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Issue
1. Isajudge required to recuse himself
or herself from presiding in proceedings in
which an attorney for a party(s) has
participated in the judge’s election campaign
by engaging in any of the following activities
or positions:

a. Has contributed money or service
to. or has solicited or raised money on behalf
of the judge’s election campaign;

b. Has publically endorsed the judge
for election including, but not necessarily
limited to. authorizing the attorney’s name to
be listed on campaign literature as a member
of the judge’s election campaign or as a
contributor or supporter of the judge for
election. or

¢. Has served as an officer of the
judge’s campaign committee including such
offices as the campaign chairperson or
treasurer?

2. Is a judge required to disclose to
other attorneys or parties in a proceeding that
an attorney for a party(s) has engaged in any
of the foregoing activities or positions in
regard to the judge’s election campaign?

Answer:

1. A judge is not necessarily required
to recuse himself or herself’ trom hearing
matters involving an attorney who has
supported the judge’s election campaign.

2. The judge 1s required to determine
whether an attorney’s participation in the
judge’s election campaign is so substantial or
extraordinary that it requires the judge to
disclose that attorney’s participation to other
counsel or parties and afford them the
opportunity to request that the judge recuse
himself or herself in the matter.

Facts

A candidate for a judicial office has
requested an advisory opinion as to whether
the candidate, if elected to judicial office., will
be required to recuse himself or herself from
presiding in proceedings in which an attorney
for a party(s) has supported the judge’s
election campaign through contributions, or by
serving on the judge’s election committee, or
by serving as an officer of the judge’s
campaign, such as campaign chairperson or
treasurer.

Discussion
The Nevada Code of Judicial Conduct
sets forth the applicable standards from which
judges are provided guidance for ethical
conduct.

Canon 3E(1) of the Nevada Code of
Judicial Conduct states:

“A  judge shall disqualify
himself or herself In a



proceeding in which  the
judge’s  impartiality  might
reasonably  be questioned.
including but not limited to
instances where .. .7

Canon 3E(1). subparts (a) through (d)
lists mstances in which a judge is required to
recuse himselfor herself from presiding overa
matter. but does not specifically list an
attorney’s support of the judge’s election
campaign as grounds upon which a judge
should recuse himself or herself.

The Commentary to Canon 3E(1).
however. addresses campaign contributions as
follows:

“The mere receipt of a
campaign contribution from a
witness, litigant or lawyer
involved with a proceeding is
not grounds for
disqualification.”

In City of Las Vegas Downtown
Redevelop. Agencyv. District Court, 116 Nev.
Adv. Op. No. 74, 5 P.3d 1059 (2000), the
Court issued a writ of mandamus directing a
district court judge to preside over a case in
which the judge recused himself because he
had reccived campaign contributions from
some of the parties involved on one side of the
litigation. The judge stated that he recused
himself in order to protect the appearance of
judicial impartiality even though the judge
stated that the contributions received in
amounts ranging from $150 to $2,000, did not
cause him to be biased and did not, in fact,
render him unable to act impartially in the
proceeding.

Because other judges had also received
campaign contributions from the same parties,
the judge’s decision to recuse himself caused

a “chain-reaction™ of recusals by other judges
to whom the case was reassigned. Indirecting
that the first judge preside over the case. the
Supreme Court stated:

“In the context of campaign
contributions. we have
recognized that a contribution
to a presiding judge by a party
or an attorney does not
ordinarily constitute grounds
for disqualification. See /n re
Petition to Recall Dunleavy.
104 Nev. 784, 769 P.2d 1271
(1988). Indeed. we commented
that such a rule would
"severely and intolerably”
obstruct the conduct of judicial
business in a state like Nevada
where judicial officers must
run for election and
consequently seek campaign
contributions. Id., 104 Nev. at
790, 769 P.2d at 1275; see
also O'Brien v. State Bar of
Nevada, 114 Nev. 71, 76 n 4,
952 P.2d 952, 955 n.4 (1998)
(judge serving on state bar
board of governors was not
disqualified from voting on
appointment to commission on
judicial selection despite
having received over
$100,000.00 in campaign
contributions from a
prospective appointee and her
partner).

“In  recognition of this
recurring problem of campaign
contributions, this court
recently amended the
commentary to NCJC 3(E)(1)
to include the following
guidance: “The mere receipt of
acampaign contribution froma



witness., litigant or lawyer
involved with a proceeding is
not grounds for dis-
qualification.” NCJC Canon
3(E)T) Commentary (2000).

“In the present matter. the
campaign contributions (o
Judge Denton. which ranged
from $130.00 o $2.000.00,
are not extraordinary In
amount and. without more.
constitute only an "insignificant
interest” that does not raise a
‘reasonable question as to a
judge's impartiality.” While we
commend Judge Denton's
efforts to carefully balance his
duty to preside with his duty to
uphold the integrity of the
judiciary, we conclude that the
campaign contributions to
Judge Denton do not serve as
grounds for disqualification
under Canon 3(L).

