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a judicial place campaign 
at a booth sponsored by a political 

party at the Nevada State Fair or comparable 
No. 

A judge running for re-election asks if it 
is possible to place his/her campaign literature at 
a booth sponsored by either political party at the 
State Fair despite the fact that this is a non­
partisan race. 

Discussion 
"A judge or candidate for judicial office 

retains the right to participate in the political 
process as a voter and privately contribute to a 
candidate or political organization." [See Canon 
5A, Commentary.] A judge is also allowed to 
purchase tickets for and attend political 
gatherings and privately identify himself or 
herself as a member of a political party and 
contribute to that political organization. [See 
Canon 5C(l).] 

Placing brochures at the booth of a 
particular political party creates a danger that 
members of the public will associate the judge 
with the philosophy of that political party and 

the judge is publicly identifYing 
that political 

the 

are prohibited 

or 

OPINION: JE98-00S 

Both incumbents and candidates should 
scrupulously avoid the appearance of 
partisanship. This ruling would not preclude 
candidates from attending and speaking at non­
partisan "Candidates Night" such as those 
sponsored by the League of Women Voters, 
Veterans of Foreign Wars, Police Protective 
Association, or a homeowner's association, as 
long as they do not identify themselves with a 
particular party and otherwise conduct 
themselves within the Canons. 

Nevada Code of Judicial Conduct: Canons 
5C(l) and 50. 

This opinion is issued by the S'tanding Committee 
on Judicial Ethics and Election Practices. It is 
adviso;y only. It is not binding upon the courts. 
the State Bar of Nevada, the Nevada Cmnmission 
on Judicial Discipline, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, 
member ofthe 
or entity which 


