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PROPRIETY OF A JUSTICE OF 
BEING A SHAREHOLDER IN A 

May a justice of the peace, serving in 
a township where the justice is permitted to 

in the practice of law, be partner, 
shareholder or associate in a law firm? 

Answer: No. 

Facts 
A candidate for a justice of the peace 

in a small township is presently a member of 
a law firm. If elected, the candidate desires to 
know whether he or she could remain a 
member of the law firm, continue to receive a 
salary that is not tied to a unit of production, 
or participate in the profits of the law firm. 
The candidate inquires if the justice of the 
peace cannot be a partner, may he or she work 
"of counsel" for the firm and be paid on an 
hourly/daily basis? May the law firm provide 
the justice with benefits such as insurance or 
a vehicle? 

Discussion 
The Nevada Code of Judicial Conduct 

sets forth the applicable standards from which 
our judges are provided guidance for ethical 
conduct 

Canon 4G of the Nevada Code of 
Judicial Conduct states: 
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permitted 
a shall not 

practice . Notwithstanding 
this prohibition. a judge may 
act pro sc and may. without 
compensation, give legal 
advice to and draft or review 
documents for a member of 
the judge's family." 

In addition to this specific Canon, 
Canon 2A states that a judge has the duty to 
act at all times in a manner that promotes 
public confidence in the integrity and 
impartiality of the judiciary. Canon 2B states 
that a judge shall not lend the prestige of 
judicial office to advance the private interests 
of the judge or others. These Canons are also 
relevant to the issue raised in this request for 
advisory opinion. 

Nevada Revised Statute (NRS) 4.2 I 5 
states that a justice ofthe peace in a township 
whose population is more than 75,000 may 
not act as attorney or counsel in any court 
except in an action or proceeding to which he 
is a party on the record. This statute permits 
attorneys to serve as justices of the peace in 
small townships (less than 75,000 in 
population) which cannot afford to pay full 
time salaries to their judicial officers. 
According to a 1981 Attorney General 
Opinion, AGO 81-10, regarding this statute, 
the justice of the peace may in the part 
time practice of law out of court but must not 
allow his practice to interfere in any way with 
the performance of his judicial duties in 
accordance with the Code of Judicial Conduct 



to 

a 
as attorney or counsel 

any court of this state." 

as 

Therefore, although a justice of the 
in a small township in the 

private practice oflaw, the Nevada Legislature 
bas made it clear that no judge or justice of the 

may be a partner in a law firm 
practicing law in Nevada courts. Based on the 
language of the statute, construed in 
accordance with the Nevada Code of Judicial 
Conduct, the Committee believes that the 
word "partner" is broadly intended to include 
attorneys who are "shareholders" in a 
professional law corporation or who are 
employed as "associate" attorneys by a law 
firm, whether organized as a partnership or 
professional corporation. The Committee also 
believes that the term partner applies to 
attorneys who are listed as "of counsel" to a 
law firm and who may be paid by the law firm 
for their services on an hourly or daily basis. 
The term "of counsel" by its nature is intended 
to convey that the attorney is associated with 
the law firm in the practice of law. In the case 
of judges, this appears to be contrary to the 
dictates of Canon 4G and NRS 1.270. 

Because a judge may not be a partner 
in a law firm that practices law in Nevada 
courts, the justice of the peace may not be 
paid a salary, share in the profits or receive 
other compensation from the law firm for 
rendering legal services. Nothing stated 
herein, however, is intended to opine on the 
propriety of payments made to a judge by his 
or her former law firm/partners in satisfaction 
of amounts earned by and owed to the · 
prior to assuming judicial or for 

in, or ''of counsel" to a 
law firm law in any Nevada court 
Accordingly, the justice ofthe peace may not 
be paid a salary, a share of fees or profits or 
other compensation, including insurance 
benefits or vehicle allowances or fringe 
benefits, by a law firm for legal services 
provided by the justice of the peace while 
serving in judicial office. 
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10. 

This opznzon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, any person or tribunal charged 

# 

with regulatory responsibilities, any member 
(?f the Nevada judiciary, or any person or 
entity which re ted the opinion. 


