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PROPRIETY OF A SITTING JUDICIAL
OFFICER PARTICIPATING IN COURT
PROGRAMS TO: (1) “ACCEPT”
DONATIONS FROM COURT
EMPLOYEES TO DONATE TO NON-
PROFIT ORGANIZATIONS IN THE
COMMUNITY; (2) PROVIDE SERVICE
AS A GROUP BY VOLUNTEERING
WITH VARIOUS SERVICE
ORGANIZATIONS; AND (3)
PARTICIPATE AS A GROUP IN
VARIOUS TEAM-BUILDING EVENTS.

ISSUES

May a sitting judicial officer
participate in court programs to: (1) “accept”
donations from court employees to donate to
non-profit organizations in the community;
(2) provide service as a group by
volunteering with various service
organizations; and {3) participate as a group
in various team-building events?

ANSWER

Yes, so long as a judge does not
solicit the donations and the donee or
voluntary or participatory events are vetted
to avoid violations of the Revised Nevada
Code of Judicial Conduct.

FACTS

The Standing Committee on Judicial Ethics
(“Committee™) received an inquiry from a
iudge regarding the ability of a court to (1)
“accept” donations from court employees,
without “soliciting” or “asking” for the
donations, to donate to  non-profit
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organizations in the community; (2) provide
service as a group from the court by
volunteering with various service
organizations, which may include, but are not
limited to, the Las Vegas Rescue Mission, the
Three Square Food Bank or the Salvation
Army; and (3) participate as a group from the
court in various team-building events, which
may include, but are not limited to, the
“Corporate Challenge”, the Susan J. Komen
Race for a Cure or the Las Vegas Santa Run.
The judge seeks an advisory opinion from this
Committee regarding whether the court’s
involvement in the activities is appropriate
under the Revised Nevada Code of Judicial
Conduct (*NCJC”) or other applicable
regulations.

DISCUSSION

A. The Committee’s Jurisdiction.

The Committee is authorized to
render advisory opinions evaluating the
scope and applicability of the NCJC. Rules
Governing the Standing Commitiee on
Judicial Ethics, Rule 5. Nothing in the
Rules permits the Committee to opine on
other rules, statutes, regulations or other
law that may be applicable to the proposed
court programs. Id. Accordingly, the
Committee  limits  this opinion to
consideration of the NCJC. /d.

Further, Section I(A) of the
Application Section of the NCIC states,
with exceptions not relevant here, that
“[t]he provisions of the Code apply to all
judges.” The NCIC specifically applies to
the conduct of judges, not the court as an



entity itself. As such, the Committee
addresses the question of the propriety of a
sitting judicial officer participating in the
identified programs organized by a court.

B. “Acceptance” of Donations.

The first aspect of the judge’s
inquiry, whether the court may ‘“‘accept”
donations, without “soliciting” or “asking”
for them, for donation to non-profit
organizations in the community, raises
several sub-issues, including who will be
“accepting” donations, “acceptance” versus
“splicitation” of the donations, who will be
making the donation, and to what entity the
donation will be made.

The issues of who accepts the
donations  and solicitation Versus
acceptance of donations are similar to the
issues addressed by the Committee in
Advisory Opinion No. JE12-009 (Aug. 20,
2012). In that opinion, the Commiltee
considered the propriety of a judge
soliciting or accepting donations to be used
as incentives for participants in a court
administered drug court program. The
Committee reviewed Canon 1, Rule 1.2 and
Canon 3, Rules 3.1, 3.7 and 3.13. The
Committee opined that while the NCIC
prohibited the judge and members of the
judge’s staff from soliciting donations, the
NCIC did not prohibit the judge or
members of the judge's staff from
accepting unsolicited donations. The
Committee further opined that the NCIJC
did not prohibit staff of the court who do
not serve a judicial function and are not
identified with a specific judge from
soliciting or accepting donations as long as
it is clear that the solicitation is not made
on behalf of a judge or group of judges and
the donation to the court will not influence
a judge.

