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PROPRIETY OF A CANDIDATE FOR
ELECTION TO JUDICIAL OFFICE
PLACING CAMPAIGN MATERIALS
AT A BOOTH SPONSORED BY A
POLITICAL  PARTY WHEN THE
CANDIDATE KNOWS THAT ONLY
JUDICIAL CANDIDATES WHO ARE
MEMBERS OF THAT POLITICAL
PARTY MAY PLACE SUCH
MATERIALS AT THE BOOTH:; AND

PROPRIETY OF A CANDIDATE FOR
JUDICIAL OFFICE ACCEPTING AN
INVITATION TO SPEAK AT AN
EVENT SPONSORED BY A
POLITICAL PARTY WHEN THE
INVITATION STATES THAT ONLY
JUDICTIAL CANDIDATES WHO ARE
REGISTERED MEMBERS OF THAT
POLITICAL  PARTY  WILL  BE
ALLOWED TO SPEAK.

ISSUES

B May a candidate for election to
judicial office place campaign materials at
a booth sponsored by a political party
when the candidate knows that only

judicial candidates who are members of

that political party will be allowed to do

so?

2. May a candidate for election to
judicial office accept an invitation to speak
at an event sponsored by a political party
when the invitation states that only judicial

Ldndlddh.% who are registered xmmbcrs of

- will be allowed to
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ANSWER

Yes. with respect to placing campaign
materials at the booth of the political party.
and no. with respect to accepting the
invitation to speak.

FACTS

A candidate for election to judicial
office asks whether the candidate may
place campaign materials at a booth
sponsored by a political party when the
candidate  knows that only judicial
candidates who are members of that
political party may place materials at the
booth. The candidate also asks whether a
candidate for judicial office may accept an
invitation to speak at an event sponsored by
a political party when the invitation to
speak states that only judicial candidates
who are members of that political party will
be allowed to speak. Initially. an eight
person panel of the Committee was evenly
divided on the appropriate resolution of
these questions. Thereafter. a panel of all
available members of the Committee. (13).
was assembled to rehear this request.

DISCUSSION
A. Background.

Since it was established in 1998, on
a number of occasions. this Committee has
had to address questions arising under
Canon 5 and. more specifically. the extent
to which a candidate for election to judicial
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office may directly or indirectly identify
himselt’ or herseltf as a member of a
political party. As a result of some of the
conclusions reached by the Committee.
specific sections of the Canon have been
amended. and in addition, some new
Commentary has been added. Questions
arising under Canon 5 have been further
complicated by the decision of the United
States Supreme Court in Republican Party
of Minnesota v. White, 536 U.S. 765
(2002).

The structure of the Code is
important in  connection with these
questions. In relevant part, the Preamble
to the Code provides:

The Code of
Judicial Conduct is
intended to establish
standards for ethical
conduct of judges. It
consists of broad statements
called Canons, specific
rules set forth in Sections
under each Canon., a
Terminology Section, an
Application Section and
Commentary. The text of
the Canons and the
Sections.  including  the

Terminology and
Applications  Sections. is
authoritative. The
Commentary, by

0
N

explanation and exampl
provides  guidance  with
respect to the purpose and
meaning of the Canons and

Sections.  The Commentary
15 not intended as a
statement of additional rules.

There 1s no specific rule which
provides a clear answer to these two
questions.  Instead. the Committee must
examine the broad statement applicable
here. Canon 5. which provides that "a judge
or judicial candidate shall refrain from
inappropriate political activities." It must
also consider specific rules which, although
not directly applicable, in one way or
another relate closely to the questions. The
Committee must also look to relevant
Commentary for guidance as to the purpose
and meaning of the broad statement and
specific rules. Finally, the Committee must
harmonize the relevant Canon, rules and
Commentary with the fact that judges in
Nevada are to be chosen through
nonpartisan elections.

There are a number of rules and
Commentary relevant here. First, there is
Section 5A(1)(c). which in relevant part
provides:

(hH Except as authorized
in Sections 5B(2) and 5C(1)
a judge or a candidate for
election or appointment to
judicial office shall not:

(¢) make
speeches on behalt of a



(1) seek.
accept. or use endorsements

The Commentary to that Section includes
the following statement:

Nothing in  this  canon
prohibits a judge from
speaking to a political
organization.  See Section
4B.

Also applicable here is Section

SC(1). which in relevant part provides:

(h A judge or a
candidate subject to public
clection may. except as
prohibited by law:

(a) at any time:

k 3k ok

(i1) upon
request, identify himself or
herself as a member of a
political party:

(v)  make
a public speech or
appearance  or  speak  to
vatherings _on his or her
own behalf:

{b) when a
candidate for clection 1o a
judicial office:

or publicly stated support
for his or her candidacy
from any  person  or
organization other than a
partisan political

organization; . . . .

