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PROPRIETY OF A JUDICIAL 
CANDIDATE ACCEPTING A 
CAMPAIGN CONTRIBUTION FROM A 
PARTISAN POLITICAL PARTY AND 
DISSEMINATING CAMPAIGN 
MATERIALS AT POLITICAL PARTY 
OFFICE 

May a judicial candidate: 1) accept a 
$400 campaign contribution from a partisan 
political organization; 2) make campaign 
materials available to the public at a 
political party otlice; or 3) use a political 
party to disseminate campaign lawn signs 
and literature? 

ANSWER 

The Committee believes that, 
consistent with prior decisions of this 
Committee, a judicial candidate would not 
violate Canon 4 by accepting a $400 
campaign contribution from a partisan 
political party or by making campaign 
materials available to the public at a partisan 
political party's office. The Committee also 
concludes that Canon 4 would permit a 
judicial candidate to disseminate lawn signs 
and campaign literature at monthly medings 
of a partisan political party: however. it 
would be impermissible ti.1r the judicial 
candidate to ·'use" the political party to 
disseminate campaign materials on behalf of 
the judicial candidate. 

ADVISORY OPINION: .JEl2-008 

FACTS 

A Justice of the Peace has presented 
three hypothetical questions inqutrtng 
whether it would be a violation of the 
Nevada Code of Judicial Conduct ("NCJC") 
for a judicial candidate to engage in certain 
campaign related activity involving a 
partisan political party. Specitically, the 
hypothetical inquires whether it would be 
permissible for a judicial candidate: 1) to 
accept a $400 campaign contribution from a 
partisan political organization, where the 
partisan organization offers to make such 
contribution to both judicial candidates; 2) 
to place campaign materials in a partisan 
political party's office, where the political 
party has designated an area in the office tor 
all judicial candidates to place campaign 
litierature; and 3) to use a political party to 
advance the judicial campaign by 
disseminating lawn signs and campaign 
literature, where the "group has made 
available their monthly meetings to 
disseminate lawn signs for certain judicial 
candidates and handouts .... " 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope of the NCJC. Rule 5 Governing the 
Standing ( 'ommillt.!e On .Judicial Ethics. 
Accordingly, this opinion is limited hy the 
authority granted in Rule 5. 

"[TJhe role of a judge is different 
than that of a legislator or c:xecutive branch 
ofticial. . .. (and] campaigns for judicial 
oftice must be conducted differently from 
campaigns tor other oftices.'' St•e ,ve,·. Code 
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Jud. Conduct Comment 11. Rule -1.1. Canon 
4 states "(a] judge or candidate for judicial 
office shall not engage in political or 
campaign activity that is inconsistent with 
the independence, integrity, or impartiality 
of the judiciary." See Nev. Code Jud. 
Conduct, Canon 4. Rule 4.1 (A)(6) and (7) 
states in pertinent part: 

(A) Except as permitted by law, or 
by Rules 4.2 and 4.4, a judge or a 
judicial candidate shall not: 

(6) publicly identify himself or 
herself as a candidate of a political 
organization; [or] 

(7) seek, accept, or use endorsements 
or publicly stated support from a 
political organization. 

Comment [I] to Rule 4.1 provides 
further insight on the scope of these 
restrictions, recogmzmg that public 
confidence in the independence and 
impartiality of the judiciary is eroded if 
judges or judicial candidates are perceived 
to be subject to political influence, and 
therefore Canon 4 "imposes narrowly 
tailored restrictions upon the political and 
campaign activities of all judges and judicial 
candidates." 

The Committee notes at the outset that it 
has previously issued several opinions 
addressing the propriety of accepting 
campaign contributions or disseminating 
judicial campaign materials at locations 
controlled by political organizations. See 
Advisory Opinion JE 12-001 (candidate may 
speak at event sponsored by political 
organization); Advisory Opinion JE /{}-00 I: 
Advisory Opinion J£08-009: Advisor}' 
Opinion .1£06-006; Advisory Opinion J£98-
05. As a result of some of the conclusions 
reached by the Committee, specitic sections 
of the Canon havt: been amended and new 
Commentary added hased on the Supreme 

Court's conclusion that initial Committee 
opinions unduly restrained a judge's 
political activities. See Administrative 
Docket No . .J/3; Advisory Opinion JE 08-
009. The Committee tinds these prior 
advisory opinions and the Supreme Court's 
claritications and amendments instructive to 
the issues presented in this hypothetical. 

