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PROPRIETY OF A FULL-TIME LIMITED
JURISDICTION JUDGE ACTING AS AN
ATTORNEY IN BANKRUPTCY COURT,
ACCEPTING APPOINTMENTS AS A
RECEIVER IN FEDERAL COURT.
ACTING AS AN ARBITRATOR OR
OWNING AND OPERATING AN
ATTORNEY-ASSISTED PARALEGAL
SERVICE

ISSUE

May a full-time Justice Court Judge also
work as an attorney in Chapter 7 Bankruptcy
proceedings, accept appointments as a
Receiver in federal cases, act as an arbitrator
or own and operate an attorney-assisted

@ paralegal service.
Answer: No.
FACTS

A full-time Justice of the Peace in a
township with a population of more than
75,000 has asked the Committee to consider
whether he or she may:

1. Maintain a limited legal practice
handling Chapter 7 proceedings in United
States Bankruptcy court.

2. Accept appointments as a Receiver in
Federal cases.

3. Act as an arbitrator in either binding
or non-binding proceedings.
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paralegal service. assisting pro per
individuals in preparing court documents for
divorce and bankruptey.

DISCUSSION

The Nevada Code of Judicial Conduct
sets forth many different standards which
apply to the request by this Justice of the
Peace.

Canon 2 of the Nevada Code of Judicial
Conduct states:

"A judge shall avoid impropriety and
the appearance of impropriety in all
of the judge’s activities.

"A. A judge shall respect and
comply with the law and shall act at
all times in a manner that promotes
public confidence in the integrity and
impartiality of the judiciary."

Canon 3A states:

"The judicial duties of a judge take
precedence over all the judge’s other
activities."

Canon 4 states:

"A judge shall so conduct the judge’s
extra-judicial activities as to minimize
the risk of conflict with judicial
obligations.

A. Extra-judicial Activities in General.
A judge shall conduct all of the
judge’s extra-judicial activities so



that they do not:

(1) cast reasonable doubt on the
judge’s capacity to act impartially as
a judge;

(2) demean the judicial office; or

(3) interfere with the proper
performance of judicial duties.

With these general pronouncements in
mind, the Committee considered cach of the
requests in order:

1. May the Judge Act as an Attorney in
Chapter 7 Bankruptcy Proceedings?

NRS 4.215 states:

"A Justice of the Peace in a township
whose population is more than 75,000
may not act as attorney or counsel in any
court except in an action or proceeding
to which he is a party on the record.”
Emphasis added.

The judge acknowledges this statute and
refers the Committee to Attorney General
Opinion 52 which attempted to answer the
question "Does a Justice of the Peace in a
county serving a township over 60,000 in
population have the right to practice law at
all?"

That Attorney General Opinion states the
general rule as follows:

"In the absence of an explicit statute
regulating the right of a judge to
practice law, the general rule appears
to have been stated in the Illinois
case of Bassi v. Langloss, 22 I1l. 2d
190, 174 N. E. 2d 682, 89 ALR 2d
881, 1961, in which the Illinois
Supreme Court stated as follows:

We are of the opinion that the
practice of law by an attorney
during his tenure as county
judge. in or out of court,
directly or indirectly, is
incompatible with his judicial
responsibilities and duties
and contrary to public policy.

Nev. Op. Atty. Gen. 52, October 23, 1981.

The Attorney General then concluded based
upon NRS 4.215. that the right of justices of
the peace to practice law has been restricted
in Nevada but not absolutely prohibited.
The Attorney General concluded that any
practice of law would have to comply with
NRS 4.215 and the applicable Canons of the
Nevada Code of Judicial Conduct.

In the opinion of the Committee, Nevada
laws clearly prohibits the practice of law by
a justice of the peace in bankruptcy court.
This judge may not practice law "in any
court”. NRS 4.215. Asan attorney in a
Chapter 7 proceeding, pleadings would have
to be filed, an occasional court appearance
would be required and it may even be
necessary for the bankruptcy court to present
a certified question under Nevada law to the
Supreme Court of Nevada.

The Committee also notes the following
conclusion by the authors of Judicial
Conduct and Ethics: "With regard to sitting

judges, then, any ambiguity concerning the

practice of law should be resolved against
the permissibility of the practice". Judicial
Conduct and Ethics, Shaman, Lubet, and
Alfini, 2" Ed., p. 234.

The legislative history of NRS 4.215 is
also consistent with this holding as the
Legislature reasoned that in the larger
townships justices of the peace are expected
to serve on a full-time basis. Legislators and



witnesses noted the importance of salary
adjustiments to enable full-time justices of
the peace to earn a livable wage. See Nev.
Op. Atty. Gen. 52.

