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PROPRIETY OF JUDGES PRESIDING 
OVER CASES WHERE THE 
ATTORNEY FOR A PARTY IS 
ASSOCIATED WITH A LAW FIRM 
REPRESENTING AN ASSOCIATION 
OF WHICH THE JUDGES ARE 
MEMBERS BEFORE THE 
LEGISLATURE IN SUPPORT OF 
LEGISLATION TO INCREASE THE 
NUMBER OF JUDGES IN THE 
DISTRICT COURT ON WHICH THE 
JUDGES SIT. 

1. Are judges disqualified from 
presiding over cases in which a party is 
represented by an attorney from a law firm 
representing on a pro bono basis a judges' 
association of which the judges are 
members before the legislature in support 
of enactment of legislation increasing the 
number of judges within the judges' 
district? 

2. Assuming the judges are not 
disqualified, must the judges disclose that 
the attorney for the party is from a law 
firm which is providing the pro bono 
representation of the association in support 
of the legislation? 

ANSWERS 

OPINION: JE07-001 
2. It is reasonable for a judge to 

conclude that disclosure is not 
required, but the decision on 
disclosure is a decision which must 
be made by each individual judge 
within the district. 

FACTS 

A law firm has agreed to represent 
an association of judges on a pro bono 
basis to secure enactment of legislation 
which would increase the number of judges 
in a particular judicial district. Additional 
judges are needed because of large 
caseloads within the district, and would aid 
in providing timely access to the courts 
within the district. Attorneys associated 
with the law firm providing these pro bono 
services frequently appear in cases before 
district judges in the district which may 
receive the additional judicial departments 
if the legislation is enacted. 

One of the judges within the district 
asks whether, under these circumstances, 
each judge within that district will be 
disqualified from presiding over cases 
where the attorney representing a party is 
associated with the law firm providing such 
pro bono services. The judge also asks, if 
disqualification is not required, are the 
judges nevertheless required to disclose the 
pro bono representation. These are 
important questions, not only for the judges 
who sit in the district which may receive 



but the 
bono 

the Nevada Rules of Professional Conduct 
its to provide. 

DISCUSSION 

Canon 3E of the Nevada Code of 
Judicial Conduct specifically guides the 
judiciary in matters of disqualification. In 
relevant part, Canon 3E(l) of the Nevada 
Code of Judicial Conduct provides: 

A judge shall disqualify 
himself or herself in a 
proceeding in which the 
judge's impartiality might 
reasonably be questioned ... 

In part, the Commentary to Canon 3E(l) 
provides: 

Under this rule, a judge is 
disqualified whenever the 
judge's impartiality might 
reasonably be questioned, 
regardless whether any of 
the specific rules in Section 
3E(l) apply. 

In a prior opinion, in a situation 
where each of the district judges in a 
judicial district had been sued, and were 
represented by two attorneys from the 
Attorney General's office, this Committee 
concluded that every judge in the district 
would be disqualified in any proceeding 
in which those specific attorneys appeared 
until the lawsuit was finally resolved. 

Advisory Opinion JE99-007. The 
Committee reasoned that the nature of the 
representation likely would create a close 
working relationship between the judges 
being sued and the attorneys representing 
them, and that in that situation, there was 
a potential that an party might 

The situation here is different. The 
are not directly represented. 

The law firm represents an association of 
which the judges are members. The nature 
of the representation does not create the 
same kind of close relationship as is 
created and necessary where an attorney is 
representing a judge in litigation, and 
which might lead an attorney to reasonably 
question the judge's impartiality. 

In addition, in Advisory Opinion 
JE99-007, the Committee concluded that it 
was remote that the impartiality of a judge 
from the district might be questioned when 
a deputy attorney general not involved in 
the litigation appeared in the district court. 
Although it is not essential to the 
Committee's opinion here, the Committee 
notes that it is unlikely that the attorneys 
from the law firm representing the judges' 
association in support of the legislation 
before the legislature will be the same 
attorneys from the law firm who will 
appear in district court. 

The Commentary to Canon 3 E( 1) 
also states: 

A judge should disclose on 
the record information that 
the judge believes the 
parties or their lawyers 
might reasonably consider 
relevant to the question of 
disqualification, even if the 
judge believes there is no 
real basis for 
disqualification. [Emphasis 
added.] 



of each case. 
Committee determined that it would 

reasonable for a judge of district to 
believe that the pro bono representation 
would not be considered relevant to the 
question of disqualification by the parties 
or their la\vyers and, therefore, disclosure 
is not required. However, pursuant to the 
Commentary, the decision on whether 
disclosure is required is a subjective 
decision which must be made by each 
individual judge of the district. 

CONCLUSION 

Judges of a judicial district are not 
disqualified from presiding over cases 
under Canon 3E(l) of the Nevada Code of 
Judicial Conduct simply because the 
attorney for a party is associated with the 
law finn representing an association of 
which the judges are members before the 
legislature in support of legislation to 
increase the number of judges in the 
district in which the judges sit. The 
judges are also not required to disclose 
that situation. However, the decision on 
disclosure is a decision which must be 
made by each individual judge within the 
district. 
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