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PROPRIETY OF A JUSTICE OF THE 
PEACE REPRESENTING PETITIONERS 
IN HABEUS CORPUS CASES OUTSIDE 
THE JUSTICE'S JURISDICTION 

May a justice of the peace in a 
township with a population of less than 
60,000 represent a petitioner in a habeus 
corpus proceeding outside the justice's 
jurisdiction? 

ANSWER 

Yes, provided such practice occurs 
outside the District Court judicial district in 
which the township over which the judge 
presides is located and does not otherwise 
impair the judge's ability to perform his 
judicial duties. 

FACTS 

A Justice of the Peace has inquired 
whether it would be a violation of the 
Nevada Code of Judicial Conduct (''NCJC") 
to represent a petitioner in a habeus corpus 
proceeding "outside his jurisdiction." Under 
the hypothetical presented, the township in 
which the judge serves has a population of 
less than 60,000. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope of the NCJC. Rule 5 Governing the 
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Standing Committee On Judicial Ethics. 
Accordingly, this opinion is limited by the 
authority granted in Rule 5. 

Canon 3 of the NCJC states "[a] 
judge shall conduct the judge's personal and 
extrajudicial activities to minimize the risk 
of conflict with the obligations of judicial 
office." Rule 3.1 0 provides that "[ u ]nless 
otherwise permitted by law, a judge shall not 
practice law." 1 See Nev. Code Jud Conduct 
Rule 3.10. NRS 4.215 addresses rights of 
justices of the peace to practice law. NRS 
4.215 prohibits a justice of the peace in a 
township with a population greater than 
75,000 from practicing law unless he is a 
party in the proceedings. The Nevada 
Attorney General has opined that NRS 4.215 
grants a "limited right" to practice of law as 
set forth in NRS 4.215 and subject to 
restrictions in the Nevada Code of Judicial 
Canons. See 1981 Nev. Op. Atty. Gen. 52 
(construing earlier version of NRS 4.215 
which applied to townships of greater than 
60,000). 

The judge in this hypothetical opines 
that by limiting the prohibition to townships 
over 75,000, the Nevada Legislature 

1Rule 3.10 does not apply to a jurist 
who serves as a pro tempore part-time judge. 
See NCJC, Application III (B)(3)(d) . 
However, the Committee was advised that 
justices of the peace in the subject township 
serve on a full-time basis, and therefore it is 
assumed for purposes of this opinion that 
Rule 3.10 applies to this hypothetical. 



intended that NRS 4.215 authorize justices 
ofthe peace in townships of less than 75,000 
to practice law. However, the Attorney 
General opinion does not address rights of 
judges in townships of less than 75,000, nor 
are we aware of any published court 
decision construing the statute. As an 
administrative body created by the Court, 
the Committee is limited in its jurisdiction to 
interpretation and enforcement the Canons. 
Our jurisdiction does not extend to 
construing the legal effect of statutory law, 
and to the extent such issues exist, the 
Committee believes they are best addressed 
by courts of appropriate jurisdiction. For 
purposes of this hypothetical, the Committee 
has assumed as part of the underlying facts 
that NRS 4.215 authorizes the practice of 
law in townships less than 75,000 as 
proffered by the requesting judge. 

Assuming NRS 4.215 authorizes 
justices of the peace in townships of less 
than 75,000 to practice law, the rights of 
such judges to practice law remain subject 
restrictions in the Judicial Canons. See 
Advisory Opinion JE 11-013. As recognized 
by the Nevada Attorney General: 

[S]ince these justices of the peace 
are being compensated on the 
basis that they are full-time 
judges, any part-time private law 
practice out of court must not 
interfere in any way with the 
judge's performance of his judicial 
duties, in accordance with the 
canons of the Nevada Code of 
Judicial Conduct applicable to 
full-time judges. . . . . Such 
compliance is necessary to assure 
that public confidence in the 
integrity of the judiciary would 
not be affected by the restricted 
practice of law permitted certain 
justices of the peace in the State 
of Nevada. 
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1981 Nev. Op. Atty. Gen. 52. All judges are 
subject to limitations set forth in Canon 1, 
Rules 1.2 (a judge shall at all times act in a 
manner that promotes public confidence in 
the independence, integrity and impartiality 
of the judiciary), Rule 1.3 (a judge shall not 
abuse the prestige of judicial office to 
advance the personal or economic interests 
of others), Rule 3.1 (a judge shall not 
participate in extra judicial activities which 
undermine the judge's independence, 
integrity, or impartiality), Rule 4.1(A) (1) (a 
judge shall not act as a leader or hold office 
in a political organization), Rule 4.1(A)(6) 
(a judge shall not publicly identify himself 
or herself as a candidate of a political 
organization), and Rule 4.1(A)(7) (a judge 
shall not seek, accept or use endorsements or 
publicly stated support of a political 
organization). 

The Committee expressed significant 
concern with a justice of the peace 
representing petitioners in habeus corpus 
proceedings in the same District Court 
judicial district in which the judge's 
township is located. The nature of such 
habeus proceedings often involve challenges 
to the competency of counsel, many of 
which counsel may appear before a judge on 
a regular basis, or the court itself. The 
nature of such legal practice may lead to 
frequent disqualification or otherwise 
implicate the limitations set forth in Rules 
1.2, 1.3, 3.1 and 4.1(A). Assuming this 
practice of law is authorized under NRS 
4.215, these concerns lead the Committee to 
believe that such practice should occur, if at 
all, outside the District Court judicial district 
in which the township over which the justice 
of the peace presides is located. 

Finally, given that the judge serves 
on a full time basis, the Committee strongly 
cautions the judge to avoid any practice of 
law which interferes with the judge's ability 
to perform his official judicial duties. Rule 
3.1. 



CONCLUSION 

Rule 3.10 prohibits judges from practicing 
law unless otherwise expressly authorized. 
Assuming NRS 4.215 implicitly permits a 
justice of the peace in a township of less 
than 75,000 to practice law, the Committee 
recognizes that depending on the specific 
factual circumstances representing 
petitioners in habeus corpus proceedings 
may otherwise be prohibited by the Nevada 
Code of Judicial Conduct, believes that such 
practice should occur, if at all, outside the 
District Court judicial district in which the 
township over which the justice of the peace 
presides is located. The Committee cautions 
judges to be cognizant of the limitations in 
Rules 1.2, 1.3, 3.1 and 4.l{A) before 
practicing law in such circumstances. 
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This opmzon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 
requested the opinion. ~ 
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Michael A.T. Pagni 

Chairman 
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