[Emphasis added]. The Commentary to

that Section provides:

The Canon permits a
candidate to make a public
declaration of candidacy and
to make public speeches and
appearances at any time and,
when a candidate for judicial
office. to seek. accept, or use
endorsements  or publicly
stated support from any
source  except  partisan
political organizations.

E

Even though judges in
Nevada are chosen by means
of  nonpartisan  elections,
judges and candidates for

judicial office are
occasionally asked at
candidates’ forums 1o
identify their political party
aftiliations. An

interpretation of the rule in
effect prior to the 2000
amendment  prohibited  a
public  response  to such
imquiries.  Adherence to that



interpretation  creates  the
appearance that judges and
candidates are being
evasive or secretive.  The
2000 amendment to Section
SC(ya)(it) permits a judge
or candidate to identity his
or her political  party
membership upon request.

While judges and
candidates may now
properly respond to

questions regarding  their
party  affiliation, it s
impermissible in campaign
materials for them to align
themselves with a political
party or to  affiliate
themselves with a political
party. Nonetheless, judges
and candidates may place
their campaign materials on
a table designated for the
distribution of literature at
any gathering regardless of
whether  the table s
sponsored by a particular
political party.

It is useful to provide some history
on the evolution of those Sections and that
Commentary in relation to an c¢lection
decision and advisory opinions issued by
this Committee. In 1998. the Commuittee
found it an unfair election practice to state
political party affiliations in response to
questions by an interviewer during a local
radio broadcast. At that time. the relevant
Canon allowed a judge or candidate only

to "privately identify himsell or herselt as

a member of a political party.”  In its
published decision. the Committee found a
violation of Canon 5C(1)a)ii). See.
Published Decision 98-1. In 2000, partly in
response to that published decision. the
Nevada Supreme Court amended Canon
SCHtayan) to read as it reads today. and at
the same time added the Commentary
quoted above which relates to identification
of party affiliation.

Also in 1998, the Committee issued
Advisory Opinion JE98-005. where it
concluded that it was improper and a
violation of the Canon for a judicial
candidate to place campaign literature at a
booth purchased by a political party at the
Nevada State Fair because "placing
brochures at the booth of a particular
political party creates a danger that
members of the public will associate the

judge with the philosophy of that political

party, and assume that the judge is publicly
identifying himself or herself as a member
of that political organization.” Advisory
Opinion: JE98-005. p. 2.

When the Nevada Supreme Court
amended Canon 5C(1)(a)(i1) in 2000, it also
added Commentary that "nonetheless,

judges and candidates may place their

campaign materials on a table designated
for the distribution of literature at any
gathering, regardless of whether the table is
sponsored by a political party.”

In 2006, the Committee issued
Advisory  Opinion  JEO6-006. where 1t
concluded that a judge or judicial candidate
could place his or her name on the website



ot a politcal party for the purpose of

providing a link to the website of the judge
or judicial candidate. at which site the
campaign materials of the judge or judicial
candidate are located.

Also in 2006. the Committee
issued Advisory Opinion JE06-016. where
it concluded that a judge or judicial
candidate could not participate in a parade
as part of an entry sponsored by a political
party. which entry was intended to
represent that party's candidates for state
and local office. The Committee reasoned
that participation identifies the candidate
as a member of a party without a request
and "the participation in the parade under
the facts, as stated, results in the candidate
aligning with the particular political
party."

In 2007, this Committee issued
Advisory Opinion JE07-008, where it
concluded that a recently elected judge
could not continue as a member of. and
continue to participate in, a club of a
political party and the central committee
of the political party. There. the
Committee, relying in part on Section 5B
which provides in part that "a judge shall
not engage in any political activity except
as authorized under any other Section of
this Code." reasoned that Code sections
which expressly  cover the political
activities of judges suggested that it would
be inappropriate for judges to be a member
of and to participate in such clubs and
committees.  The Committee referred to
Section SA(1L It also noted that such
participation was the equivalent of a judge

identifving himself or herselt as a member
of a political party without a request.

By Order dated September 19,
2007, in Administrative Docket No. 413,
the Nevada Supreme Court also added new
Commentary and language to Canon 5 in
response to that Advisory Opinion. In
Administrative Docket No. 413, the Court
stated:

This Court has determined
that the Standing
Committee's view of the
Code of Judicial Conduct
unduly restrains a judge's
political  activities,  and
theretore has determined to
amend Canon 5 and the
Commentary to Canon 5 to
clarify that a judge may
participate in and be a
member of clubs and
committees affiliated with
the political party.

In furtherance of that objective. the
Court amended the Commentary to Canon
SA(I) to state that a judge or candidate for

judicial office retains the right to "be a

member of a political organization." In
addition, the Court amended Canon
5C(1)a)(iii) to state that a judge. at any
time, may be "a member of or contribute to
a political organization."

