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PROPRIETY OF A CANDIDATE FOR 
ELECTION TO JUDICIAL OFFICE 
IDENTIFYING HIMSELF OR HERSELF 
AS A MEMBER OF A POLITICAL 
PARTY: (1) IN RESPONSE TO A 
REQUEST BY THE PRINT AND/OR 
BROADCAST MEDIA; (2) IN THE 
CANDIDATE'S CAMPAIGN 
LITERATURE. 

May a candidate for election to 
judicial office identify himself or herself 
as a member of a political party: (i) in 
response to a request by the print media 
and/or broadcast media; (ii) in his or her 
campaign literature? 

ANSWER 

Yes, with respect to a request by 
the print or broadcast media, and no, with 
respect to his or her campaign literature. 

FACTS 

A candidate for election to judicial 
office asks a number of questions. The 
first question relates to whether the 
candidate may identify himself or herself 
as a member of a political party in 
response to a from the print media 
or the broadcast media. The candidate 

media, is 
~HU""'"' to members of the public at 

who technically have not made a request 
directly to the candidate. 

The candidate asks two additional 
questions, each of which are prefaced in a 
fashion that would require the Committee 
to express its views on the application of 
Republican Party of Minnesota v. White, 
536 U.S. 765 (2002), under facts not 
present in that case. For the reasons 
discussed below, the Committee declines to 
respond to those questions in that manner. 
However, the Committee did consider 
those questions without the preface 
concerning the White decision. Without 
that preface, the second question is whether 
the candidate's campaign literature may use 
a partisan political organization's platform 
statements S(\long as the statements are not 
attributed to the partisan political 
organization. The third question is whether 
the candidate's campaign literature may 
identify the candidate as a member of a 
political party. 

DISCUSSION 

Question Number 1: May a 
candidate for election to judicial office 
identify himself or herself as a member of a 
political party in response to a request by 
the print media and/ or broadcast 

Canon 5C(l)(a)(ii) of the 
Code of Judicial Conduct expressly allows 



judges and 
candidates for judicial 
office are occasionally 
asked at candidates' forums 
to identify their political 
party affiliations. An 
interpretation of the rule in 
effect prior to the 2000 
amendment prohibited a 
public response to such 
inqumes. Adherence to 
that interpretation creates 
the appearance that judges 
and candidates are being 
evasive or secretive. The 
2000 amendment to Section 
5C(l)(a)(ii) permits a judge 
or candidate to identify his 
or her political membership 
upon request. 

The 2000 amendment resulted 
from and the interpretation noted in that 
Commentary is a reference to a 1998 
election complaint decision, In Re: 
Complaint, Publicly Disclosing Political 
Party Affiliation During Race for Judicial 
Office - Violation Canon 5Cl(a)(ii), No. 
98-l. In that matter, two candidates 
disclosed their political party affiliations 
in response to specific questions during 
radio interviews which were broadcast to 
the public. The panel that 
matter concluded, based on the as 
then that political 
party affiliation during an interview for a 
radio broadcast was in violation of 
the It is clear that the 2000 

political party constitutes a "request" within 
of Canon, and is 

permissible. The that the results of that 
"request" are published to persons who 
have not expressly made it, does not render 
the candidate's response to the initial 
request a violation of the Canon. 

The Committee's Reasons for Declining 
to Opine on the Scope of Republican 
Party v. White 

Rule 5(4)(t) of the Rules of the 
Standing Committee on Judicial Ethics and 
Election Practices allows the Committee to 
decline to issue an opinion where the 
Committee has by a majority vote 
determined that it would be inadvisable to 
respond to the request. For purposes of this 
Advisory Opinion, all but one of the 
attorney members of the Committee, and 
three of the four judge members of the 
Committee, participated. The members 
who participated unanimously concluded 
that it is inadvisable for the Committee to 
issue advisory opinions which require the 
Committee to express its views on how the 
United States Supreme Court's decision in 
Republican Party of Minnesota v. White, 
536 U.S. 765 (2002, may be applied to 
facts not present in that case. The scope of 
that decision must be dealt with through 
future court decisions. 

The extent to which White requires 
changes to the Code must be resolved 
through process established for 
amendments to the Code. That has already 
occurred once. In Re Amendment to 
the :\fevada Code of Judicial Conduct, 



hhJV ... dCUUVH adopted 
""'""'"' Model Code of Judicial Conduct 

on the recommendations of 
ABA Joint Commission to evaluate the 
Model Code Judicial Conduct. The 
Nevada Supreme Court will, in due 
course, consider whether to adopt any or 
all of the proposed Model Code of Judicial 
Conduct. If revisions to the Code are 
needed, the revisions should occur through 
that process, and not through non-binding 
Advisory Opinions issued by this 
Committee concerning its views on the 
scope of White. For those reasons, the 
Committee declines to respond to the 
questions as submitted. 

Question No.2: May a candidate 
for election to judicial office identify 
himself or herself as a member of a 
political party in his or her campaign 
literature? 

If this Committee were to respond 
to a request like this one, it would not have 
sufficient factual information concerning 
the content of the proposed campaign 
literature to issue an opinion. The 
Committee does note that the Commentary 
to Canon 5C(l) also states: 

While judges and 
candidates may now 
properly respond to 
questions regarding their 
party affiliation, it is 
impermissible in campaign 

for to align 
themselves with a political 
party or to affiliate 
themselves with a political 
party. 

not or resources, 
even it did, it would be inadvisable for it 
to review and act as a clearinghouse 
campaign literature candidates for 
judicial 

Question No. 3: May a candidate's 
campaign literature identifY the candidate 
as a member of a political party? 

The third question directly asks 
whether a candidate's campaign literature 
may identify the candidate as a member of 
a political party. The Committee 
unanimously concluded that such an 
identification would be a direct violation of 
Canon 5C(l)(a)(ii) because there is no 
request for such identification. See also, 
Nevada Advisory Opinion JE 06-016. The 
Committee reminds candidates that under 
Nevada law, judicial elections are non­
partisan, and that the Commentary to 
Canon 5C(l) expressly notes that "it is 
impermissible in campaign materials for 
them to align themselves with a political 
party or to affiliate themselves with a 
political party." 

CONCLUSION 

Therefore, it is the opinion of the 
Committee that under the facts as 
presented, a candidate for election to 
judicial office may identify himself or 
herself as a member of a political party 
upon request of the print media or the 
broadcast media. It is also the opinion 
the Committee that a candidate for judicial 
office not identify himself or herself as 
a member of a political party in the 
candidate's campaign literature. 



Rule 
rnr1eru·v Opinion JE 06-016, In 

to the Nevada Code of 
Judicial Conduct, Administrative Docket 
No. 374, Sept. 13, 2004. 

This opzmon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding upon the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on 
Judicial Discipline, any person or tribunal 
charged with regulatory responsibilities, 
any member of the Nevada judiciary, or 
any person or entity which requested the 
opinion. 
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