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PROPRIETY OF A JUSTICE PRESIDING 
IN AN APPEAL OF A CASE HEARD BY 
A RELATIVE OF THE JUDGE IN A 
LOWER COURT PROCEEDING 

May a Supreme Court Justice who is 
directly related to a Justice of the Court of 
Appeals that presided over an appeal 
participate in future proceedings of that case 
where the Supreme Court has vacated the 
decision of the Court of Appeals and granted 
de novo review of the District Court 
decision? 

ANSWER 

Yes. A Supreme Court Justice is not 
disqualified from presiding over an appeal 
of a District Court decision simply because a 
statutorily close relative presided over an 
interim review by the Court of Appeals 
which has since been vacated. However, 
disclosure of the relationship on the record 
is prudent and appropriate. 

FACTS 

The Nevada Supreme Court retains 
sole discretion to accept petitions for review 
from the Court of Appeals, and such review 
is only granted in extraordinary cases. The 
Supreme Court conducts such review de 
novo, and effectively limits its review to a 
review of the District Court decision. A 
Justice h~s inquired whether it would be a 
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violation of the Nevada Code of Judicial 
Conduct ("NCJC") for a Supreme Court 
Justice who is directly related to a Justice of 
the Court of Appeals within the third degree 
of consanguinity, to participate in a case 
where the Supreme Court vacated the 
decision of the Court of Appeals and granted 
de novo review of the District Court 
decision. 

DISCUSSION 

The Committee is authorized to 
render advisory opinions evaluating the 
scope of the NCJC. Rule 5 Governing the 
Standing Committee On Judicial Ethics. 
Accordingly, this opinion is limited by the 
authority granted in Rule 5. 

As a starting point, Canon 1 requires 
a judge to "uphold and promote the 
independence, integrity, and impartiality of 
the judiciary and [to] avoid impropriety and 
the appearance of impropriety." Public 
confidence in the judiciary is eroded by 
conduct that appears to compromise the 
independence, integrity and impartiality of 
the judiciary or creates the appearance of 
impropriety, the test for which is "whether 
the conduct would create in reasonable 
minds a perception that the judge violated 
this Code or engaged in other conduct that 
reflects adversely on the judge's honesty, 
impartiality, temperament, or fitness to serve 
as a judge." Comments [1], [3], and [5] to 
Rule 1.2. 

The Canons require that a judge 
perform his or her duties fairly and 
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impartially, without bias or prejudice, and at 
all times to be objective and open minded. 
See Rule 2.2; Rule 2.3; Comment [1] Rule 
2.2. Of particular relevance to this inquiry, 
Rule 2.4 prohibits a judge from permitting 
family, social, or other interests or 
relationships from influencing the judge's 
judicial conduct or judgment, or from 
conveying the impression that any person or 
organization is in a position to influence the 
judge. 

These concepts of complete judicial 
impartiality pervade the Canons. However, 
Rule 2.11 and Nevada Supreme Court 
precedent specifically guide the judiciary on 
when disqualification is warranted. See Ham 
v. District Court, 93 Nev. 409, 415 (1977); 
Las Vegas Redevelopment Agency v. Hecht, 
113 Nev. 632 (1997). Rule 2.11 requires a 
judge to disqualify himself or herself"in any 
proceeding in which the judge's impartiality 
might reasonably be questioned", including, 
but not limited to, circumstances in which 
the judge has a personal bias or prejudice or 
the judge knows a person within the third 
degree of relationship who has more than a 
de mmums interest that could be 
substantially affected by the proceeding. The 
issue presented in this hypothetical 
highlights the juxtaposition of these 
concepts of complete impartiality and a 
judge's duty to sit. 

The Nevada Supreme Court has held 
that the specific disqualification provisions 
of the Canons and case law applying those 
provisions should control over broader 
impartiality limitations, and the Code 
recognizes that in some circumstances the 
"rule of necessity may override the rule of 
disqualification." Hecht, 113 Nev. at 636 n.2 
(comparing former versions of Ru1e 2.11 
and Canon 1); Comment [3] Rule 2.11. A 
trial judge has a duty to sit and "preside to 
the conclusion of all proceedings, in the 
absence of some statute, rule of court, 
ethical standard, or other compelling reason 
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to the contrary." Hecht, 113 Nev. at 636 
(quoting Ham, 93 Nev. at 415) ("'[T]he 
judge has an obligation, part of his sworn 
duty as a judge, to hear and decide cases 
properly brought before him. He is not at 
liberty, nor does he have the right, to take 
himself out of a case and burden another 
judge with his responsibility without good 
and legal cause."). Rule 2.7 offers a similar 
admonition: "A judge shall hear and decide 
matters assigned to the judge except when 
disqualification is required by Rule 2.11 or 
other Jaw." 