A judge must, at all times, act in a manner
that promotes public confidence in the
independence, integrity, and impartiality of the
judiciary. Canon 1, Rule 1.2. A judge must
avoid impropriety and the appearance of
impropriety. fd. A judge may accept unsolicited
donations, if the donation does not raise an
impropriety or the appearance of an impropriety
or undermine the judge’s independence, integrity,
or impartiality. However, a judge may generally
not solicit donations, except in the limited
circumstances identified in Canon 3, Rule 3.7
(which are not at issue here), because solicitations
are generally coercive. Canon 3, Rule 3.1(D).
Comment [4] to Rule 3.1 explains that “a judge’s
solicitation of contributions or memberships for
an organization, even as permitted by Rule
3.7(A), might create the risk . . . [of being
coercive because] the person solicited would feel
obligated to respond favorably or would do so to
curry favor with the judge.” Under Canon 3,
Rule 3.7(A), a judge’s participation in charitable
or civic organizations is subject to the limitations
of Rule 3.1, including that a judge’s participation
not create a coercive situation,

In this circumstance, the Committee
questions the difference between “soliciting”
donations and “accepting” donations. In Advisory
Opinion No. JEI12-009, the possibility of
unsolicited donations was plausible. In that case,
a business could provide a voluntary and
unsolicited donation of gift cards to the court for
use as an incentive for participants in a court
administered drug court program out of a desire
to drive participants (consumers) to the business
in the hopes that the participant would spend
more than the gift card amount or that the gift
card would generate repeat business. In the
present matter, the Committee does not find it
plausible that employees of the court would
spontaneously donate money to a fund to donate
to non-profits without an email, flyer, or some
other announcement, i.e., a solicitation, being sent
to the court employees. The concerns raised in
Rules 3.1 and 3.7, and in Advisory Opinion No.
JE12-009, are no less valid when the people being
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solicited are court staff rather than
members of the public.

Further, whether the solicitation
violates the NCJC depends on who is doing
the soliciting. Consistent with Advisory
Opinion No. JE12-009, the Committee
concludes that a judge or a member of the
judge’s staff is prohibited from soliciting
court employees for such donations. Rules
3.1(D) and 3.7(A)1)-(3). However, the
NCIJC does not prohibit staff of the court
who are not identified with a specific judge
(e.g., chamber’s staff) and do not serve a
judicial function from soliciting or
accepting donations as long as it is clear
that the solicitation is not made on behalf of
a judge or group of judges and the donation
will not influence a judge. To further guard
against the possibility of coercion, the
judges and the court may wish to inform a
judge of the total amount of any donations,
but not whether or how much any
individual court employee donated.

Turning to the donation of funds,
the NCJIC clearly contemplates a judge’s
donation of funds to non-profit entities. In
Canon 4, Rule 4.2(A)(6)(d), the NCIC
permits a judge’s donation of unspent
campaign funds to a tax-exempt nonprofit
entity. Further, judges are encouraged to
participate in charitable and civic non-
profit organizations, which necessarily
raises the possibility of a judge’s personal
contribution to a non-profit organization.
Comment [1] to Rule 3.1, Rule 3.7.
Assuming that donations for such a fund
are solicited by appropriate court staff, the
Committee does not find any prohibition in
the NCJC against a judge’s voluntary
contribution to the fund or the court’s
donation of amounts from the fund to a
non-profit organization.

The Committee cautions, however,
that the donation or choice of donee should
not otherwise violate the NCIJC. For

instance, the donation should not cause
impropriety or the appearance of impropriety for
a judge, or undermine public confidence in the
independence, integrity, and impartiality of the
judiciary. Rules 1.2 and 3.1. The donation
should also not compromise the ability of a judge
to be fair and impartial, Rule 2.2, lead to the
frequent disqualification of a judge, Rules 2.11
and 3.1, or violate the NCJC rules on pelitical
activities, Rule 4.1. A donation should also not
be given to a non-profit organization that is
currently or frequently engaged in adversary
proceedings that would come before a judge. See
Rule 3.7(A)(6). In light of these considerations,
the court or the judge should carefully vet the
choice of donee to avoid violations of the NCJC.

C. Volunteer Service and Team-Building
Events.

The next aspects of the judge’s inquiry are
related; whether the court as a group, including
the judges, could volunteer with various service
organizations or participate as a group in various
team-building events.

