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PROPRIETY OF A JUDGE'S SPOUSE 
DISPLAYING A CANDIDATE SUPPORT 
SIGN FOR ANOTHER CANDIDATE FOR 
PUBLIC OFFICE. 

Does a judge violate Canon 4 
if the judge's spouse independently decides 
to display a support sign for a candidate for 
public office at the shared residence of the 
judge and spouse? 

ANSWER 

No, but only if the endorsement and 
display of the candidate sign is done solely 
by and as a result of the independent action 
of the spouse. Judges and judicial 
candidates are prohibited trom displaying a 
candidate support sign other than their own, 
and should strongly discourage their spouses 
from displaying other candidates' support 
signs which may create an implication of 
endorsement by the judge. 

FACTS 

A judge asks whether it would be a 
violation of Canon 4 if the judge's spouse 
independently decides to display a support 
sign for a candidate for public office at the 
community property residence owned by the 

and spouse. The judge the 
previously concluded that a 

judge is prohibited from displaying 
candidate support at the judge's 

ADVISORY OPINION: .JEI0-009 

see 
clarification as to 
political activities by the j spouse 
trigger a violation of Canon 4 by the judge. 

DISCL:SSION 

Canon 4 states that "'A judge or 
candidate for judicial office shall not engage 
in political or campaign activity that is 
inconsistent with the independence, integrity 
or impartiality of the judiciary.'' More 
specifically, Rule 4.1(A)(3) provides that ··a 
judge or judicial candidate shall not: .... (3) 
publicly endorse or oppose a candidate for 
public office." The scope of the 
endorsement clause in Rule 4.1 was 
discussed in Advisory Opinion JE 10-005: 

Rule 4.1 specifically 
prohibits a judge from 
publicly endorsing or 
publicly opposing a candidate 
for public office. The 
prohibition applies to all 
endorsements, whether by 
action or words, and 1s 
absolute in application. As 
recognized in the Comments 
to Rule 4. I, "this Canon 
imposes narrowly tailored 
restrictions upon the political 
and campaign activities of all 

and judicial 
candidates" the purpose 
of prevent[ing] them from 
abusing the prestige 



1.3. 
notes that nothing 
opinion implicates a 

"to participate in the 
political process as a voter .. 

and contribute personal 
funds to a candidate or 
political organization." 
comment 3, Rule 4.1. 

Advisory Opinion JE I 0-005. 

The Committee recently addressed 
whether a judge may display a candidate 
support sign at his or her personal residence. 
See Advisory Opinion JE 1 0-007. The 
Committee concluded that "displaying 
candidate support signs on property readily 
identified as being owned by a judge 
constitutes an impermissible endorsement of 
candidates for public office contrary to Rule 
4.l(A)(3)." Id. 

The issue presented here, however, is 
whether the act by a judge's spouse of 
placing a campaign sign at the residence 
shared by the judge and spouse violates the 
Code of Judicial Conduct by creating the 
public perception of an implied political 
endorsement by the judge. Other 
jurisdictions which have addressed similar 
issues are generally split as to whether such 
conduct by a judge's spouse implicates Code 
violations by the judge. Arkansas 
Advisory Opinion 2006-3 (conduct 
prohibited); accord South Carolina Advisory 
Opinion 33-2001; New York Advisory 
Opinion 07-169 (judge should discourage 

but is not required to take 
action); accord California Advisory Opinion 
49 (2000); Florida Advisory Opinion 06-11; 
Massachusetts Advisory Opinion 05-08. 

The 

judge's family casts a 
judge. For under Rule 2 II 
judge must disqualify or 
when a member his or her household 
an economic interest in a proceeding. a 
relationship to a party to the proceeding, or 
more than a de minimis interest in the 
proceeding. Similarly, Comment [4) of Rule 
3.13 requires a judge to discourage members 
of the judge's household from accepting 
gifts that could reasonably be perceived as 
intended to influence the judge. 

While a spouse's conduct may have 
implications on the judge, the Code does not 
specifically preclude a judge's spouse from 
engaging in independent political speech. 
Although the public may believe the 
positions of a judge's spouse reflect the 
thinking of the judge, the autonomy of the 
judge's spouse to engage in political activity 
should be accepted and understood as a 
premise of modern life. That being said. an 
implicit burden rests on the judge to 
vigilantly guard against the public 
appearance of impropriety from a spouse's 
political conduct. A family that chooses to 
combine a judicial career with political 
endeavors assumes a heavy burden to 
protect the judge and the judicial office from 
appearances of political bias, and should 
proceed cautiously to ensure a clear division 
exists between the independent political 
activities of the spouse and the j 
office. 

The Committee affirms pnor 
opinion that a is prohibited 
displaying a candidate support other 
than his own. A judge should specifieal 
discourage his or her spouse from displaying 
campatgn at their shared or 



m or 
encouraging political activity, the Code does 
not curtail a spouse's right to political 
speech. 

The Committee notes the foregoing 
conclusion does not apply to campaign signs 
supporting the judge's election or re­
election, and is limited to the facts presented 
in this request. The Committee also notes 
that there is an ongoing debate in other 
jurisdictions regarding the constitutionality 
of the endorsement clause contained in Rule 
4.l(A)(3). See Wersal v. Sexton, et. al.,613 
F.3d 821, 2010 WL 2945171, (81h Cir., 
2010). To the extent such issues may arise 
in the future under Nevada's Revised Code 
of Judicial Conduct the Committee believes 
such constitutional questions are best 
addressed by courts of appropriate 
jurisdiction. 

CONCLUSION 

It is the opinion of the Committee that 
Canons 1 and 4, specifically Rule 1.3 and 
4.l(A)(3), prohibit ajudge from displaying a 
candidate support sign for another candidate 
at the judge's personal residence or on other 
property owned solely by the judge which is 
readily identified in the community as being 
owned by the judge. A judge should 
specifically his or her 
from displaying campaign at 
shared residence or engaging in other 
political endorsements a manner that may 
improperly imply the judge endorses a 
political candidate. the 
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This opzmon is issued by the 5)tandin;; 
Committee on Judicial Ethics and Election 
Practices. It is advisory only. It is not 
binding on the courts, the State Bar of 
Nevada, the Nevada Commission on Judicial 
Discipline, any person or tribunal char;,.;ed 
with regulatory responsibilities, any member 
of the Nevada judiciary, or any person or 
entity requesting the opinion. 


