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CANDIDATES RIDING TOGETHER ON 
THE SAME CAMPAIGN FLOAT IN A 
PUBLIC PARADE 

May two candidates for different 
judicial offices participate in a public parade 
by riding together on the same float? 

ANSWER 

A candidate for a Nevada judicial 
office may participate with other judicial 
candidates by riding together on the same 
float in a public parade provided such 
candidates do not otherwise expressly 
endorse the other for judicial office. 

FACTS 

A Justice of the Peace has presented 
a hypothetical question inquiring whether it 
is a violation of the Nevada Code of Judicial 
Conduct ("NCJC") for two judicial 
candidates seeking different judicial offices 
to ride together on the same float in a public 
parade. Specifically, the judge asks whether 
such an activity would constitute an 
impermissible endorsement in violation of 
the NCJC. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope of the NCJC. Rule 5 Governing the 
Standing Committee On Judicial Ethics. 

Canon 4 states "(a] judge or 
candidate for judicial office shall not engage 
in political or c · activity that is 
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inconsistent with the independence, 
integrity, or impartiality of the judiciary." 
See Nev. Code Jud. Conduct, Canon 4. Rule 
4.1 (A)(3) states in pertinent part "[e ]xcept as 
permitted by law, or by Rules 4.2 and 4.4, a 
judge or a judicial candidate shall not ... 
publicly endorse or oppose a candidate for 
any public office." See Nev. Code Jud. 
Conduct, Canon 4, Rule 4.1(A)(3)(emphasis 
added). Comment [4] explains that this rule 
is intended to: 

"[p ]rohibit judges and 
judicial candidates from ... publicly 
endorsing or opposing candidates for 
public office, respectively, to prevent 
them from abusing the prestige of 
judicial office to advance the 
interests of others. See Rule 1.3. 
These Rules do not prohibit 
candidates from campaigning on 
their own behalf, or from endorsing 
or opposing candidates for the same 
judicial office for which they are 
runmng. See Rule 4.2(B)(2) and 
4.2(B)(3). 

Rule 4.2 states in relevant part that a judicial 
candidate shall act at all times in a manner 
consistent with the independence, integrity 
and impartiality of the judiciary. Relevant 
to this inquiry, Comment [7] to Rule 4.2(A) 
recognizes that while judicial candidates 
may not run "on a ticket or slate associated 
with a political organization, they may 
group themselves into slates or other 
alliances to conduct their campaigns more 
effectively." See Comment [7] to Nev. 
Code Jud. Conduct, Canon 4, Rule 4.2(A). 



Based on these Rules and 
Comments, the Standing Committee has 
previously opined that a group of judges 
may issue joint invitations to a public event 
promoting the re-election of the jurists to 
their different judicial offices, see Advisory 
Opinion JE07 -013 (2007), and that 
candidates for election to different judicial 
office may jointly participate in an invitation 
announcing a group campaign event 
sponsored by a law firm. See Advisory 
Opinion JEI0-12 (2010). 

The Standing Committee concludes 
that the judicial ethics standards are not 
undermined or violated by allowing 
candidates for judicial office to ride together 
on a campaign float at a public parade 
provided the participating candidates do not 
explicitly endorse one another. 

CONCLUSION 

Candidates for election or retention 
to Nevada judicial offices may participate in 
a public parade by riding together on the 
same campaign float without offending the 
provisions of Rule 4.l(A)(3) provided the 
candidates do not explicitly endorse one 
another. 
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This opzmon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
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Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 
requested the opinion. 
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