Absent an actual personal prejudice 
or bias, Hecht controls to determine whether 
a judge's impartiality can reasonably be 
questioned. "Attitude of a judge toward an 
attorney or party is largely irrelevant" 
because it is not indicative of "extrajudicial 
bias". Hecht, 113 Nev. at 636. Hecht 
requires an extreme showing of bias in order 
for a judge to be disqualified for bias for or 
against a party. In this regard, the opinion of 
the judge as to whether or not he or she can 
be impartial must be given great weight. 
While the Committee recognizes that other 
jurisdictions have interpreted impartiality 
provisions more broadly, the Nevada 
Supreme Court has consistently upheld the 
rule of necessity and duty to sit absent a 
showing of bias. Cf MI Eth. Op. JI-
31(1990)(opining that judge should recuse 
rather than review decision of spouse). 

Based on the principles in Hecht, the 
Committee has taken a very narrow view of 
those circumstances in which the connection 
or relationships of a person to a judge 
require disqualification. See Advisory 
Opinion J£06-005 (judge not disqualified 
simply because the attorney for a party is the 
judge's opponent in an upcoming election); 
Advisory Opinion JE00-00 1 (judge not 
disqualified from a case in which party is 
represented by an attorney who has filed a 
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separate lawsuit against the judge on behalf 
of another party in another court); Advisory 
Opinion J£02-001 Gudge not necessarily 
required to recuse himself or herself from 
hearing matters involving an attorney who 
has supported the judge's election 
campaign); Advisory Opinion J£03-001 
Gudge not necessarily disqualified from 
presiding over a case when the judge's 
spouse has been retained by one of the 
parties to the litigation as a paid expert 
medical consultant); Advisory Opinion 
J£03-003 Uudge not necessarily disqualified 
from hearing cases prosecuted by attorneys 
supervised by judge's husband); Advisory 
Opinion J£04-001 Gudge not necessarily 
disqualified from presiding over cases in 
which the judge's former public agency 
client is a party); Advisory Opinion J£04-
005 Gudge not necessarily disqualified from 
hearing cases involving reports, witnesses or 
parties coming under the ultimate control of 
the father of the judge). While a judge must 
always self-monitor his or her impartiality 
and may voluntarily recuse where deemed 
appropriate to uphold the integrity of the 
judicial system, given the duty to sit 
espoused in Rule 2.7 and Hecht, the 
Committee believes the circumstances 
where the Committee could opine that 
disqualification is mandated are limited to 
extraordinary circumstances as instructed by 
Hecht. In short, a judge must always be 
vigilant in monitoring whether he or she can 
remain impartial under Hecht, but unless 
disqualification is required under Rule 2.11 
or statute, a judge should fulfill his or her 
duty to preside over matters duly assigned. 

The Committee found particularly 
compelling in this hypothetical the fact that 
the justice would not be directly reviewing 
the decision of a statutorily close relative. 
As presented in this inquiry, th~ related 
Justice would recuse from review and 
decision of the Supreme Court to grant a 
petition for review of the Appellate Court 
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decision, and would not become involved in 
the proceeding until after the Appellate 
Court decision has been vacated. Thus, the 
Justice would only be directly reviewing the 
decision of the District Court, not the 
decision of a statutorily close relative on the 
Appellate Court. 

Comment [ 5] to Rule 2.11 provides 
that a judge "should disclose on the record 
information that the judge believes the 
parties or their lawyers might reasonably 
consider relevant to a possible motion for 
disqualification, even if the judge believes 
there is no basis for disqualification." The 
Committee has historically recognized that 
whether disclosure is required depends on 
the circumstances presented, and may or 
may not be necessary in each case. See 
Advisory Opinion JE02-001; Advisory 
Opinion JE03-001; Advisory Opinion JE06-
005. Although the Committee does not 
believe disqualification is required in this 
hypothetical, it believes disclosure of the 
justice's relationship with the member ofthe 
Court of Appeals is prudent and appropriate. 

CONCLUSION 

A Supreme Court Justice is not 
disqualified from presiding over an appeal 
of a District Court decision simply because a 
statutorily close relative presided over an 
interim review by the Court of Appeals 
which has since been vacated. However, the 
Committee believes disclosure of the 
relationship is prudent and appropriate and 
would remind judges to remain vigilant in 
self-monitoring their ability to be impartial 
in all matters consistent with Hecht. 
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This opznzon is issued by the Standing 
Committee on Judicial Ethics. It is advisory 
only. It is not binding upon the courts, the 
State Bar of Nevada, the Nevada 
Commission on Judicial Discipline, any 
person or tribunal charged with regulatory 
responsibilities, any member of the Nevada 
judiciary, or any person or entity which 
requested the opinion. 
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