Several past Comumittee opinions have
considered similar issues. In Advisory Opinion
No. JE98-002 (June 15, 1998), the Committee
opined that Canon 4C(3)(b){iv) prohibited the use
of a judge’s name and the prestige of the judge’s
office for fundraising purposes for charitable
organizations.! In Advisory Opinion No. JE06-
012 (Aug. 29, 2006), the Committee opined that a
judge could permit a fundraising event because
the judge was not personally involved in the
fundraising or the event. In Advisory Opinion
No. JE10-010 (Oct. 5, 2010), the Committee
opined that a judge may participate in community
charitable or civic events where the judge does
not engage in fundraising activities. In Advisory
Opinion No. JE14-004 (July 18, 2014), the
Committee opined that a judge was permitted to
work at a concession stand that raised money for

! Canon 4C(3)(b)}iv) is now reflected in Canon 1, Rule 1.3
and Canon 3, Rule 3.7 of the NCJC. The Reviscd Nevada
Code of Judicial Conduct became effective on January 19,
2010.
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a nonprofit organization when the judge
was not named or otherwise identified to
the general public.

These advisory opinions involve the
interplay between Rules 3.1 and 3.7. Rule
3.1 provides that except as prohibited by
the NCIJC, a judge may engage in
extrajudicial activities, but the activities
must not, among other things, interfere with
the proper performance of the judge’s
judicial  duties, lead to frequent
disqualification of the judge, undermine the
judge’s  independence, integrity, or
impartiality, or be coercive. Rule 3.7
specifically  encourages a  judge’s
participation in nonprofit educational,
religious, charitable, fraternal, or civic
organizations.

Comment [3] to Rule 3.7 provides
the rule and the exception. In general,
“Mere attendance at an event, whether or
not the event serves a fund-raising purpose,
does not constitute a violation of [Rule
3.7(AX4)]).” Therefore, without more, a
judge’s participation, for example, in the
Susan G. Komen Race for the Cure,
whether individually or as a group of court
employees, is not a violation of the NCJC.

Comment [3] to Rule 3.7 continues,
however, that “before participating in other
activities, a judge should analyze the
overall event and evaluate whether the
judge’s activities may be viewed as
coercive or an abuse of the prestige of
judicial office.” Thus, as with the donees
above, a judge must vet the specific event
to make sure that the judge’s involvement
in the event or with the nonprofit
organization will not implicate the NCJIC.
This includes, but is not limited to:
avoiding impropriety or the appearance of
impropriety  or  undermine  public
confidence in the independence, integrity,
and impartiality of the judge or the
judiciary, Rules 1.2 and 3.1; avoiding the

abuse of the prestige of the office, Rule [.3;
avoiding activities that will interfere with the
proper performance of the judge’s judicial duties,
will lead to frequent disqualification of the judge,
or would appear to be coercive, Rule 3.1; or
violate the NCIC prohibitions on political
activities, Rule 4.1.

In addition, as discussed in Advisory
Opinion Nos. JE98-002, JE06-012, JE10-010, and
JE14-004, a judge should not permit his or her
name or prestige to be used to support a
fundraising event; for example, a judge’s name
should not be used as the team name when
participating in volunteer or team-building events.
A judge should also be cognizant of any possible
coercion, not only on the public, but on court
staff.

In light of these considerations, the
Committee encourages the judge to carefully vet
activities that the court as a group may participate
in to avoid violations of the NCIC.

CONCLUSION

A judicial officer or his or her chambers
staff may not initiate a fund at a court to “solicit”
or “accept” donations from court staff to non-profit
organizations in the community, However, the
restriction on a judge and his or her chambers staff
does not apply to staff of the court who are not
identified with a specific judge and do not serve a
judicial function. If such a fund is established, the
NCJC does not prohibit a judge or his or her
chambers staff from contributing to the fund or
prohibit donations to non-profit organizations.

However, a donation to a non-profit
organization must not otherwise violate the NCJC
by causing impropriety or the appearance of
impropriety, undermining public confidence in the
independence, integrity, and impartiality of the
Jjudiciary, compromising the ability of a judge to
be fair and impartial, leading to the frequent
disqualification of a judge, violating the rules on



political activities, or being given to a non-
profit organization that is currently or
frequently engaged in adversary proceedings
that would come before a judge.

A judicial officer may also
participate in charitable and civic volunteer
events or team-building events with court
staff, but before participating in such events,
“a judge should analyze the overall event
and evaluate whether the judge’s activities
may be viewed as coercive or an abuse of
the prestige of judicial office.”
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This opinion is issued by the
Standing Committee on Judicial Ethics. It is
advisory only. It is not binding upon the
courts, the State Bar of Nevada, the Nevada
Commission on Judicial Discipline, any
person or tribunal charged with regulatory
responsibilities, any member of the Nevada
Judiciary, or any person or entity requesting
the opinion.

Todd E. Reese, Esq.
Committee Chair



