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PROPRIETY OF AN ELECTED, 
CONTINUING PART-TIME JUDGE (1) 
APPEARING IN CAMPAIGN 
ADVERTISING IN A JUDICIAL ROBE; 
AND (2) USING THE WORDS "JUDGE" 
OR "RE-ELECT JUDGE" IN 
CAMPAIGN ADVERTISING. 

May an elected, "continuing part­
time judge": (1) wear a judicial robe in 
campaign advertising, and (2) use the 
words "judge" or "re-elect judge" in 
campaign advertising? 

ANSWER 

Yes. 

FACTS 

A candidate in a judicial election 
asks whether an elected "continuing part­
time judge" may wear a judicial robe in 
campaign advertising, and use the words 
"judge" or "re-elect judge" in campaign 
advertising. A "continuing part-time 
judge" is a "judge who serves repeatedly 
on a part-time basis by election or under 
continuing appointment, including a 
retired judge subject to recall who is 
permitted to practice law." Nevada 
Code of Judicial Conduct, Terminology. 

DISCUSSION 

has issued two 
concerning the 

OPINION: JE06-014 
propriety of candidates for judicial office 
wearing a judicial robe in campaign 
advertising. In the first opinion, JE02-004 
(May 6, 2002), an attorney who served as 
an unpaid part-time judge, and who was 
seeking election to judicial office, asked 
whether the attorney could wear a judicial 
robe in campaign advertising. Relying on 
what is now Canon 5A(3)(d)(ii), which 
prohibits a candidate from knowingly 
misrepresenting his or her "qualifications" 
or "present position," the Committee 
concluded that such a candidate could not 
appear in a judicial robe. That candidate 
was not a "continuing part-time judge." 
Relying on the same Canon, the 
Committee in JE03-004 (December 12, 
2003) concluded that a full-time court 
master could not campaign in a judicial 
robe. The full-time judicial master was not 
a "continuing part-time judge." In that 
opinion, the Committee made it clear that 
the key fact common to both the opinions 
in JE03-004 and in JE02-004 was that in 
neither case was the person seeking to 
wear a judicial robe, in fact, a judge. Here, 
the person is a "judge," albeit a 
"continuing part-time judge" and, 
therefore, may wear a judicial robe in 
campaign advertising without violating the 
provisions of Canon 5A(3)( d)(ii). 

For the same reasons, because the 
person here is an elected judge, albeit a 
"continuing part-time judge," Canon 
5A(3)(d)(ii) is not violated by that person's 
use of the words "judge" or "re-elect 
judge" in campaign advertising. 



An elected, continuing part-time 
judge may wear a judicial robe in 
campaign advertising, and may use the 
words "judge" or "re-elect judge" in 
campaign advertising. 
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This opinion is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and 
Election Practices. It is advisory only. It 
is not binding upon the courts, the State 
Bar of Nevada, the Nevada Commission 
on Judicial Discipline, any person or 
tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the 
Nevada judiciary, or any person or entity 
which requested the opinion. 
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