Regarding the first inquiry, the 
Committee previously concluded that 1t ts 
permissible under Rule 4. l(A) tor a judicial 
candidate to accept monetary campaign 
contributions from a political organization. 
Advisory Opinion J£10-001. In that 
opinion, the Committee concluded that the 
''Supreme Court of Nevada recognizes a 
distinction between [monetary] campaign 
contributions from a partisan political 
organization and endorsements [from a] 
partisan political organization," the latter 
being unequivocally prohibited by Rule 
4.1 (A)( 7) and 4.1 (8)(5), while no 
comparable restriction exists on the former. 
The Committee finds that the conclusions in 
that advisory opinion remain valid and apply 
to the hypothetical presented here, and 
concludes that acceptance of the $400 
campaign contribution at issue would be 
permissible under the Canons. The 
Committee cautions judicial candidates to 
be cognizant that the amount of a campaign 
contribution from a partisan political 
organization may in a particular instance be 
in such substantial amount that it could 
erode public confidence in the political 
independence and impartiality of the judicial 
candidate. 

Turning to the second inquiry, Comment 
[6A] to Rule 4.1 states that ·•judges and 
candidates may place their campaign 
materials on a table designated for the 
distribution of literature at any gathering 
regardless uf \'<hether the table is sponsored 
by a particular political party." In 
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construing the scope of Rule 4.1 and the 
Comment, the Committee again tinds prior 
advisory opinions instructive. In Advisory 
Opinion JE06-006, the Committee 
concluded that a judicial candidate could 
place his or her name and a link to the 
candidate's website on the website of a 
political party. In Advisory Opinion JEOS-
009, the Committee concluded that a 
judicial candidate could place campaign 
materials at a booth sponsored by a political 
party even when only judicial candidates 
who are members of that party were allowed 
to do so. Based on the clear language in 
Comment 6A and the manner in which the 
Canon and Commentary have evolved, the 
Committee concludes it would be 
permissible for a judicial candidate to place 
campaign materials at the office of a 
partisan political organization; however, the 
candidate should caution the political 
organization to simply make the material 
available and not make any public statement 
of support or endorsement of the candidate 
contrary to Rule 4.1 (A)(7). 

As to the third inquiry, the hypothetical 
was not clear whether the judicial candidate 
would be affirmatively using the political 
organization to advance the candidate's 
candidacy and to disseminate campaign 
materials, or whether the political 
organization would simply make its monthly 
meetings available so the judicial candidate 
could disseminate campaign materials to 
attendees of such meetings. The Committee 
has assumed that the hypothetical involves 
the latter. 

Nothing in Rule 4.1 (A) prohibits a 
judicial candidate from speaking to a 
political organization. Moreover, Rule 
-l.l(C) provides that except as prohibited by 
law. a judicial candidate may at any time 
"attend political gatherings ... "ponsored by 
a political organization or a candidate for 

public office" or ''make a public speech or 
appearance or speak to gatherings on his or 
her own behalf." The Committee has 
previously recognized that a judicial 
candidate could speak at an event sponsored 
by a political organization where the 
invitation did not state that only members of 
a political party would be allowed to speak 
and where the candidate did not identitY 
himself or herself as a candidate of a 
political organization. See Advisory 
Opinion 12-001. Reading these provisions 
together, and taking into consideration the 
United States Supreme Court's decision in 
Republican Party of ,\-finnesota v. White, 
536 U.S. 765 (2002), the Committee 
concludes that a candidate may disseminate 
campaign materials at an event sponsored by 
a political organization so long as the 
candidate does not identitY himself or 
herself as a candidate of or as having 
received the endorsement of the political 
organization. 

To the extent the hypothetical inquires 
whether a judicial candidate may 
affirmatively use the political organization 
to advance the candidate's candidacy and 
disseminate campaign materials, the 
Committee concludes such active, public 
campaign activities by a political 
organization at the request of, and on behalf 
of a judicial candidate, constitute a public 
statement of support by a political 
organization which would not be allowed by 
the judicial candidate under Rule 4.1 (A)(7). 

CONCLUSION 

fht! Committee bdieves that a 
judicial candidate would not violate Canon 4 
by acct!pting a $400 campaign contribution 
from a partisan political party or by making 
campaign materials available to the public at 
a partisan political party's oftice. The 
Committee also concludes that Canon 4 
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would permit a judicial candidate to 
disseminate lawn signs and campaign 
literature at monthly meetings of a partisan 
political party; however, it would be 
impermissible under Rule 4.l(A) for the 
judicial candidate to "use" the political party 
to disseminate campaign materials on behalf 
of the judicial candidate 
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This uprmon is issued by the Standing 
( 'onmuttee on Judicial Ethics. It i.\ advismy 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 
requested the opinion. 