“We note that Judge Denton's
minute order indicated that his
recusal was made
‘notwithstanding the lack of
actual or implied bias,
prejudice, partiality, or
impropriety.” Therefore, we
see no reason why Judge
Denton cannot preside over
the matter, and accordingly we
grant the Agency's petition for
a writ of mandamus.”

The Nevada Supreme Court. has
therefore, made clear that a judge is not
required to, and should not. recuse himself or
herself from presiding over a matter merely
because an attorney has contributed to the
judge’s election campaign.

The same rule appears to apply in
regard to  attornevs who have publicly
endorsed a judicial candidate’s election.
Attorneys are frequently asked to endorse
judicial candidates and to allow their names to
be listed on campaign literature as supporters
of the candidate or as a member of his or her
“campaign committee.”  Candidates  for
judicial  office  presumably seck such
endorsements to demonstrate to the voters
that they have the respect of the legpal
community and are considered worthy of
judicial office by those most actively involved
in the legal system. Likewise, attorneys have a
legitimate interest in supporting qualified
candidates for judicial office. It would be
counterproductive to the election of qualified
judges if attorneys could only endorse or
publicly support a judicial candidate on
condition that they not appear before that
judge 1f he or she is elected to office.

As in the case of campaign
contributions, generally, the fact that an
attorney has endorsed the judge’s candidacy or
has agreed to be listed onajudicial candidate’s
campaign committee without more, constitutes
only an “insignificant interest” that does not
raise a “reasonable question as to a judge's
impartiality.” City of Las Vegas Downtown
Redevelop. Agency v. District Court, supra.

The Supreme Court indicated that
campaign contributions thatare “extraordinary
in amount” may raise a reasonable question as
to a judge's impartiality such that a judge may
be required to recuse himself or herself.
Whether a contribution is extraordinary in
amount such as to raise a reasonable question
of impartiality is one that is left, in the first
instance, to the judge’s determination. In
determining whether recusal is necessary, the
judge should again be guided by his or her
duty to preside unless there is some statute,
rule of court, ethical standard, or other



compelling reason for recusal. including. of
course. whether the contribution has, in fact.
affected the judge’s ability to preside
impartially.

The same standard also appears to
apply to recusal based on the fact that an
attorney has served as the judge’s campaign
chairperson, treasurer or in another high office
or position in the campaign. The holding of
such an office or position may reasonably
imply a close relationship between the judicial
candidate and the attorney. perhaps even one
involving a relationship of trust and
confidence. It is, therefore, more likely that
such a relationship will give rise to a
reasonable question as to a judge's ability to
preside impartiality in matters involving an
attorney who has served the judge’s campaign
in such a capacity.

In regard to a judge’s duty to disclose
to parties or their counsel that one of the
attorneys has supported the judge’s election
campaign, the judge should determine whether
the attorney’s support was substantial enough
to raise a reasonable question of impartiality
such that the parties should be informed about
it and, at least, be afforded the opportunity to
request recusal. Again, the mere fact that an
attorney has made a contribution to the
judge’s candidacy does not, in and of itself,
require the judge to disclose the contribution
to the parties when the attorney appears in a
proceeding before the judge. Likewise, the
fact that an attorney endorsed the judge’s
candidacy or was listed on his or her campaign
committee does not require such disclosure
when the attorney appears before the judge.

If the attorney’s involvement has been
more substantial or extraordinary, in terms of
the amount of his or her contribution or
because the attorney has served in a high
campaign office or position, then disclosure of

that contribution or involvement should be
made. 1f a party then requests recusal. the
judge should apply the foregoing standard in
determining whether recusal is required.

Conclusion

A judge is not required to and, indeed,
should not recuse himself or herself from
presiding in a matter because an attorney
involved in the proceeding has contributed to
the judge’s campaign, or has endorsed the
judge’s candidacy or has been listed on
campaign literature as a member of the judicial
candidate’s election committee.

Absent an extraordinary contributionin
terms of amount, or a more substantial
involvement in the candidate’s campaign, such
as by holding a high campaign office or
position, a judge is not required to disclose an
attorney’s contribution or support to parties
when the attorney appears in a proceeding
before the judge.

Where the attorney has made a
contribution that is extraordinary in amount, as
compared to other contributions, or has held a
high campaign office or position, disclosure
should be made and the judge should
determine under the circumstances whether
recusal is required because of a reasonable
question of impartiality and/or because the
judge concludes he or she could not act
impartially in matters involving that attorney.
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This opinion is issued by the Standing
Committee on Judicial Ethics and Flection
Practices. It is advisory only. It is not
binding upon the Courts, the State Bar of
Nevada, the Nevada Commission on Judicial
Discipline, any person or tribunal charged
with regulatory responsibilities, any member
of the Nevada Judiciary, or any person or
entity which requested the opinion.
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