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A NEVADA JUDGE'S SERVICE AS 
AN AIR FORCE RESERVE JUDGE 
ADVOCATE CONSTITUTES 
EXTRAJUDICIAL ACTIVITY 

Is a judge engaging in extrajudicial 
activities within the context of Canon 3 
when serving as an officer of the United 
States Air Force Reserve, regardless of the 
particular reserve assignment? 

ANSWER 

Yes, a judge's service as a reservist 
in the United States Air Force Judge 
Advocate General's Corps is extrajudicial 
activity under Canon 3 of the Revised 
Nevada Code of Judicial Conduct. 

FACTS 

A justice of the peace asks whether 
a Nevada judicial officer engages in 
extrajudicial activities when serving as a 
reserve judge advocate in the United 
States Air Force. The judge currently 
serves as an Individual Mobilization 
Augmentee (IMA) reservist and, as such, 
is assigned to augment an active duty 
office when performing reserve duties. In 
augmenting an active duty office, the 
reservist may perform duty at various 
locations around the world at the direction 
of the Judge Advocate General. 
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DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope and applicability of the NCJC. Rule 5 
of the Rules Governing the Standing 
Committee on Judicial Ethics. Accordingly, 
this opinion is limited by the authority 
granted by Rule 5. 

Canon 3 of the NCJC states: "[a] 
judge shall conduct the judge's personal 
and extrajudicial activities to minimize the 
risk of conflict with the obligations of 
judicial office." Rule 3.1 (A) further 
provides that: "[a] judge may engage in 
extrajudicial activities, except as 
prohibited by law or this Code. However, 
when engaging in extrajudicial activities, a 
judge shall not: (A) participate in activities 
that will interfere with the proper 
performance of the judge's judicial 
duties." Further, Rule 2.1 provides: "[t]he 
duties of judicial office, as prescribed by 
law, shall take precedence over all of a 
judge's personal and extrajudicial 
activities." 

In a prior opinion, this Committee 
advised that a sitting judge's service as a 
reserve member of the Judge Advocate 
General Corps in another state did not 
violate Canon 4G (now Rule 3.10) which 
precludes a judge from practicing law. 
JE07-007. The opinion, however, did not 
address the question raised here of whether 
duties performed as a United States Air 



Force Reservist constitute extrajudicial 
activities. 

The NCJC does not expressly 
define the term "extrajudicial activity." A 
reading of the Code as a whole nonetheless 
makes it clear that extrajudicial conduct 
includes judicial functions or other 
activities that are not a part of the judge's 
official duties. See, e.g., Rule 3.9 ("A judge 
shall not act as an arbitrator or a mediator 
or perform other judicial functions apart 
from the judge's official duties unless 
expressly authorized by law.") and Rule 
2.1 ("The duties of judicial office, as 
prescribed by law, shall take precedence 
over all of a judge's personal and 
extrajudicial activities.") 

Under the facts presented, the justice 
of the peace's service as an officer of the 
United States Air Force reserve constitutes 
a judicial function or other activity that is 
not part of the judge's official duties. 
Consequently, the judge's duties 
performed as an IMA under the direction 
of the Judge Advocate General are 
extrajudicial activities within the meaning 
of Canon 3. Although Comment [1] to 
Rule 3.1 encourages judges "to engage in 
appropriate extrajudicial activities," the 
Committee advises that Rule 2.1 expressly 
imposes an ethical duty to give duties of 
judicial office priority over all of a judge's 
personal and extrajudicial activities and 
that Rule 3.1(A) precludes a judge from 
participating in activities that will interfere 
with the proper performance of the judge's 
judicial duties. 

CONCLUSION 

The Committee concludes that a 
sitting judge's service in the Judge Advocate 
General Corps, regardless of assignment, 
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constitutes extrajudicial activity under 
Canon 3 of the NCJC. As such, the judges' 
reserve service is subject to the NCJC's 
limitations on extrajudicial activities 
expressed in Rules 2.1 and 3.1. 
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This opznzon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 
requested the opinion. 
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