2. Mayv a Justice of the Peace Accept an
Appointment as a Receiverina
Federal Case?

The justice of the peace asking this
question believes that appointment as a
receiver 1s not the practice of law and that if
a legal issue arises the receiver could hire a
lawyer to represent the entity in court.

Receivers can be appointed on a regular
basis and often on an emergency basis,
requiring significant time and effort to
monitor the affairs of entities in various
states of financial peril.

A full-time justice of the peace must
give precedence to his judicial duties over
all of the judge’s other activities and must
not engage in extra-judicial activities which
interfere with the performance of those
judicial duties. Canons 3A and 4A. Regular
or even occasional appointments as a
receiver have a significant probability of
interfering with the ability of the judge to
perform his or her duties in a diligent and
proper manner.

The Committee also agrees with the
statement:

"Any piece of legal or quasi-legal work
is potentially the subject of litigation,
thereby subjecting the judge’s efforts to
review, perhaps by her own court.
Moreover, for judges to render even non-
litigative services, the appearance would
inevitably be created that their assistance
is sought in order to exploit the judicial
position. Consequently an abundance of
caution is justified in order to maintain

public confidence in the judiciary.”

Judicial Conduct and Ethics, supra, at p.
234,

With regard to this specific request, a
majority of the Committee believed that by
acting as a receiver the judge may also be
acting as a fiduciary in violation of Canon
4E(1).

2. Mav a Justice of the Peace Act as an
Arbitrator?

The Committee interprets this request as
asking whether it is permissible to serve as
an arbitrator, either privately retained by the
parties or pursuant to the Court Annexed
Arbitration Program. Canon 4F provides:

"A judge shall not act as an arbitrator
or mediator or otherwise perform
judicial functions in a private
capacity unless expressly authorized
by law."

The Commentary makes it clear that this
section does not prohibit a judge from
participating in arbitration, mediation or
settlement conferences which are commonly
performed as part of judicial duties.
However, the judge may not accept a fee
either under the Court Annexed Arbitration
Program or through private arbitrations as
such arbitrations are in violation of the
Canons prohibiting the performance of
judicial functions in a private capacity.

The Committee also believes that
accepting appointments as a private
arbitrator or through the Court Annexed
Arbitration Program has the clear capacity to
distract the judge from the diligent
performance of his or her judicial duties.
Canons 3A and 4A.



4. Can a Justice of the Peace Own and
Operate an-Attorney-assisted
Paralegal Service?

The Committee has previously ruled that
a justice of the peace in a small township
may not be a partner, shareholder or
associate in a law firm. See JE00-002. That
decision was based upon an analysis of
Canon 4G of the Nevada Code of Judicial
Conduct which states:

"Unless otherwise permitted by law
a judge shall not practice law.
Notwithstanding this prohibition, a
judge may act pro se and may,
without compensation, give legal
advice to and draft or review
documents for a member of the
judge’s family."

The decision referred to above also
relied upon Canon 2A which states that a
judge has a duty to act at all times in a
manner that promotes public confidence in
the integrity and impartiality of the
judiciary. It also relied on Canon 2B which
states that a judge shall not lend the prestige
of judicial office to advance the private
interests of the judge or others.

Whether active or passive in the
ownership of a paralegal service, the
Committee believes that there is a
significant risk that such participation in a
legal service company will have the
appearance of impropriety to the public and
be perceived as lending the prestige of
judicial office to advance the private interest
of the judge or others. Canon 2A and B.

NRS 4.215 also applies to prohibit this
extra-judicial activity. If the justice of the
peace "owns and operates” a paralegal
service, the Committee believes that the
justice of the peace may be "acting" as an

attorney or of counsel by preparing or
supervising the preparation of court
documents for divorce and bankruptcy
proceedings, even though he or she may not
appear as attorney of record.

CONCLUSION

The Code of Judicial Conduct does not
allow a full-time justice of the peace in a
township of greater than 75.000 population
to engage in the extra-judicial activities
proposed above. The Committee believes
that rules prohibiting the practice of law and
requiring single-minded devotion to judicial
activities must be interpreted broadly in
order to inspire continued confidence in the
independence and integrity of the judiciary.
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This opinion is issued by the Standing
Committee on Judicial Ethics and Election
Practices. It is advisory only. It is not
binding upon the courts, the State Bar of
Nevada, the Nevada Commission on Judicial
Discipline, any person or tribunal charged
with regulatory responsibilities, any member
of the Nevada judiciary, or any person or
entity which requested the opinion.
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