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PROPRIETY OF A JUDGE ACTING AS 
INFORMAL LEGAL ADVISOR TO A 
POLITICAL ORGANIZATION 

May a judge act as an informal legal 
advisor to a political organization, and does 
the answer differ if the judge is a Justice of 
the Peace or a Municipal Court judge? 

May an office holder or member of a 
political organization use the resources of 
the political organization to support a 
judicial candidate? 

ANSWER 

The Committee believes that Rule 
3.1 0 prohibits a judge from acting as a legal 
advisor to a political organization. The 
Committee recognizes that Rule 3.10 does 
not apply to continuing part time judges, 
however, recognizes that depending on the 
specific factual circumstances such 
representation may otherwise be prohibited 
by the Nevada Code of Judicial Conduct, 
and cautions continuing part time judges to 
be cognizant of the limitations in Rules 1.2, 
1.3, 3.1 and 4.1(A) before practicing law as 
a legal advisor to a political organization. 

FACTS 

A Justice of the Peace has inquired 
whether it would be a violation of the 
Nevada Code of Judicial Conduct ("NCJC") 
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for a judge to act as an "informal legal 
advisor" to a political organization. Under 
the hypothetical presented, the judge 
inquires whether the answer would differ if 
the judge were a district court judge, justice 
of the peace, or a municipal court judge. 

The Justice also asks whether an 
office holder or any member of a political 
organization can use the resources of a 
political organization to support the 
campaign of a judicial candidate. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope of the NCJC. Rule 5 Governing the 
Standing Committee On Judicial Ethics. 
Accordingly, this opinion is limited by the 
authority granted in Rule 5. 

Canon 3 of the NCJC states "[a] 
judge shall conduct the judge's personal and 
extrajudicial activities to minimize the risk 
of conflict with the obligations of judicial 
office." Rule 3.10 provides that "[ u ]nless 
otherwise permitted by law, a judge shall not 
practice law." See Nev. Code Jud. Conduct 
Rule 3.1 0. This prohibition does not apply 
to a jurist who serves as a pro tempore part­
time judge. See NCJC, Application III 
(B)(J)(d). 

With respect to all judges other than 
continuing part-time judges and pro tempore 



part-time judges1
, the Committee believes 

that Rule 3.10 prohibits the judge from 
acting as legal counsel to a political 
organization. The Committee finds no 
material distinction under Rule 3.10 between 
acting as a "formal legal advisor" or an 
"informal legal advisor", and construes Rule 
3.10 as prohibiting the practice of law 
presented in this hypothetical. 

While Rule 3.10 does not apply to 
continuing part-time or pro tempore part­
time judges, the rights of such judges to 
practice law are subject to other restrictions. 
See Advisory Opinion JE 11-013. 
Continuing part-time judges are prohibited 
from practicing law "in the court on which 
the judge serves or in any court subject to 
the appellate jurisdiction of the court on 
which the judge serves, and shall not act as a 
lawyer in a proceeding in which the judge 
has served as a judge or in any other 
proceeding relating thereto." See NCJC, 
Application III (C). Pro tempore part-time 
judges are prohibited from acting "as a 
lawyer in a proceeding in which the judge 
has served as a judge or in any other 
proceeding related thereto", except as 
permitted by Rule 1.2(a). See NCJC, 
Application IV (C). 

Additionally, all judges are subject to 
limitations set forth in Canon 1, Rules 1.2 (a 
judge shall at all times act in a manner that 

1 A continuing part-time judge is a 
judge who serves repeatedly on a part-time 
basis by election or under a continuing 
appointment, including a retired judge 
subject to recall for service. See NCJC, 
Application III (A). A pro tempore part-time 
judge is a judge who serves or expects to 
serve sporadically on a part-time basis under 
a separate appointment for each period of 
service or for each case heard. See NCJC, 
Application IV (A). 
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promotes public confidence in the 
independence, integrity and impartiality of 
the judiciary), Rule 1.3 (a judge shall not 
abuse the prestige of judicial office to 
advance the personal or economic interests 
of others), Rule 3.1 (a judge shall not 
participate in extra judicial activities which 
undermine the judge's independence, 
integrity, or impartiality), Rule 4.l(A) (1) (a 
judge shall not act as a leader or hold office 
in a political organization), Rule 4.1 (A)(6) 
(a judge shall not publicly identify himself 
or herself as a candidate of a political 
organization), and Rule 4.1(A)(7) (a judge 
shall not seek, accept or use endorsements or 
publicly stated support of a political 
organization). 

While the Committee recognizes that 
the judicial canons do not expressly prohibit 
a continuing part-time judge or pro tempore 
judge from acting as a lawyer for a political 
organization per se, the Committee cautions 
such judges to be cognizant of the 
limitations set forth in Rules 1.2, 1.3, 3 .1 
and 4.1(A) and scrutinize the facts and 
circumstances of such representation closely 
to ensure such practice of law does not 
otherwise violate the judicial canons. 

As to the second inquiry, the 
Committee understands the hypothetical is 
inquiring whether a non-judicial office 
holder or member of a political organization 
may use the resources of the political 
organization to support a judicial candidate. 
See generally, Rule 4.1(A)(1)(prohibiting a 
judge from being an office holder of a 
political organization). The Nevada Code of 
Judicial Conduct only applies to judges and 
judicial candidates, and therefore the 
Committee has no jurisdiction to render any 
advisory opinion with respect to conduct of 
non-judges. However, the Committee 
cautions judges to be cognizant of the 
limitations in Rule 4.l(A)(6) and (7) which 
prohibit a judge or judicial candidate from 
publicly identifying themselves as a 
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candidate of a political organization or 
accepting publicly stated support from a 
political organization. 

CONCLUSION 

The Committee believes Rule 3.10 
prohibits judges (other than continuing part­
time or pro tempore part-time judges) from 
practicing law as a legal advisor of a 
political organization. While Rule 3.10 does 
not apply to such activities by continuing 
part-time or pro tempore part-time judges, 
the Committee cautions such judges that 
depending on the scope and nature of the 
representation, such practice of law may be 
otherwise prohibited by Rules 1.2, 1.3, 3.1, 
and 4.1 (A) and the judge should exercise 
care to limit the scope of representation to 
comply with the requirements of other 
applicable provisions of the Nevada Code of 
Judicial Conduct. As to the second inquiry, 
the Committee has no jurisdiction to issue 
advisory opinions with respect to the 
conduct of persons other than judges or 
judicial candidates. 
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This opznzon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
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person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 
requested the opinion. ----

Chairman 


