1 For example, Rule 3.7(A)(4) 
provides that a judge may only allow his or 
her title to be used in connection with a 
fund-raising purpose for non-law related 
organizations "if his or her activities would 
not appear to a reasonable person to be 
coercive or an abuse of the prestige of 
judicial office." Rule 3.7(A)(2) prohibits 
from personally soliciting funds on behalf of 
any nonprofit, with the sole exception of 
solicitations from members of the judge's 
family or from judges over whom the judge 
does not exercise supervisory or appellate 
authority. 
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Advisory Opinion JE00-004; JE01-003; 
JEl0-003; JE 13-006. The Committee has 
taken "a stricter view" of fund raising 
activities, concluding "that judges should 
generally refrain from personal participation 
in fund-raising activities." Advisory 
Opinion JE 01-003. The Committee has 
opined that the general rule prohibits 
personal participation in fund-raising events 
in which the prestige of judicial office is 
used for fund-raising solicitation. /d. The 
Committee has opined that "exceptions 
should be narrowly construed and one or 
more of them should be clearly the reason 
for the judge's decision" to engage in the 
fundraising activity. /d. 

In this hypothetical, the Committee 
believes the critical issue is the scope of 
Rule 3. 7 A( 1 ), which provides in relevant 
part that a judge may participate in activities 
sponsored by charitable or ctvtc 
organizations, "including but not limited to 
the following activities: (1) assisting such 
an organization or entity in planning related 
to fundraising, and participating in the 
management and investment of the 
organization's or entity's funds, and 
assisting in fundraising, but only if the 
organization or entity is concerned with the 
law, the legal system, or the administration 
of justice, and the judge does not personally 
solicit funds other than as permitted by Rule 
3.7(A)(2)." Rule 3.7A(1)(emphasis added). 
The issue is whether the limiting language in 
3.7(A)(l) and the term "but only" is 
intended to create a broad prohibition which 
prohibits a judge from "assisting in 
fundraising" in all circumstances other than 
for organizations concerned with the law, 
legal system or administration of justice 
(and even then, only to the extent permitted 
by Rule 3.7(A)(l) and Rule 3.1); or whether 
the permissive language and the term 
"including but not limited to" in Rule 
3.7(A), and the conjunctive phrasing in Rule 



3.7(A)(l) is intended to limit the restriction 
m Rule 3.7(A)(l) only to those 
circumstances involving law related 
organizations and only where the judge 
engages in all three activities -- assists in 
planning, participates in management of 
funds, and assists fund raising. If the former 
interpretation applies, the activity here 
would be prohibited, because it involves the 
assistance in fundraising for a non-profit 
organization that is not concerned with the 
law, legal system or administration of 
justice. If the latter interpretation applies, 
then the activity here would not fall within 
Rule 3.7(A)(l) and would be permitted 
"subject to the requirements of Rule 3 .1." 

In a 5-3 decision, the Committee 
concludes that Rule 3.7(A)(l) applies only 
to fundraising activities involving an 
organization concerned with the law, legal 
system or administration of justice, and even 
then only to circumstances where the judge 
plans, participates in management, and 
assists in fundraising as contemplated by 
Rule 3.7(A)(l). The majority believes the 
"including but not limited to" language in 
Rule 3.7(A) makes clear that Rule 3.7(A)(l) 
is only one example of permissible 
activities, and that any limitations within 
Rule 3.7(A)(l) are confined to the specific 
activity (fund raising for a law related 
organization) described in Rule 3.7(A)(l). 
The Committee further found it compelling 
that the judge in this hypothetical would not 
be directly soliciting funds for the 
organization, but instead would simply be 
working as a volunteer at a snack booth. 
The majority found significant the 
distinction between working as a volunteer 
at a snack booth the sales from which 
assisted the fundraising of the charity, and 
actively soliciting donations, and believed 
such distinction mitigated any concerns 
under Rule 3.1 regarding integrity or 
coercion. 

3 

The dissent finds persuasive prior 
Committee decisions which take "a stricter 
view" when interpreting fund raising 
activities, and believes that, notwithstanding 
the "including but not limited to" 
introductory phrase in Rule 3.7(A), Rule 
3.7(A)(l) prohibits a judge from assisting in 
any fundraising activity unless the 
organization is involved in the law, legal 
system or administration of justice, and even 
then only to the extent permissible under 
Rule 3.7(A) and Rule 3.1. 

The Committee concludes that based 
on the facts presented, the judge is permitted 
to assist the charity in fund raising by 
volunteering to work in a concession stand. 
The Committee cautions the judge, however, 
that notwithstanding the ability to indirectly 
assist in this type of fundraising activity, the 
judge is still prohibited by Rule 3.1 from 
personally soliciting funds for the 
organization in a manner which would 
appear to a reasonable person to be coercive 
or an abuse of the prestige of judicial office. 
The Committee renders no opinion on any 
activities in connection with the fund-raising 
event other than the narrow question 
presented. 

CONCLUSION 

The Committee believes m these 
narrow circumstances a judge may assist in 
fundraising for a non-law related 
organization by volunteering to work at a 
concession booth. The Committee cautions 
the judge to remain cognizant of the 
limitations in Rule 3.1 and to avoid conduct 
which may appear to a reasonable person to 
be coercive or an abuse of the prestige of 
judicial office. 
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This opznzon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 
requested the opinion. 
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