Also in that Docket. the Court. by
moving former  Section SC(1b)(1) to
Scection SC{I)a)v). essentially  allowed

judges and judicial candidates to "make a



public speech or appearance or speak to
gatherings on his or her own behalt” at any
time and not just while a candidate for
clection. Finally. in that Docket. the Court
added Section SC(1)(b)(1). which provides
that a judge or candidate when a candidate
for election to judicial office to "seek.
accept. or use endorsements or publicly
stated support for his or her candidacy
from any person or organization other than
a___ partisan __political __ organization."
| Emphasis added].

It 1s against this background that
the Committee issues this  advisory
opinion.

B. Question No. 1: May a
candidate for election to judicial office
place campaign materials at a booth of a
political party when the candidate knows
that only judicial candidates who are

registered members of that party will be
allowed to do so?

Based upon the manner in which
the language of Section 5C(1)(a)(ii) and
the relevant Commentary have evolved, it
was the unanimous opinion of the
Committee that the Commentary to that
Section in effect states that the Canons
should be interpreted to allow. and were
intended by the Nevada Supreme Court to
allow, judicial candidates to so place their
materials even when the political party
will not allow nonmembers of that party
who are judicial candidates to place their
materials at the political party's booth.

C. Question No. 2: May a
candidate for judicial office accept an
invitation to speak at an event sponsored by
a political party when the invitation to
speak states that only judicial candidates
who are registered members of  that
political party will be allowed to speak?

This question presented a much
more difficult issue for the Committee.
with the Committee's response coming on a
7-6 vote. All members of the Committee
agree that there are difficult and substantial
questions here concerning how the United
States  Supreme Court's decision in
Republican Party of Minnesota v. White,
536 U.S. 765 (2002) applies. However, as
the Committee has indicated previously, the
scope of that decision must be dealt with
through future court decisions, and the
extent to which it requires changes to the
Code must be resolved through the process
established for amendments to the Code.
See. Amended Opinion JEO8-002, February
21.2008.

From a review of the language of
the Canon, the relevant Sections and the
Commentary. it is clear that there are two
related. but slightly different. purposes
involved. One of the issues is a judge's or

judicial candidate's political activities in

general.  That purpose is addressed in
Section SA(H) and the relevant
Commentary. That purpose was the subject
of the changes the Court made in 2007 in
Administrative Docket No. 413, That
purpose is not the issue here. The second
purpose. which is at issue here. relates to

judicial elections and the intent to preserve



such e¢lections in Nevada as non-partisan
clections, while at the same time allowing
candidates who must stand for election
appropriate opportunities to state their case
for ¢lection.  Thus. the Committee must
harmonize  Section  3C{I¥a)}v). which
expressly allows a candidate at any time to
speak to gatherings on his or her own
behalf, with Section 3C(1)a)i), which
requires a request to identity oneself as a
member of a political party, and also with
Section SC(1)(b)(1). which prohibits a
candidate from seeking. accepting or using
endorsements or publicly stated support
from a partisan political organization.

A substantial minority of the
Committee is of the opinion that Section
5C(1)a)(v) is controlling here and allows
the candidate to speak. regardless of who
cannot  speak. However, a narrow
majority of the Committee is of the
opinion that Sections SCl(a)ii) and
5C(1)(b)(i) must be harmonized in light of
the Commentary which states that
candidates should not. at least in campaign
materials. align or affiliate themselves
with a political party.

Here. it was the opinion of a
majority of the Committee that appearing
to speak at such an event. when the
invitation expressly  requires that  the
candidate be a member of the political
partyv not only results in identification of
party affiliation without a request. it also
results in the candidate ahgning and
aftiliating with the political party. The
minority of the Committee was of the view
that ~ the words  "alignment”  and

"affiliation” should be construed narrowly
so as to be limited to situations where a
candidate expressly adopts the platform and
philosophy of the political party. However.
the majority concluded that there would be
little left to the notion of nonpartisan
judicial  elections by such  a  narrow
construction.  Thus. the majority of the
Committee harmonizes Sections
SC(ya)n). SC(Iya)v) and SC(1) (b)) to
require the candidate to decline the
invitation because the circumstances here
suggest alignment and affiliation with a
political party. as well as an appearance of
seeking publicly stated support of a partisan
political organization.

CONCLUSION

Therefore, it is the opinion of the
Committee that, under the facts as
presented. a candidate for election to
judicial office may place campaign
materials at a booth of a political party even
when the candidate knows that only
candidates for election to judicial office
who are registered as members of that party
may do so. It is also the opinion of the
Committee that a candidate for judicial
office should not speak at an event
sponsored by a political party where the
invitation to speak expressly provides that
only candidates for judicial office who are
registered members of that political party
will be allowed to speak.
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This opinion is issued by the Standing
Committee on Judicial Ethics and Election
Practices. It is advisorv onlyv. It is not
hinding on the courts, the State Bar of
Nevada, the  Nevada Commission  on
Judicial Discipline, any person or tribunal
charged with regulatory responsibilities,
any member of the Nevada judiciary, or
any  person or entity  requesting  the
opinion.
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